Vad får man för 51,5 miljarder?


E

tt till magplask för allianzregeringen: Deras sänkning av arbetsgivareavgiften för unga - som påstods syfta till att skapa fler jobb - har inte skapat fler jobb.
DN:


"För tre år sedan halverades arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år.


Det var fortsättningen
på en sänkning som gjordes redan 2007. Tanken var att stimulera arbetsgivare att anställa flera ungdomar. Och kostnaden för reformen har svällt. Hittills har den kostat 51,5 miljarder kronor, i regeringens budget har man räknat med 48,9 miljarder kronor.

Men ännu finns ingen forskning
som tyder på att reformen har haft de effekter som regeringen hade hoppats på. Inte heller den rundringning till olika branscher som DN har gjort visar att sysselsättningen ökar bland de under 26 år."Inte undra på att McDonalds kysser Reinfeldts håriga stjärt så fort de får chansen. De, som ändå skulle ha anställt ungdomar utan sänkning av arbetsgivareavgiften, får av regeringen en mångmiljonbonus (140 miljoner närmaste bestämt) som kan gå direkt in i kassakistan. Eller varför inte till att betala för en stor annonskampanj där de tackar regeringen för alla fina slantar de fått i skattesänkningar? Arbetslösheten däremot rår regeringens "reform" inte på. Lars Calmfors, regeringens före detta ekonomiske rådgivare:


"Att sänka arbetsgivaravgifter är en dyr metod med osäkra effekter. En hel del tyder på att det inte har någon effekt alls."


Man kan se det som ytterligare ett gigantiskt misslyckande för regeringen. Om man tror att syftet med den här och de andra skattesänkningarna faktiskt var att bekämpa arbetslösheten.


Eller så kan man se det som att syftet med att sänka skatterna var att sänka skatterna, vilket mest gynnar moderaternas kärnväljargrupper i överklassghetton som Solsidan, Danderyd och Vellinge. För att inte prata om hur glada redan rika företag blir.


Dock har de som vill sänka skatterna för de rikaste krösusarna och för redan vinstdrivande företag en retorisk utmaning: Det är inte helt lätt att sälja in omvänd Robin Hood-politik. Det krävs en snygg förevändning. Eller som man säger på ren svenska: Bajskorven måste lindas in i guldfolie. Vad passar väl bättre som förevändning än: "Vi måste bekämpa arbetslösheten"?


Hade regeringen verkligen varit intresserade av att bekämpa arbetslösheten så hade 51,5 miljarder räckt ganska långt. Den genomsnittliga årskostnaden för en heltidsanställd kommunalare eller statsanställd ligger på strax under 500000 kr. Om vi säger att regeringens "refom" kostar statskassan 10 miljarder årligen, så hade dessa 10 miljarder, om de gått till att direktanställa exempelvis fler inom äldrevården och skolan kunnat skapa 20000 nya välfärdsjobb, fasta heltider. Istället för att gå direkt in i McDonalds och andra redan rika företags kassakista. Vad skulle du välja?


För fler exempel på regeringens extremt dyra
jobbfiaskon: Marika Lindgren Åsbrink.


Bloggat: Alliansfritt, Ulla Andersson, Lasse, Ett hjärta rött, Krassman,


DN 1, 2,
Kommentarer

  • p säger:

    Jag blir uppriktigt förbannad; 50 miljarder !!! Varför nämner ingen den konstnaden i teve för...Givetvis är det skattesänkningar för skattesänkningens skull, man siktar in sig på företag som vill växa, på individplan de grupper som du nämner; Danderyd, Solsidan, Djursholm.. sen tar man felaktigt för givet att anställningarna ökar. På det att lönerna sänks och den sociala tryggheten tas bort. De vill lägga allt på entreprenad och låta marknaden ensamt få råda. Det är deras mål i förlängningen. Etappvis säljer man därför ut sjukhus (som man gick till val med att inte göra)Våra, gemensamt ägda sjukhus. Det är högst förjävligt allting !

    2012-03-27 | 21:27:25
    Bloggadress: http://peterdoland.blogspot.com

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar