Guldrush efter skattepengar - dags för Lex Carema!

C

arema, Attendo och de andra välfärdskapitalisterna skär guld med täljknivar. Nyligen kunde vi läsa att dessa "riskkapitalister" - som inte tar några risker - får dubbelt så hög avkastning på investerat kapital i de skattefinansierade verksamheterna som när privata företag måste tävla på den vanliga marknaden. Inte konstigt att de gapar och skriker som hungriga fågelungar efter allt större marknadsandelar.
 
 
Idag presenterade vänsterpartiet en rapport som bekräftar bilden av en tilltagande guldfeber i välfärdssektorn. Välfärdskapitalisternas vinster förra året uppgick till 8,7 miljarder kronor.
 
 
(Siffran 8,7 miljarder gäller den skattefinansierade delen av företagens resultat efter avskrivningar, före skatt, inom områdena utbildning, hälso- och sjukvård samt omsorg och sociala insatser år 2010.)
 
 
Här debatterar Jonas Sjöstedt mot en centerpartistisk vinsttaliban i SVTs Godmorgon Sverige
 
 
 
Det är bra att vänsterpartiet håller liv i den här frågan. Till socialdemokraternas, miljöpartiets, alliansens och SDs stora irritation. Riksdagen må vara full av vinstkramare och Caremakompisar. Folkviljan säger något annat. Den representeras bättre av den folkriksdag som nätverket "Välfärd utan Vinst" sammankallade förra veckan, som efter debatt och omröstning antog en "Lex Carema", mot att skattemedel ska gå till privata vinster.
 
 
Samtidigt som Carema och Vårdföretagarna gått på charmoffensiv - hjälpta på traven av en och annan fackpamp och högersosse - så duggar det en smal men ihållande ström privatiseringskritik i massmedia. Små droppar som urholkar stenen:
 
 
Avregleringen av apoteken gav (förutom betydligt dyrare läkemedel) också sämre tillgänglighet. Något som jag själv kännt av när jag försökt hämta ut mediciner på några stora stockholmsapotek.Om det är svårt att få rätt medicin till och med i Stockholms innerstad, hur går det i glesbygdskommuner?
 
 
Privatskolorna ("friskolor") sätter konsekvent högre betyg på sina elevers prestationer på de nationella proven jämfört med kommunala. Betygsinflation som förstör utbildningssystemet men hjälper den enskilda privatskolan att locka fler elever.
 
 
Mer vanvård i äldrevården, den här gången är det Attendos tur, igen. En till "enstaka händelse" som naturligtvis inte ska ses som en konsekvens av att företagets syfte är att göra största möjliga vinst till minsta möjliga kostnad på våra äldre.
 
 
Sen har vi ju SEKO, som kampanjar mot avregleringarna av järnvägen. Med en serieteckning. Som blir censurerad. Och gissa vad? Alla upprörda medborgare som tog i så att de sket på sig när Tintin flyttades några meter på Kulturhuset. De skiter i att ta i när det gäller verklig, statlig åsiktscensur.
 
 
Tips till SEKO: Anlita Lars Vilks som sertietecknare nästa gång och be honom att rita in profeten Mohammed i
bilden också. Så får ni ordentlig fart på skrikarna i kommentarsfälten. Alla kränkta vita män som helst runkar upp stridspitten till etnoporr. Folkstorm serverad. Mordhot till efterrrätt.
 
 
Och samtidigt som regeringen sänker bolagsskatten med 16 miljarder fortsätter slakten på den offentliga välfärden. Sjukvården tvingas till så kraftiga nedskärningar att patienters liv sätts i fara. Bara i Skåne har fem dödsfall förra året kunna kopplas till nedskärningarna. Aftonbladet: "Den offentliga sjukvården ska krympas till ett minimum för att ge plats för privata alternativ. De som har råd kan köpa dyra försäkringar som ger snabb vård på de fina klinikerna. Marknaden för sjukvårdsförsäkringar växer nu årligen med upp emot 30 procent."
 
 
 


Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar