Jan Björklunds flumskola

D

et är stor ironi att Major Björklund gjorde sig ett namn på att kritisera det han kallade "den socialdemokratiska flumskolan". Nu får hans egen politik som skolminister motta svidande kritik just för sin flummiga syn på privatiseringar och vad vinstmotiv som drivkraft för skattefinansierade privatskolor får för effekter. Senast var det Kungliga Vetenskapsaakademins expertgrupp som sköt med de tunga kanonerna:
 

    "Det svenska skolsystemet är i ett avseende närmast unikt och extremt i ett internationellt perspektiv. Med undantag av ett system som introducerades i Chile under general Pinochets styre, finns inget annat allmänt finansierat skolväsende som tillåter att skolor drivs av privatägda vinstdrivande bolag. En engelsk forskare betecknade under symposiet det svenska systemet som ”till höger om högern” och ur brittisk synvinkel så radikalt att det inte ens diskuterades under Margaret Thatchers tid som premiärminister."

 

    Effekterna av privatskolesystemet: segregeringen ökar, elever från studevana medeklasshem skiljs från arbetarklassens barn. Betygsinflation, privatskolor som får rykte om sig att sätta överbetyg får en konkurrensfördel. Samtidigt sjunker kunskapsresultaten stadigt i hela den svenska skolan. Det privatskolesystem som borgerligheten skapade under Bildt-regeringen 1991-94, och som socialdemokraterna accepterat i efterhand, gynnar elever från medel- och överklassen på bekostnad av arbetarbarnen, precis som man kunde förutse. Men det sänker också resultaten för hela den svenska skolan och blir därmed ett hot mot våra möjligheter framöver att konkurrera med andra länder i kunskap och teknisk utveckling. Det är en riktig flumskola som Jan Björklund och hans allianskollegor skapat, där ideologiska skygglappar och blind tro på privatiseringar får stå i vägen för fakta.

 

 

    Socialdemokraternas kongress som börjar imorgon har chansen att sätta stopp för privatiseringsvansinnet en gång för alla. Det självklara målet för en socialist vore väl en skola som håller en likvärdigt hög standard för alla, oavsett vilken samhällsklass och vilket område de kommer ifrån? Men jag håller inte andan medan jag väntar på att sossarna gör om och gör rätt. Alla signaler hittills tyder på att de kommer att försöka ducka den heta vinst-potatisen genom en tam kompromiss. Förmodligen betyder det att Sverige förblir världens mest tokliberala land på skolfronten. De chilenska socialdemokraterna däremot verkar våga göra vad Stefan Löfvén inte törs:

 

 

    För den som vill rösta på ett parti som faktiskt vågar se problemen och göra något åt dem så finns alltid vänsterpartiet. Jonas Sjöstedt och Rosanna Dinamarca skriver idag på Svd Brännpunkt om de stora problem som den svenska skolan står inför:

 

    "Den svenska skolan har behov av flera reformer. Den mest akuta gäller att sätta stopp för de privata företagens vinstuttag från skolan. Här är det tydligt att vi måste göra ett val. Antingen fortsätter vi på den nu inslagna vägen med kommersiella intressen och sämre resultat, eller så ändrar vi inriktning och prioriterar kunskap och elevernas behov."

 

 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar