JB-haveriet får vinstkramarna att svettas

A

ktuellt hade ett lysande tillfälle igår att ställa några vassa frågor till de politiker som i högsta grad är ansvariga för friskolehaveriet i vårt land - med avstamp i JB-koncernens konkurs och miljardförlust. Tyvärr så misslyckades nyhetsprogrammet med sin uppgift och lät istället vinstkramare som Jan Björklund och Gustav Fridolin slira sig undan från det politiska ansvar de bär för att riskkapitalister kan plundra vårt välfärdssystem och bara lämna barskrapade rester kvar efter sig.
 
 
    Utbildningsminister Jan Björklund hade som alltid några nya utredningar och förslag att slänga upp ur rockärmen, som han brukar så fort en skandal briserar inom hans område. Det rör sig såklart om samma slag i luften som alltid när Tomhylsan Björklund är ute och pangar, för det privata vinstintresset i sig vill han inte göra något åt. Som bloggkollegan Pepprat Rödgrönt påpekar så lät Aktuellts intervjuare honom komma undan med en rätt desperat retorik:
 
 
    "Först säger han till SVT att det är ”ett typexempel på hur det inte ska få gå till”. Ja han säger till och med lite inlindat att de flesta riskkapitalbolag inte är lämpliga som ägare till skolor. Men som vanligt är det bara ytterligare lappverk på det ruttna systemet som ska till. Lagstiftning och kontroll ”har varit slapp” säger den högsta ansvarige."
 

    "Och vinstsystemet ska man naturligtvis inte göra något åt enligt Björklund. Här får vi också ett typexempel på fånig Björklund-demagogi:

…Om vi säger att det enda som är tillåtet är att gå med förlust då kommer naturligtvis ingen att vilja bedriva friskolor….

    Att det också finns ett alternativ som innebär att man bara går runt – alltså varken med vinst eller med förlust – utelämnar Björklund, liksom att det finns skolor drivna av pedagogiska idéer istället för girighet som arbetat så."

 
    Folkpartiet och moderaterna är de partier som bär huvudansvaret för den vilda västern som råder i det skattefinansierade privatskolesystemet. De drev igenom privatskolereformen på 90-talet och har sen dess hyllat den i religiösa ordalag och viftat bort alla varningar för var den skulle leda. Om någon ska bära hundhuvudet så är det de. Systemet funkar precis som det är tänkt att göra, precis som JB-koncernens vd påpekat och det är Jan Björlunds huvud som borde rulla när vi nu ser konsekvenserna av hans politik. Han borde inte få stå oemtosagd i Aktuelltstudien (debattera med vinstkritiker hade han säkert tackat nej till) och slå sig för bröstet och visa "handlingskraft".
 
 
    Inte heller känns det särskilt trovärdigt när socialdemokraternas utbildingspolitiske högste höns Ibrahim Baylan ska "rasa" mot JB-koncernen. Sossarna sitter tillsammans med miljöpartiet och regeringen i den friskolekommitté som snart kommer att lägga sitt definitiva förslag om hur systemet ska fungera framöver. En sak vet vi redan - det kommer inte att bli någon meningsfull begränsning av de privata ägarnas möjligheter till vinstuttag ur skolan. Därmed har vare sig Baylan, Björklund eller miljöpartiets Gustav Fridolin någon trovärdighet bakom orden.
 
 
    Gustav Fridolin hade lägligt nog drabbats av en minnesförlust och påstod att "det fanns en naivitet i alla partier när reglerna drevs igenom".
 
 
 
    Nej Gustav, DITT parti var naivt när ni hejade på privatskolereformen och var helt döv inför de invändningar som vänsterpartiet och dåtidens sossar hade mot var detta riskerade att leda. Alla farhågor från vänster har vid det här laget infriats - systemet skapar segregation, betygsinflation och privatskolorna drar ner på personal och service för att kunna tjäna mer pengar vilket går ut över eleverna och undervisningen - och Gustav Fridolin ser ganska dum ut. Det kanske är därför som han i efterhand försöker smeta ut skulden över "alla partier", för det vore ju inte bra om väljarna kunde utkräva ett politiskt ansvar av de privatiseringsflummare som släppte in aktörer som JB-koncernen i den svenska skolan.
 
 
 SvD 1, 2,  AB 1, 2, 3, 4, 5, Dn 1,
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar