Svensken ganska nöjd med flyktingpolitiken

N

ej, svenskarna är inte rasister och sverigedemokraterna representerar inte en tyst majoritets syn på flyktingar och invandrare. SIFO har undersökt vår syn på invandring och resultatet kanske förvånar. 48 procent anser att dagens invandring är lagom. Nio procent vill ta emot fler invandrare. Och andelen som vill ta emot färre har minskat kraftigt:
 
 
”För nio år sedan ansåg 55 procent att Sverige tagit emot invandrare i alltför stor omfattning. I dag är den andelen 37 procent. Man får gå tillbaka till 1989 för att hitta en lika positiv attityd till invandrare.”
 
 
    Hur ska man förstå det här? Inte minst mot bakgrund av moderaternas senaste piruetter i flyktingpolitiken, när Tobias Billström fiskar i bruna vatten med argumentet: "väljarna vill ha förändring i invandringen"? Vilka väljare då? Sverigedemokraternas? Och hur ska man förklara det faktum att ett främlingsfientligt parti går framåt i opinionen samtidigt som motståndet mot invandring minskar rätt kraftigt? SD kanske är bra på att mobilisera en viss typ av väljare, "unga arga män", men ännu bättre på att mobilisera andra grupper mot sin politik?
 
 
    I extremhögerns värld brukar svenskarnas uppslutning bakom invandringspolitiken viftas bort med att svenskarna är hjärntvättade av ett "PK-etablissemang" som tycker likadant. Men det blir svårt idag, när fler och fler etablissemangsröster - på Expressens och SvDs ledarsidor, inom Timbro och runt borgerliga tidskrifter, ja nu till och med ansvarig minister Billström - flörtar med främlingsfientliga och invandringsmotståndare. Konstigt nog så verkar snarare stödet för svensk flyktingpolitik ha ökat i takt med att delar av borgerligheten börjat spana mot SDs väljarbas och samtidigt som ett hårt agiterande främlingsfientligt parti äntrat riksdagen.
 
 
    Kanske det helt enkelt är så att vi ser fler fördelar än nackdelar med invandring? I takt med att fler svenskar får personliga relationer till invandrare: en kärlek, nya vänner, arbetskamrater, släktingar, så minskar misstänksamheten? Kanske de allra flesta svenskar är kapabla att hålla två tankar i huvudet samtidigt: visst kommer det hit ett och annat rötägg, men de allra flesta är helt vanliga rekorderliga människor?
 
 
    Kanske många svenskar påverkas av de fruktansvärda bilderna från inbördeskriget i Syrien och inser att de problem vi får hantera här är en piss i Missisippi jämfört med det helvete många flyr från?
 
 
    Förra året beviljade Sverige 25 252 uppehållstillstånd till invandrare, flyktingar och deras familjer.Det är faktiskt inte så många, för ett land med
9,5 miljoner invånare. Med det inte sagt att det inte finns problem att lösa. Vissa kommuner, som Södertälje, har fått ta emot en väldig mängd flyktingar, nu senast från Syrien, utan att för den skull få några extrapengar  från staten. Samtidigt som ett fåtal kommuner, ofta röda, tar ett enormt ansvar så ser blåa, moderatstyrda kommuner gärna till att slippa. Lidingö och Täby tog till exempel emot 12 flyktingar var förra året, jämfört med Södertäljes 1200.
 
 
    Det system för arbetskraftsinvandring som allianzregimen och miljöpartiet skapat har urartat till en grå slaskarbetsmarknad, ibland rent slavarbete. Arbetstillstånd säljs för hundratusentals kronor och arbetstagarna hamnar i livegenskap hos arbetsgivaren medan de arbetar av skulderna. Nu senast såg vi hur skogsarbetarna från Kamerun grundlurades av "Skogsnicke", Niklas Gotthardsson. Idag utmanar vänsterpartiet miljöpartiet om arbetskraftsinvandringen. Jonas Sjöstedt:
 
 
    "Nu får Miljöpartiet bekänna färg. Antingen är de humanister som vill behandla folk på ett vettigt sätt eller så står de kvar i den råa högerpolitik som de gått med på."
 
 
    Den modell för arbetskraftsinvandring som regeringen och mp skapat leder i slutändan till
lönedumpning och sämre arbetsvillkor också för svenska arbetare. Det kommer såklart att skapa ett motstånd mot invandring. Vänsterpartiet föreslår tre åtgärder för att komma tillrätta med problemen: juridiskt bindande kontrakt mellan arbetstagare och arbetsgivare, bättre kontrollmöjligheter och större möjligheter för arbetskraft som ändå utnyttjas att kunna stanna i Sverige och söka nytt jobb. Sjöstedt igen:
 
 
    "I dag är den som kommer hit och utnyttjas i så stort underläge att de inte vågar klaga. Vi tror att de här åtgärderna skulle göra att vi sätter stopp för rovdriften på folk och att det blir omöjligt att ge sämre villkor för den som kommer hit än för dem som bor i Sverige."
 
 
 

"Det är viktigt att regeringen vårdar sin relation med Miljöpartiet, menar Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström.

– Ja, det tycker jag. Så att både Miljöpartiet och regeringen håller fast vid den här överenskommelsen, säger Urban Bäckström.

Det är alltså frågan om arbetskraftsinvandring som är viktig för Svenskt Näringsliv. Redan 2008 kom Miljöpartiet och regeringen överens om att underlätta för människor som kommer från utomeuropeiska länder att jobba i Sverige. Men det har visat sig att oseriösa företag utnyttjar reformen. Både försäljning av arbetstillstånd och extremt dåliga arbetsvillkor förekommer. Men det är inget fel på själva reformen, säger Urban Bäckström."

 
 
 
 
 AB 1, 2, 3, 4, 5, SvD 1, 2, 3, 4,
 
 
 
 

Kommentarer

 • bloggare på icedaniel.se säger:

  Om jag inte minns fel tar Sverige mot flest flyktingar per capita i EU !

  2013-02-15 | 00:28:09
  Bloggadress: http://www.icedaniel.se
 • Homo Politicus säger:

  Jag har också hört det. Men jag hittade inga siffror på det när jag googlade nu. Däremot att vi inte gör det:

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Immigrants,_2009_%281%29_%28per_1_000_inhabitants%29.png&filetimestamp=20111125175227

  Hittade också en artikel om flyktingmottagandet till EU som diskuterar varför nio länder tar emot över 90 procent av alla flyktingar

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5351762

  2013-02-15 | 11:00:03
  Bloggadress: http://homopoliticus.blogg.se/
 • Oskar säger:

  Varför nöja sig med två tankar?

  Du har trevliga invandrare, sedan har du otrevliga invandrare.

  Det är människor du talar om, personer.

  Nu har du någonting annat, som frågan egentligen berör: invandring. Ett koncept. Detta är en abstraktion. Inte människor. Är invandring bra? Beror på. Fråga dig själv, vilka tjänar på invandring? Är du rik, ja då tjänar du på invandring. Annars, inte.

  En sista sak, majoriteten har sällan rätt. Det är farligt att ha rätt när makten har fel.

  2013-02-21 | 13:35:57
 • Homo Politicus säger:

  Nu kanske det blev lite väl många tankar där Oskar. Invandring är såklart både ett koncept och de faktiska individer som kommer hit, eller avvisas, beroende på invandringspolitiken.

  Hur kom du fram till att bara rika tjänar på invandring? De som tjänar allra mest på den är nog de som slipper torteras till döds i någon kall fängelsehåla någonstans eller sprängas till småslamsor i något inbördeskrig. Finns de med i din kalkyl?

  2013-02-21 | 15:17:53
  Bloggadress: http://homopoliticus.blogg.se/

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar