Dags för Anders Borg att rasa för 25e gången?

D

et finns inget tryck på bankerna att hålla nere sina vinstutdelningar och erbjuda kunderna en sjysstare deal, skriver DN idag. Inget tryck? Glömmer de att Anders Borg rasat mot bankernas vinster inte mindre än 24 gånger de senast åren? Eller menar DN att bankerna av någon obegriplig anledning tror att finansminstern skäller värre än han bits :)?
 
 
    Idag badar bankerna i lätta, snabba pengar, när den allt mer skuldsatte svensken - ofta med astronomiska bolån - tvingas betala räntor. Bankerna är också bra på att hitta på avgifter. Internetbank till exempel, vilken genialisk idé: låt kunden göra jobbet med att betala räkningar och liknande. Sådant som bankanställda tidigare gjorde åt oss. Och tvinga henom sedan att betala en avgift för det!
 
 
    Den som vill veta mer om hur våra banker lurar skjortan avoss kan läsa Joel Dahlbergs "Bankbluffen".
För lurar oss det gör de. Och belöner sig själva rikligt. Idag är det SEB som delar ut sex miljoner till aktieägarna. Igår var det Nordea som rapporterade en vinst på 9,1 miljarder kronor för sista kvartalet 2012!
 
 
    En anledning till att bankerna kan göra så stora vinster år efter år, samtidigt som det privata skuldberget växer, är att staten håller dem under armarna med en inofficiell försäkring mot konkurs. Bankerna anses för viktiga för att få konka. (Observera att detta inte är samma sak som insättningsgarantin som skyddar spararnas pengar). Värdet av att staten på detta sätt håller storbankerna under armarna beräknas vara 25-30 miljarder per år. En direkt subvention från skattebetalarna till de banker som redan tjänar grova pengar på oss. Därför är vänsterpartiets förslag om en bankskatt för de fyra storbankerna som skulle dra in fyra miljarder nästa år bra. De pengarna skulle kunna användas för att stärka den svenska ekonomin, till exempel genom att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Anställa unga i vården och omsorgen, varför inte?
 
 
    Andra partier i riksdagen ser å andra sidan inga som helst problem med att bankerna tjänar storkovan på skattebetalarnas och låntagarnas bekostnad. Det här utbytet mellan Sjöstedt och Åkesson har redan blivit en klassiker:
 
 
 
 
Uppdatering: Bankfack kräver del av vinstkakan! Och: Bankernas vinst på bolån nära på fördubblad på  ett par år. De fyra storbankernas vinster på bolånen 2012 blev hela 65 miljarder kronor!
 
 
 
 
 SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6,  DN 1, 2, AB 1,
 
 
 
 
 

Kommentarer

  • Börje Andersson säger:

    Bankerna kan knappast bli mindre populära än de redan är. Det finns väl egentligen inga kunder som känner sig väl bemötta. Hur längre dröjer det innan alla kontor läggs ner?

    2013-02-01 | 19:55:09
    Bloggadress: http://ordpugilisterna.se

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar