Rapport från en skurhink

S

tädtiden halveras när städningen på 24 skånska vårdcentraler privatiseras. Det tycker inte det miljöpartistiska landstingsrådet Monika Ekström är något problem:
 
    "Har de hittills städat enligt den städstandard vi har ska det inte vara någon skillnad för den kommer att gälla även framöver. Har vårdcentralerna beställt städ för tre timmar är det vad de har beställt."
 
    Kanske Monika Ekström som ledare kan föregå med gott exempel genom att gå ner till halvtid på sin landstingsrådstjänst, utan att dra ner på sina arbetsuppgifter? Jobba smartare, inte hårdare?
 
 
    Städarna håller såklart inte med henne:
 
 
    "Idag städar jag åtta timmar per dag på min vårdcentral.Nu ska den städas på tre timmar och 12 minuter
med samma städkvalitet. Det är klart att det inte blir samma standard! Jag kan mitt jobb och jag vet vad jag talar om, säger Ros-Marie Persson, lokalvårdare.

  I juli skulle Ros-Marie Persson ha arbetat på Vinslövs vårdcentral i 37 år. Nu tar Sodexo över från början av mars. 1,8 miljoner kronor sparar Region Skåne på att lägga ut städningen av de 24 vårdcentralerna på entreprenad.

  – Man blir fruktansvärt arg över att politikerna inte värderar vårt jobb. Det är vi som är låginkomsttagare som ska drabbas och det är här de ska plocka pengar och tro att de kan spara in. Det är precis som vi inte skulle vara värda någonting, säger hon.

  Karin Jönsson på Kommunals sektion 39 menar att tiden som avsätts för städning ligger under alla gränser för vad som kan anses vara rimligt och kvalitetssäkert:

– Den här utvecklingen är helt förödande för all verksamhet. Man drar ner och drar ner för varje anbudsförfarande och till sist återstår ingen tid alls för att utföra arbetet. Det blir en nedåtgående spiral."
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

 • Peter säger:

  Jag har jobbat som städare på både -80 och -90 talet. Det var tungt redan på 80talet, på 90 talet hade det redan blivit outhärdligt. Rationaliseringar gick över landet och drabbade första av allt "lokalvårdare." Privata företag tog över kommunen osv.

  Att det har försvårats ännu mer vet jag, men nu måste ändå ännu mer effektiviseringar vara helt orimliga. Ska människor slita ihjäl sig ? Det blir för övrigt ett sämre resultat också. Så elever, patienter, kunder, resenärer etc etc. blir alla lidande.

  2013-01-21 | 21:52:30
 • Homo Politicus säger:

  Det tycker jag att man märker i rätt många offentliga miljöer. Vårt kommunala badhus till exempel har blivit snuskigare på senare år. Å andra sidan har ju överklassens hem blivit renare, skattefritt...

  2013-01-21 | 23:17:24
  Bloggadress: http://homopoliticus.blogg.se/
 • Peter säger:

  jo, det gäller ju att prioritera....

  2013-01-22 | 20:16:23

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar