Sänkta löner leder till arbetslöshet

A

nnie Lööf, med en månadslön på 150 000 kronor, brukar säga att hon vill sänka ungdomslönerna med 20-25 procent, för att på det sättet skapa fler jobb för unga. Naturligtvis betyder inte det att hon är beredd att sänka sin egen lön, trots att hon aldrig jobbat som minister tidigare och uppenbarligen saknar rätt kompetens för jobbet.
 
 
    Men redan idag är löneskillnaderna rekordstora: Unga tjänar bara 74 procent av vad äldre tjänar. Och ungdomsarbetslösheten är rekordhög den med. Hur kan man då, som Annie Lööf och Jan Björklund, tro att mer av samma medicin, ännu större löneskillnader, ska ge fler jobb istället för färre?
 
 
    Lönesänkningar gör oss alla fattigare. När vi får mindre i plånboken, oavsett om vi är gamla eller unga, så drar vi ner på vår konsumtion. Det gör att ekonomin stannar av. Företag får svårt att sälja sina produkter. Företag tvingas avskeda. Arbetslösheten stiger.
 
 
    Nyliberalerna i centern vet lika väl som jag att lönesänkningar inte är en väg som leder till full sysselsättning. Full sysselsättning hade Sverige under hela efterkrigstiden, och metoden var precis tvärtom mot vad högern idag föreslår. Istället för lönesänkningar och nedskärningar, lönehöjningar och sociala satsningar. Väljer vi den vägen så kan vi återgå till full sysselsättning. Det krävs politisk vilja och mod. Allianzens lönesänkarväg kommer bara att göra oss fattigare.
 
 
    Läs gärna George Monbiots krönika om varför nyliberalismens ekonomiska politik misslyckas överallt där den prövas, men ändå är så svår att bli av med:

 
    "The neoliberals also insisted that unrestrained inequality in incomes and flexible wages would reduce unemployment. But throughout the rich world both inequality and unemployment have soared. The recent jump in unemployment in most developed countries – worse than in any previous recession of the past three decades – was preceded by the lowest level of wages as a share of GDP since the second world war. Bang goes the theory. It failed for the same obvious reason: low wages suppress demand, which suppresses employment."
 
 
SvD 1, 2, 3, AB 1, 2,
 
 
 
 

Kommentarer

 • Robert säger:

  Varför har inte Stefan Löfven och andra i S-partiledningen "arbetarlöner"?

  2013-01-25 | 13:11:38
 • Alexander säger:

  Tackar för tipset till krönikan! Mycket läsvärd.

  2013-01-25 | 14:53:02
 • Putte Torild säger:

  Mycket bra skrivet!!!
  På grund av utgiftstak och inflationsbekämpningslag dvs medlemsskapet i EU gör att full sysselsättning med löner som går att leva ett drägligt liv på, inte är möjlig. Det är dock helt klart möjligt om vi går ur EU och är beredda att satsa och låta inflationen stiga något.
  Lööf och hennes gelikar är ute efter något mycket värre än det vi har idag. Framförallt de unga ska fattiggöras så att de är beredda att utföra sysslor som tex vakta bilen, öppna dörren, påklädare, ryggkliare, mm allt för en tia! "endast fantasin sätter gränser".
  Detta är vad Anders Borg menar med det "nya tjänstesamhället" och det är vad han och hans kompisar får när det åker utomlands numera. Påminner starkt om den amerikanska arbetsmarknaden och där gäller det att ha minst 2,5 heltidsjobb för att klara sig ekonomiskt.

  2013-01-25 | 15:58:09
  Bloggadress: http://tankesmedjandetsovandefolket.blogspot.se/
 • Homo Politicus säger:

  Jag håller med dig på alla punkter Putte! När vaknar det sovande folket :)?

  2013-01-25 | 20:41:31
  Bloggadress: http://homopoliticus.blogg.se/
 • Thove säger:

  Bra skrivet! Jag måste också lägga till att även babybooms generationen påverkar statistiken genom att själva antalet ungdomar är större än någonsing, då ökar självklart antalet arbetslösa. Det här problemet kommer om några år att "lösa sig själv" när generationen inte räknas som ungdomar längre... Statistik är luriga saker. jag gjorde en omröstning på plusett om lösningar på problemet, vad tror du? http://www.plusett.nu/omrostning-2679/tror-du-att-man-kan-losa-ungdomsarbetslosheten-med

 • Homo Politicus säger:

  Thove:

  Problemet med ungdomsarbetslöshet kommer nog inte att lösa sig självt, så länge vi har hög total arbetslöshet så kommer ungdomar att vara särskilt drabbade av den. Lösningen vore att återgå till full sysselsättning, så att grupper som har en svag ställning på arbetsmarknaden, unga, handikappade, invandrare, kan komma in. Men såklart varierar just ungdomsarbetslösheten beroende på storlek på årskullar.

  Och när det gäller låga ungdomslöner, som jag skrev mest om, så finns det väl inget skäl att tro att de skulle vara babyboomsrelaterade, eller?

  2013-01-26 | 18:22:07
  Bloggadress: http://homopoliticus.blogg.se/

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar