Carl Bildt blockerade ett EU-förslag om att utreda USAs spioneri

D

et verkar bli Venezuela som beviljar politisk asyl till hjälten Edward Snowden - om han lyckas ta sig till landet rent fysiskt vill säga. För närvarande sitter han fast i en transithall i Moskva efteratt Obama dragit tillbaks hans pass och gjort honom statslös. Som jag skrev i veckan: det är en skam för Europa att den man som avslöjade det omfattande amerikanska spioneriet mot EUs institutioner och europeiska medborgare inte direkt erbjuds politisk asyl i valfritt EU-land. Istället kollaborerar länder som Spanien, Frankrike, Portugal och Österrike med USA för att försöka fånga Snowden. Om vi européer tvivlade på att vår kontinent numera är föga mer än en samling lydstater under det amerikanska inperiet som hukar när Obama svingar piskan så har Ed Snowden bevisat också det med all önskvärd tydlighet.
 
 
    Att det blir Venezuela - USAs svurne fiende och det land med den högst uppskruvade antiimperialistiska retoriken kanske inte var helt otippat. Det är naturligtvis en fjäder i hatten för landets nya president Maduro om han blir den som erbjuder Snowden en trygg hamn. Tyvärr lär det väl få USA att fördubbla sina ansträngningar att störta den venezolanska vänsterregeringen. De har redan försökt med en militärkupp 2002.
 
 
    Att Maduro i samma tal där han helt korrekt hyllar Ed Snowden som en hjälte också drar en lans för Syriens massmördare Assad visar tyvärr att den latinamerikanska vänstern har en bit kvar att vandra. Den har gått vilse i den egna antiimperialistiska retoriken där vilken diktator och superskurk som helst som råkar hamna på USAs fiendelista med automatik blir en vän. Det är väl förståeligt med tanke på Latinamerikas historia av USA-regisserade militärkupper mot demokratiska regeringar, men det är ändå ett svek mot de människor som kämpar för rättvisa och demokrati i länder som Syrien.
 
 
    Skamligt är också att Sverige tillsammans med Storbritannien blockerar ett förslag i EU om att gå till botten med det amerikanska spioneriet mot EU och EU-medborgare. Brittiska the Guardian:
 

"Senior EU diplomats, officials, and government ministers confirmed that Britain opposed most of the rest of the EU on joint European talks with the Americans on intelligence and espionage, meaning that national governments will need to pursue the issues separately with Washington.

"The consultations in Washington will first of all address data protection matters. Addressing the intelligence topic is not expected," said a senior Lithuanian official.

The Lithuanian government phoned Carl Bildt, Sweden's foreign minister, on Thursday evening to try to remove the Swedish resistance, but failed, sources said. The talks in Brussels continued throughout the night as diplomats sought to come up with wording that would keep everyone happy."

 


    Vår svenska USA-vänliga högerregering med utrikesminister Carl Bildt - som i sin ungdom samarbetade med CIA och fick 100 000 kronor av dem - har alltså tillsammans med den lika USA-vänliga brittiska högerregeringen urvattnat den europeiska reaktionen på avlyssningsskandalen. Återigen ett exempel på hur regeringen Reinfeldt saboterar ett bra initiativ från EU. Gudarna ska veta att dom bra initiativen från det hållet inte duggar tätt.

 

 

    Tidigare har vi sett Sverige agera på samma sätt när det gällde Tobinskatten på finansspekulation, ett förslag om stopp på telekommunikationsutrustning till Assads Syrien och ett annat förslag om att tvinga EU-länderna att satsa mer på förnyelsebart och minska energianvändningen. (Det var "alliansens gröna röst" centern som sänkte det.) Reinfeldts högerregering fortsätteratt leverera det som deras rika donatorer betalat dem för, också på EU-nivå. Att hålla USA om ryggen är viktigare än att skydda de egna medborgarna från spioneri.

 

    Uppdatering: Rick Falkvinge förklarar Sveriges agerande. Vi är genom FRA-lagen helt enkelt en aktiv del i NSAs spioneri mot Ryssland.

 

 SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, DN 1, 2, 3, AB 1, 2, 3,

Bloggat: Nemokrati,

 
 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar