I am Bradley Manning!

I

dag fann en militärdomstol underrättelseofficer Bradley Manning skyldig till brottet att avslöja den amerikanska regeringens lögner och brott för världen. Domen var väntad och straffets tid är ännu inte satt men kan landa på över hundra år om man summerar de olika åtalspunkterna. I praktiken begravs alltså denna unge modiga man levande i det amerikanska fängelsesystemet för att statuera ett avskräckande exempel inför andra som funderar på att följa hans exempel och sprida ljus över statens eller näringslivets brott och skumraskaffärer. Hans dom är en klar signal till Ed Snowden om vad som väntar om USA någonsin lyckas lägga vantarna på honom.
 
 
    Den mest groteska åtalspunkten - att han "hjälpt fienden" - genom att läcka sitt material till massmedia underkändes visserligen. Annars hade pressfriheten som vi känner den varit satt ur spel. Om inte massmedia får rapportera om de misstag, dumheter och brott som nationers regeringar begår vad finns de då överhuvudtaget till för? Men att Manning åtalas för spioneri - medan de som begått de brott som han avslöjat - till exempel mördarna i apachehelikoptern som mejade ner civila vuxna och barn och journalister i Bagdad, liksom de högsta ansvariga för USAs krig och tortyr - går fria är skevt så det räcker! Men kanske historien kommer att frikänna Bradley Manning precis som den frikänt andra som av sin samtid uppfattades som illojala bråkmakare, till exempel Martin Luther King! Hans mod har redan inspirerat andra. Den här videon är en del av en kampanj för att fria Bradley Manning: "I am Bradley Manning":
 
 
 
 
 
    Här är en av de saker vi inte skulle fått se om inte Bradley Manning varit så modig. Amerikanska soldater som från luften mejar ner oskyldiga civila irakier, inklusive barn:
 
 
 
 
SvD 1, 2, 3, 4, 5,
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar