Spanien kokar snart över!

I

februari skrev jag om den senaste korruptionskandalen att brisera i Spanien: det rör sig om mutor till det styrande högerpartiet Partido Popular från olika företagare som sedan fått offentliga kontrakt på t.ex. byggen som tack. Mariano Rajoy själv, den spanske premiärminstern med den grötmyndiga tonen, har tagit emot mutor på 373 940 euro (nästan fyra miljoner kronor) mellan 1997-2010. Till detta kan läggas extra mutpengar för kostymer och skor på 20 000 euro. Och han är bara en av många höga PP-politiker som fångats med händerna djupt nere i syltburken. Det rör sig om Spaniens största mutskandal någonsin. Centralfiguren i härvan är PPs förre partikassör Luis Barcenas.
 
 
    Den spanska högerregimen har omväxlande vägrat kommentera fallet Barcenas eller förnekat all kännedom om mutor och försökt få bort ärendet från dagordningen med alla till buds stående medel. De dokument som visar på pengaöverföringarna till partitopparna har - bland annat av den förre partikassören själv - påståtts vara förfalskningar. Partikassören Barcenas har hängts ut av höga politiker inom PP som en lögnare och brottsling.
 
 
    Nu verkar dock Luis Barcenas ha tröttnat på att bära hundhuvudet för hela partiets skull. Häromdagen tog fallet en ny vändning när en mailkonversation mellan Rajoy och  Barcenas flöt upp till ytan. Där framgår att de två hade täta kontakter om hur mutskandalen skulle hanteras. Premiärminster Mariano Rajoy uppmanar Barcenas att förneka all kännedom om saken och att hålla huvudet kallt. Order som partikassören till att börja med följer, men när det blir allt tydligare att han ensam kommer att hängas ut som den skyldige så tappar han tålamodet. Det sista mailet till Rajoy lyder: "Du får skylla dig själv! Jag anser mig inte längre bunden av några löften eller överenskommelser!". Därifrån sjunger partikassören Barcenas en helt annan visa i sina kontakter med massmedia. Och när han arresterades förra månaden medgav han att dokumenten är äkta.
 
Spaniens konservative premiärminster Rajoy påkommen med händerna i syltburken
 
 
    Det politiska läget i Spanien blev alltså ytterligare några grader hetare. Redan innan var det vid  kokpunkten. Den spanska högerregeringen har misshandlat befolkningen med ekonomisk svältkur efter svältkur i maskopi med EUs nyliberala elit. Gatuprotesterna har avlöst varandra och ofta varit våldsamma. Polisen har använt ett sanslöst övervåld. Och det finns såklart inga tecken på att den ekonomiska och sociala svältkur som EU och PP-regimen tvingat på Spanien skulle ha ett ljus längst fram i tunneln, bara mer fattigdom och arbetslöshet. I detta läget briserar århundradets korruptionsskandal och spåren leder rakt upp till premiärminstern själv.
 
 
    Den politiska oppositionen har än så länge inte samlat sig till en enad strategi. Socialdemokraterna PSOE vill tvinga Rajoy att förklara sina lögner i parlamentet genom att kräva en förtroendeomröstning. Den omröstningen kommer dock att vinnas av PP som har en majoritet av platserna i parlamentet. Den förenade vänstern talar istället om att öka trycket på gatorna för att tvinga bort regimen. Alla verkar vara överens om att PP och Rajoy ska tvingas bort från makten innan mandatperioden löper ut. Frågan är hur målet ska uppnås.
 
 
    Vi börjar alltså närma oss något som liknar en revolutionär situation i Spanien. En regim som förlorat all legitimitet i både folkets och den politiska oppositionens ögon men vägrar avgå. Som borde tvingats bort från makten för länge sedan eftersom dess politik lett till en total ekonomisk och social härdsmälta men som hålls om ryggen av de övriga EU-staterna eftersom den anses lugna finansmarknaderna. Det är upplagt för en historiskt avgörande kraftmätning mellan folket och eliten och hur den avlöper kommer att få konsekvenser också för oss andra. Kan ett folk förnedras hur brutalt som helst av ett gäng pompösa lögnare och mutkolvar? Att araberna inte tar vilken skit som helst har vi sett de senaste två åren, Egypten genomlevde just sin tredje folkresning mot en auktoritär regim på kort tid. Är vi européer så passiviserade av konsumism och indoktrinerade av amerikansk skräpkultur och förljugna politiska ideologier att vi inte kan göra motstånd? Spanien kommer att ge oss svaret den närmaste tiden.
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar