V har valt rätt fråga, nu måste den vidgas!

S

ju partier i riksdagen vill att vi ska sluta prata om privatiseringar av gemensam välfärd och privata vinster åt riskkapitalister nu. De tycker att den debatten är tröttsam och meningslös. Därför gör de allt för att få bort den från agendan. Vänsterpartiet gör helt rätt i att använda sin dag i Almedalen till att jävlas med dessa sju partier och återigen föra upp frågan på dagordningen. Förra året i Almedalen lanserade Jonas Sjöstedt en modell för hur välfärden ska fungera om vänstern får bestämma: inga mer skattepengar till riskkapitalister som flyttar dem till utländska skattesmitarparadis! Om en skola, ett sjukhus eller äldreomsorg drivs av privata ägare måste eventuella vinster återinvesteras i verksamheten. Idag kommer partiet med ett förslag som ska göra det svårare för högern - och socialdemokraterna på sina håll! - att sälja ut våra gemensamma egendomar till att börja med. Det är helt rimligt. Det har gått snabbt för moderaterna att sälja ut vår gemensamma välfärd i Stockholm: våra allmännyttiga hyresrätter med överkomliga hyror har blivit svindyra bostadsrätter. Vårdcentraler, dagis, hemtjänst och annat har sålts för skampengar till ägare som sedan kunnat tjäna storkovan på att sälja vidare - behöver jag säga Serafen? Att bygga upp gemensam, offentlig välfärd och gemensamma tillgångar tar tid och kraft. Att rasera dem går snabbt. Det är på tiden att vi skyddar det gemensamt byggda och ägda mot privatiseringshögerns härjningar. 
 
 
 
   
    Från det politiska kommentariatet börjar man redan höra att det muttras om "enfrågeparti". Det lär vi höra mer av nästa år - valåret - då politiska bedömare brukar sluta leden och visa sin egen politiska lojalitet tydligare. Vänsterpartiet har inte många lojalister bland det politiska kommentariatet i media. Men det behöver inte nödvändigtvis vara dåligt att vara starkt förknippat med en viss fråga. Både miljöpartiet och sverigedmeokraterna är det. Hellre en tydlig fråga som väljarna kopplar till ditt parti än ingen alls. Vem minns vad kristdemokraternas Göran Hägglund pratade om? 
 
 
    I en rättvis värld så borde vänsterpartiets starkaste fråga vara arbetslösheten. För trots att moderaterna trixar allt de kan med statistik och siffror så kommer ingen ifrån att arbetslöshet mätt på det enda sätt som betyder något - hur stor procent av den arbetsföra befolkningen som saknar jobb idag - är betydligt högre idag än när Fredrik Reinfeldt tillträdde som statsminister. Då kallade Anders Borg en arbetslöshet på sex procent för "massarbetslöshet". Idag ligger den på 8,2 procent. Inte för att det behövdes ett till experiment för att bevisa det, men Anders Borgs katastrofala misslyckande med det som alliansen utnämde till sin viktigaste fråga visar återigen att högerns politik inte kan skapa jobb. Deras recept - som i slutändan handlar om lönesönkningar - "att göra det billigare att anställa" funkar inte. Det gör oss barafattigare och ökar klassklyftorna.
 
 
    Vänsterns politik för att bekämpa arbetslösheten å andra sidan: att anställa i offentlig sektor, att föra över pengar från lata rika till hungriga fattiga och därmed stärka efterfrågan i ekonomin = ge företagen en chans att sälja mer av sina produkter och därmed anställa fler, det funkar varje gång. Problemet är såklart att det kostar skattepengar att anställa i den offentliga sektorn och att det retar upp rika människor om man för över pengar från deras feta konton till mer konsumtionsbehövande grupper. Det krävs lite politiskt mod och vilja till konfrontation. Vilket förklarar varför socialdemokraterna inte lagt några förslag åt det hållet. Men trots att moderaternas politik redan bevisat att den inte skapar jobb, bara mer arbetslöshet, och socialdemokraterna inte vågar lägga några konkreta förslag, så är risken ändå stor att dessa två politiska bjässar kommer att lyckas prata sönder arbetslöshetsfrågan i valet. Deras PR-stormtrupper kommer att se till det. Alla partier kommer att försäkra att just de är "jobbpartiet". Vänstern ska såklart ge sig in i den matchen - den har goda och verklighetsförankrade argument i ryggen - men kan nog tyvärr inte räkna med att det blir den frågan som ger partiet de 10 procent (minst) det förtjänar. 
 
 
    Nyckeln för vänsterpartiet blir att bita sig fast i frågan om privatiseringar och därifrån väva en vidare berättelse som handlar om utförsäljningen av Sverige. För det är inte bara Carema och JB-koncernen. Som nu senast läkarupproret i Stockhom visar har marknadsfundamentalismen och privatiseringshetsen fått ett så otroligt brett genomslag att det påverkar alla oss svenskar på ett eller annat sätt. Inte bara vi som har oturen att hamna på ett Caremahem eller råkade välja en JB-skola. Väldigt många av de problem som vi idag diskuterar i det svenska samhället har sin rot i privatiseringsfundamentalismen. I Stockholm blir vänstersn valfråga att bygga bort bostadsbristen här. Och också bostadsbristen beror på utförsäljningar och marknadsfundamentalism. Klarar partiet att snyggt och begripligt knyta ihop alla trådarna i valrörelsen 2014 och väva en sammanhängande berättelse om vad som är problemet i Sverige och hur vi fixar det så har det nog goda chanser att upprepa bragden från 1998 och bli tredje största parti. 
 
 
 Jonas Sjöstedt i Nyhetsmorgon:
 
Jonas%20Sj%C3%B6stedt%20(V)%20om%20att%20st%C3%A5%20utanf%C3%B6r%20en%20r%C3%B6dgr%C3%B6n%20regering
 
 
AB 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8,   DN 1,
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar