Hey SD: Invandring är lönsamt!

O

ECD - en av de tyngsta ekonomiska institutionerna i världen - har räknat på saken och kommit fram till att invandring är lönsam för mottagarländerna. DN:
 
 
    "Invandringen är en het fråga i de flesta länder, där partier som vill stoppa eller kraftigt begränsa möjligheten för flyktingar och arbetskraftsinvandrare att få uppehållstillstånd hävdar att samhället skulle tjäna stora belopp på en sådan politik. I Sverige har Sverigedemokraterna i flera år krävt en statlig utredning om invandringens kostnader.
 

    OECD har i sin stora undersökning jämfört vad invandrarhushållen betalar in i skatter och avgifter med vad de kostar i form av socialbidrag, pensioner och annan samhällsservice. Nettot blir ett plus för samhället i de flesta av de 27 länderna, med ett genomsnitt på drygt 3 000 euro per år (26 000 kronor).

 

    Även i Sverige bidrar invandrarna mer till stat och kommun än de får tillbaka. Enligt OECD blir det ett plus för samhället på någon tusenlapp per år.

 

    Det största samhällsvinsten på invandrarhushållen gör Schweiz med cirka 15 000 euro."

 

(...)

 

    "OECD har även tittat på inkomster och kostnader för de invandrare som inte har medborgarskap med motiveringen att den politiska debatten i många länder skiljer på "utlänningar" och "invandrare". Den beräkningen visar att dessa hushåll är mer lönsamma för samhället än hela gruppen invandrare.

 

    För "utlänningarna" blir det ett plus på cirka 6 000 euro för samtliga undersökta länder, och ett plus på nära 5 000 euro i Sverige. Skillnaden beror främst på lägre kostnader för pensioner."

 

 Inga goda nyheter för Jimmie Åkesson!
 

    Så betyder det här att OECD just slog spiken i sverigedemokraternas kista, med tanke på hur ofta de brukar använda sig av ekonomiska argument mot invandrare: Det är invandringen och invandrarnas fel att pensionärer och arbetslösa fått det sämre, att sjukvård och skola går på knäna..? Det finns knappt nåt  samhällsproblem som inte SD kan koppla till kostnaderna för "massinvandringen". Samtidigt som de gärna sänker exempelvis bolagsskatter tillsammans med högern för 16 miljarder, vilket gör att det finns mindre pengar kvar till de grupper - typ pensionärer -  som partiet säger sig ömma om. Nej förmodligen inte. De flesta av SDs väljare ger nog blanka fan i vad OECD säger. Jag tvivlar på att de egentligen bryr så mycket om ekonomiska argument överhuvudtaget. Jag minns alla debatter med sverigedemokrater där jag påpekat att invandrare - som kommer hit i arbetsför ålder och nästan direkt kan börja arbeta och betala skatt = bli en lönsam medborgare - till skillnad från oss svenskar som kostar samhället MYCKET pengar innan vi vuxit upp och kan börja jobba. Rationella argument biter sällan. Det är mer en känsla de motiveras av. Det har blivit för mycket nu. De gillar inte gatubilden. För mycket svart. Irriterande att möta en muslimsk kvinna med slöja i tvättstugan. Jobbigt med blattar på tunnelbanan. Men såna argument vinner inte politiska debatter. Därför måste pseudoekonomiska argument - om invandringens enorma kostnader - konstrueras.

 

    Men sverigedemokrater borde egentligen vara superintresserade av ekonomi. Partiets relativa framgång är en direkt effekt av ekonomisk politik; högerns ekonomiska politik. Jag tror inte för en sekund på att SDs framväxt under 1990- och 2000-talet handlar om att svenskarna blivit mer rasistiska. Tvärtom visar opinionsmätningar det motsatta. Men de nedskärningar som både socialdemokratiska och borgerliga regeringar drivit igenom i den offentliga sektorn, massarbetslöheten som drabbade oss på 90-talet och sedan dess bitit sig fast, det havererade pensionsystemet, privatiseringsvansinnet där företagsvinster går före människorna - kort och gott högerpolitiken - har skapat ett otryggt land där många människor oroar sig över sin egen ekonomiska framtid. När det inte alls står klart att du kan få ett tryggt jobb med rimliga arbetsvillkor eller se fram emot en hyfsad pension, varför ska du vara solidarisk med människor på flykt undan krig och tortyr?

 

    SDs framväxt sammanfall tydligt i tid med raserandet av den svenska välfärdsmodellen som vi kände den. Den dagen svenskarna slutar ge invandrarna skulden för ökande orättvisor, klassklyftor och socialt sönderfall och lägger den i knäet på borgarna och sossarna - där den hör hemma - så kan vi nog börja hoppas på att se baken på Jimmie Åkesson när han vandrar ut från riksdagen för sista gången.

 

Uppdatering: Idag sågar flera ekonomer SDs budget. "Räknar fel på 59 miljarder". "De förstår inte hur en budget fungerar". "En av de stora svagheterna är att de dubbel- och trippelräknar en del av sina besparingar". "De mörkar vissa kostnader". "SD:s ekonomiska politik strider mot Sveriges intressen". Som sagt, för SD-pojkarna är ekonomi bara ett verktyg av många för att kunna skuldbelägga invandrare. När det kommer till kritan har de noll koll. En finansminister från detta parti skulle snabbt köra Sveriges ekonomi i botten.

 

SvD 1, 2,

 

 
 
 

Kommentarer

 • Tar Atanamir säger:

  Vanligt genomskinlig lögnpropaganda.

  Invandrare kan omöjligen vara lönsamma för landet när över 50% av dem är socialbidragsberoende. Lägg sen till alla andra transfereringssystem och siffran blir horribel.
  www.youtube.com/watch?v=PGUwH2c2DVI

  Din analys över varför folk röstar på SD är förövrigt skrattretande.
  Folk röstar på SD just för att de skyller alla dagens problem på sjuklövern, inte invandrarna.
  Att säga att SD skyller allt på invandrarna är ett halmgubbeargument som användes för att slippa behöva diskutera sakfrågorna.

  Så här kan en debatt låta:
  -Åkesson: Den här situationen är ditt fel Ullenhag, ta ditt ansvar och avgå!
  -Ullenhag: Se där, nu skyller du på invandrarna igen!

  Goddag yxskaft.

  2013-06-13 | 22:19:14
 • Skeptisk säger:

  Invandrare är en väldigt heterogen grupp. En del är välutbildade och andra inte. En del hittar lättare arbete medan andra har det svårare...

  För att se lite mer nyanser så kan det vara lämligt att komplettera med att läsa rapporten "Invandringen och de offentliga finanserna" av Jan Ekberg: http://www.eso.expertgrupp.se/uploads/documents/eso%20rapport%203.pdf .
  Där framkommer exempelvis att p.g.a. de aktuella sysselsättningsnivåerna så skiljer det rent nationalekonomiskt klart och tydligt i "lönsamhet" mellan den nu dominerande flyktinginvandringen och den tidigare vanliga arbetskraftsinvandringen.

  2013-06-13 | 22:27:23
 • Tobbe S säger:

  "OECD har inte visat att invandring är en vinst för den svenska staten. När alla offentliga utgifter är inkluderade visar OECDs egen beräkning att invandring är en förlust för den svenska staten på 0.57% av BNP. Detta kan man se på tabell 3.7."

  http://www.tino.us/2013/06/oecd-invandringen-en-nettokostnad-nar-samtliga-budgetposter-raknas-in/

  2013-06-14 | 09:11:55
 • Homo Politicus säger:

  Tar-Atanamir: Tack för den reaktionen, det bevisar precis min poäng. Hade du verkligen varit bekymrad över ekonomi så hade OECDs rapport varit goda nyheter. Nu blir du butter och kan omöjligt tro att det är sant att invandrare är lönsamt, det får bara inte vara så. Vem påstod för dig att " över 50% av dem är socialbidragsberoende."? Det stämmer inte.

  Jag lyssnade på Björn Söder alldeles nyligen när han från riksdagens talarstol gång på gång retoriskt ställde invandring mot svenska pensionärer o.s.v. Att säga att man inte skyller på "invandrarna" utan på "invandringen" är bara ordlekar.

  Skeptisk: Det är en viktig poäng att invandringens ekonomi, är det en kostnad eller tillgång, beror på om invandrare får jobb snabbt eller tvingas gå arbetslösa länge. Sverige har inte bedrivit en ekonomisk politik för full sysselsättning sedan 1990-talet. Kan gå in närmare på varför varken borgare, sossar eller såklart SD vill göra något åt arbetslösheten om du vill. Men så länge vi accepterar massarbetslöshet så blir vi fattigare på många sätt, inte minst gruppen invandrare drabbas hårt eftersom de diskrimineras vid nyanställningar och ofta blir de första som får gå när det avskedas.

  Tobbe S: Tino Sanandaji har haft ett slirigt förhållningssätt till fakta kring invandring tidigare, jag litar inte på honom den här gången heller.  http://www.migrationsinfo.se/arbetsmarknad/sysselsattning/

  2013-06-14 | 10:33:24
  Bloggadress: http://homopoliticus.blogg.se/
 • Homo Politicus säger:

  Hey "Kungen", "anonym" och "sbesk arbetare", jag ser att du postar allt från samma IP-adress. Inget sånt här!

  2013-06-15 | 17:53:19
  Bloggadress: http://homopoliticus.blogg.se/
 • Anonym säger:

  Tycker det är riktigt tråkigt när folk skriver om saker och ting som de inte själva har läst om. Innan man drar hastiga slutsatser baserat på DN:s artikel, så borde man faktiskt först läsa igenom OECD:s rapport. Har du inte gjort det, så vet du inte vad du pratar om. Är även tydligt att ingen på DN har läst igenom hela rapporten, vilket förklarar varför artikeln är lite missvisande.


  2013-06-16 | 10:34:24
 • Roger Svensson säger:

  OECD-rapporten visar ju tydligt att den invandring som Sverige bedriver inte är någon samhällsekonomisk vinst (OECD-rapporten bygger för övrigt till stora delar på svensk forskning som bedrivits tidigare som kommit fram till samma sak). Det är just detta Tino Sanandaji m.fl. påpekat och underbyggt med fakta, om man skall avvisa dessa invändningar så får man nog faktiskt bemöda sig med att bemöta dem i sak om man skall bli tagen på allvar.

  Detta faktum beror naturligtvis på att en stor andel av den invandrare som Sverige tar emot inte kommer i sysselsättning, det gäller i extra hög grad de som tas emot från underutvecklade länder av humanitära skäl eller anhörigskäl. Det beror inte på att de är ”lata” eller inte kan/vill arbeta, det beror inte ens i huvudsak på sossarnas, borgarnas eller Sd:s politik. Anledning är att i ett postindustriellt samhälle som Sverige med en ekonomi som är mer kunskaps- och innovationsdriven, än baserad på produktion, kommer en allt större andel människor att bli ”strukturellt överflödiga” (det gäller för övrigt både infödda och invandrare). Den tid när man direkt efter grundskola, eller som nyanländ invandrare, direkt kunde börja jobba på fabrik och få en hygglig inkomst är sedan länge sedan förbi och kommer inte tillbaka hur mycket man än önskar sig det! Dessutom, att klämma åt företagen och ”de rika” må kännas skönt i en vänstersjäl men i dagens globaliserade ekonomi så är faktum att Sverige behöver dessa mer än vad de behöver Sverige.

  På dessa dilemman har varken borgarna, sossarna, Sd eller socialisterna egentligen någon lösning. En av de mest klarsynta inom vänstern som skrivit ärligt om detta är Malcom Tamale Kyeyune: http://tinkzorg.wordpress.com/

  2013-06-16 | 16:43:25

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar