Lena Hallengren bakom sossarnas ja till FAS4

F

öre detta sosseministern Lena Hallengren har jag skrivit om tidigare. Hon gick ut tillsammans med en annan högersosse - Mikael Damberg - och försvarade privatiseringarna av den offentliga sektorn samtidigt som Caremaskandalen briserade. Tydligen hade hon också som vice ordförande i riksdagens socialutskott ett finger med i spelet när sossarna sade ja till den lag som innebär att socialbidragstagare kommenderas att utföra tvångsarbete gratis eller bli av med sitt försörjningsstöd, det som kommit att kallas FAS4. Socialdemokratiska tidningen Dagbladet kommenterar:
 
 

    "Förändringen innebär ­också att socialbidrags­tagare – oavsett ålder – kan hänvisas till praktik eller "kompetenshöjande åtgärder" av socialnämnden. Det är inte sagt vad de kompetenshöjande åtgärderna innebär, men ett avskräckande exempel finns i Landskrona.

 

    Där har social­bidragstagare fått ägna sig åt poänglösa sysselsättningar som att klippa gräs och måla simbassänger. Men det är ingen "Landskronamodell" som riksdagen har beslutat om, hävdar Lena Hallengren (S), vice ord­förande i socialutskottet och försvarare av förslaget. Det är ju fint att Hallengren kan svara på vad det inte är. Men frågan kvarstår: Vad är det då?

 

    Tidningen Arbetaren ­kallar det tvångsarbete, Afton­bladet Kultur sätter ­rubriken "Tillbaka till fattigvården", och beskriver ingående hur krav på mot­prestation för socialbidragstagare är både förödmjukande och kontraproduktivt.

 

    Men riksdagen väljer ändå att fortsätta i samma riktning som nedmonteringen av socialförsäkringarna fört oss.

 

    Socialbidrag, tänkt som det yttersta skyddsnätet, har blivit den nya a-kassan och nu ska socialsekreterarna bli de nya ­jobbcoacherna.

 

    Socialdemokratiska gräsrötter skräder inte orden, de beskriver det som ett svek, säger att de skäms för ­partiet och kallar det för tvångsarbete och moralism. Lena Hallengren bemöter en del kritik, men lyckas ­ändå inte förklara. Det gör det ännu mer olyckligt. ­Beslutet är en kombination av obegripligheter – och ska man lagstifta om obegripligheter måste man i alla fall försvara dem.

 

    I stället sprider sig "Fas 4" som en allmän benämning av den nya lagändringen som börjar gälla i sommar. Precis som för de som är sysselsatta inom fas 3 ­kommer människor som krävs på motprestation för socialbidrag varken att ­kvalificera sig för a-kassa ­eller samla pengar till ­pensionen.

 

    Socialdemokraterna hade hittat en tydlig och ­vinnande paroll i "Fasa ut fas 3", men undergräver den ­effektivt med att i nästa ­andetag fasa in fas 4.

 

"Riksdagen väljer att fortsätta i samma riktning som nedmonteringen av socialförsäkringarna fört oss", skriver Ida Nilsing i dagens ledare."

 

 

    Hur kan man rösta ja till en sån urbota korkad lag och få fortsatt förtroende som socialdemokraternas toppnamn i socialpolitiken? Någon socialdemokrat som kan svara? Är det på det här politikområdet som när det gäller skatterna: sossarna är så rädda för att bli anklagade för att stå för "bidragslinjen" av Reinfeldt och Borg att de på förhand lägger sig platta och accepterar det totala raserandet av det trygghetssystem som arbetarrörelsen en gång byggde upp i Sverige?

 

    Och att miljöpartiet, som en gång profilerade sig som partiet som ville ha medborgarlön, röstade ja till FAS4 är precis lika obegripligt och korkat.

 

    Fria tidningen har en faktaspäckad genomgång av den nya FAS4-lagen: "tillbaka till fattigvården".

 

 
 
 
 

Kommentarer

 • Alexander säger:

  Tyvärr tror jag inte Vänsterpartiet kommer att kampanja mot det här. Man är för rädda för att sätta sig i opposition till Sossarna som man ju vill samregera med. Vinster i välfärden blir antagligen den enda stridsfrågan som får ta plats.

  Samtidigt hoppas jag verkligen att jag har fel och att Vänsterpartiet driver på så att sosseväljare verkligen får skämmas om de ska rösta på Socialdemokraterna i nästa val. Det ska inte gå att blunda för den ruttna ideologi partiet anammat.

  De får inte tillåtas leva på gamla meriter. Det är dags för det sovande folket att vakna.

  Men jag tror inte Vänsterpartiet vågar...

  2013-06-06 | 00:30:31
 • Homo Politicus säger:

  Jag hoppas också det Alexander. Jag tar varje chans jag får att låta sossar och miljöpartister äta upp sina högervandringar här på bloggen. Vet att många i vänsterpartiet är otroligt tveksamma till om det skulle gå att sitta i samma regering som Löfvén och Magdalena Andersson. Hoppas väljarna innan september 2014 hunnit få en klar bild av skillnaderna mellan v, mp och s.

  2013-06-06 | 10:26:19
  Bloggadress: http://homopoliticus.blogg.se/

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar