Privatskolornas betygsfusk och den överkörda mp-kongressen

E

n viktig del av förklaringen till att den svenska skolan kukat ur på senare år - speciellt under katastrofministern Jan Björklund - stavas friskolor. Det inbyggda privata vinstmotivet i "friskolorna" skapar snedvridande effekter som i slutändan går ut över eleverna och samhället i stort. Betygsinflation, eller "glädjebetyg" har jag skrivit om tidigare på bloggen. När skolor konkurrerar med varandra om eleverna blir betygen det tyngsta argumentet. De skolor som får rykte om sig att sätta generösa betyg lockar fler elever och med eleverna kommer mer skattepengar till skolorna som sedan ägarna kan plocka ut i vinster. Idag bekräftas den bilden av SvD:
 
 
    "Det är en fristående gymnaiseskola man ska läsa vid för att lättast komma vidare till högskolan. De fristående skolorna ger både högre betyg jämfört med nationella prov och rättar proven generösare."
 
(...)
 
    "Inom samtliga 15 ämnesprov som Skolverket lista, ger de fristående gymnasieskolorna en högre andel överbetyg (jämfört med resultaten på just nationella prov) än de kommunala.
 
    Dessutom visar den omrättning som gjorts av nationella prov att de fristående skolorna rättar mer generöst"
 
 
    Vinstmotiv i välfärdssektorn får den här sortens snedvridande effekter överallt där det privatiseras. Vad blir föjderna av att elever som väljer privatskolorna får betyg de inte förtjänar och därmed i högskoleintagningen kan konkurrera ut de elever som valt kommunala skolor och där fått korrekta betyg och tvingats lära sig det de behöver för att plugga vidare? Jo det blir segregering och ett hårdare klassamhälle!
 
 
    Oftast är det arbetarklassens barn som väljer kommunala skolor, medel- och överklassens som går till privatskolorna.
 
 
    Den svenska skolans fallande resultat borde få alla larmklockor att ringa. Men den politiska majoriteten i Sverige har surrat fast sig hårt vid rodret på den nyliberala skutan och tänker inte ändra kurs bara för att politiken får katastrofala följder när den prövas i verkligheten. Alla partier i riksdagen utom vänsterpartiet är privatiseringstalibaner och tuggar floskler om "valfrihet" så det fradgar runt munnen.
 
 
John Bauer ritade troll. JB-koncernen som snott hans namn beter sig som troll.
 
 
    Samtidigt som JB-koncernen med 10500 elever meddelade att de går i konkurs efter att under en rad år ha plundrat sina skolor på en kvarts miljard kronor så meddelade miljöpartiets ledning att de kör över sina medlemmar som på kongressen sa ett klart och tydligt nej till vinster i välfärden. Miljöpartiet skriver under den sexpartiöverenskommelse om friskolorna som innebär business as usual för de riskkapitalister och guldgrävare  som skor sig på skattepengar avsedda att gå till utbildning. I dagens partiledaredebatt slingrade sig miljöpartisten Åsa Romsson som jag aldrig sett någon politiker slingra sig för att slippa ge ett rakt svar på frågan om hennes parti vill sätta stopp för riskkapitalisterna i välfärdssektorn.
 
 
    JB-koncernens ägare å sin sida menade att det faktum att hans koncern nu begär konkurs efter att ha fyllt ägarnas kassakistor i många är visar att vårt privatskolesystem fungerar, eftersom han skolor inte är så värst bra så gjorde eleverna rätt i att välja bort dem. Och visst fungerar systemet. Inte för eleverna som lämnas i sticket. Inte för samhället, som på sikt blir dummare när skolorna misslyckas med att ge eleverna de kunskaper de behöver. Men för riskkapitalister som JB-koncernen med uttalat syfte att köpa upp en skola, driva den 5-6 år samtidigt som den plockas ren på pengar och tillgångar för att sedan sälja vidare eller lägga ner. Att sverigedemokrater och de borgerliga högerpartierna inte har något att invända mot det här systemet kan jag förstå. Men att sossarna och miljöpartiet försvarar det är obegripligt. Att deras väljare inte straffar dem för det är lika obegripligt och betyder att privatiseringsfundamentalismen kommer att fortsätta förstöra Sverige.
 
 
Uppdatering: Anders Hultin, vd för JB-koncernen, firar konkursen med en flaska vin för 779 kronor. Mission accomplished, miljonerna intjänade, skolorna nedlagda!:
 
 
 
AB 1, 2, DN 1, 2, SvD 1, 2, 3,
 
 
 
 

Kommentarer

 • Osunt säger:

  Det känns en aning ansträngt när Anders Hultin mfl krumbuktar fram argument för friskolan som att konkurrensen har fått fantastiska effekter på kvaliteten i utbildningen.

  Samtidigt har resultaten i den svenska skolan hamnat i värsta utförsbacken.

  För alla som inte har ett personligt vinstintresse så är sambandet ganska uppenbart.

  2013-06-12 | 20:14:33
  Bloggadress: http://osunt.se
 • Homo Politicus säger:

  Ja ansträngt var ordet. Hans kronologi i DN är lite intressant: först blev svenska skolan så dålig och det berodde på "flummet". Sen kom privatskolorna som en lösning på det. I själva verket var den svenska skolan högklassig och stod sig väl internationellt tills dess den blev en nyliberal lekstuga där det skulle lekas affär genom friskolereformen. Jag tror inte att det är det enda skälet till förfallet, men en klart bidragande faktor.

  2013-06-13 | 10:40:34
  Bloggadress: http://homopoliticus.blogg.se/

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar