Yes we can - övervaka och kontrollera dig!

L

ite ironiskt är det ändå att det är Barack Obama - liberalernas store idol! - president i det som påstås vara "västvärldens största demokrati!" - som har tagit besluten som byggt upp den Orwellska spionapparat - PRISM - som nu avslöjats i USA. Referenserna till 1984 och "storebror ser dig" är så slitna att man tvekar att använda dem. Men det är för en gångs skull inte överdrifter. 2007 - medan Bush fortfarande var president - verkar alla hämningar ha släppt. Praktiskt taget alla amerikaner, och med all säkerhet också praktiskt taget alla européer, har dragits in i övervakarnas nät. Vi står under ständig kontroll och inget är längre hemligt eller heligt.
 

 
 
En del av den läckta powerpointpresentationen som visar vilka data amerikanska 
myndigheter kan komma över genom PRISM-programmet.
 
 
 
    Internet och mobilteleindustrin har gett oss användare - och vem använder inte internet och mobiltelefoner idag? - en mängd nya friheter och möjligheter. Men de har också gjort oss otroligt sårbara och gett makten, såväl stater som privata företag, möjligheter att spionera på oss som skulle gjort STASI och DDR-ledarna gröna av avund. Reflexmässigt använder man sig av just det forna Östtyskland och dess monstruösa säkerhetstjänst som referens. Men den övervakningsstat som byggts upp av liberala, konservativa och socialdemokratiska ledare i västvärlden efter det kalla kriget, när alla förutsättningar för fred och säkerhet borde råda, verkar saknar allt motstycke i historien.
 
 
     Idioterna invänder alltid: "har man rent mjöl i påsen så har man inget att vara rädd för!". Förutom att det missar själva principfrågan: privatlivet ska vara heligt och vi ska kunna utgå från att vi INTE är övervakade, så visar det också på en djup okunskap om den mänskliga naturen: är det någon som tror att övervakarna i längden kan motstå frestelsen att ta reda på grannens eller exets snaskiga hemligheter? Rota runt i gamla personliga fienders eller politiska motståndares digitala sopor för att hitta något som kan användas som vapen? Är det någon som tror att det är annat än en tidfråga innan det börjar utpressas? Innan journalisternas källor spåras? Innan arbetsplatsläckors identitet röjs? Alla övervakningssystem missbrukas. Ju mer långtgående möjligheterna till övervakning och kontroll är desto större potential för missbruk.
 
 
    Den politiska doktrin som motiverat denna totala övervakning och kontroll är "kriget mot terrorismen".  Finessen med "kriget mot terrorismen" är ju att det aldrig går att vinna. Trots denna groteska övervakningsapparat som Obama ansvarar för så sprängdes folk i luften alldeles nyss i Boston. Det saknades inte information om att ett terrorattentat på gång inför 11 september 2001. Problemet var att de amerikanska säkerhetstjänsterna hade för mycket information och inte kunde sortera fram det relevanta. För mycket information skymmer sikten.
 
 
    Ju hårdare "kriget mot terrorismen" förs, desto fler länder USA och västvärlden invaderar och bombar sönder, desto fler terrorister skapar vi. Desto fler vapen får Bofors och andra krigsprofitörer sälja. Desto mer osäkra blir vi i våra hemländer. Och desto mer övervakning och kontroll kan våra makthavare tvinga på oss i "säkerhetens" namn. Doktrinen om det eviga "kriget mot terrorismen" blir därmed i sig själv, ett av de allra största hoten mot mänskligheten. Idén att vi befinner oss i ett evigt krig mot en oresonlig motståndare blir fröet som en ny fascism växer ur. En fascism som har tillgång till ny suverän teknik för total kontroll och övervakning.
 
 
    Det som avslöjas nu i USA, att Obamaadminstrationen vidareutvecklat den enorma spionapparat som George W Bush byggde och använt den mot sitt eget folk borde få fjällen att falla från alla naiva Obamakramares ögon. Det borde redan ha varit uppenbart vad han går för. Guantanamo står kvar, dess fångar hungerstrejkar men utsätts för tortyrliknande tvångsmatning, på Obamas order. Drönarplan flygbombar oskyldiga civila i länder som Pakistan och Afghanistan, på Obamas order. Amerikanska medborgare dödas utan ens en rättegång, på Obamas direkta order. Julian Assange tvingas gömma sig på Ecuadors ambassad, Bradley Manning hotas av dödsstraff eller livstids fängelse - efter att ha utsatts för nedbrytande tortyrliknande behandling i fängelset - på Obamas order. Nyligen avslöjades att USAs regering avlyssnat journalister i jakt på deras källor, på Obamas order. "Whistleblowers" - läckor som avslöjar smutsiga hemligheter och maktmissbruk som privata företag eller USAs regering inte vill att allmänheten ska få reda på förföljs hårdare under Obamaadminstrationen än under alla andra amerikanska presidenter sammanlagt, på Obamas order. O.s.v. Glenn Greenwald, en av mina favoritskribenter, har länge och envetet kritiserat denna skrämmande auktoritära läggning hos Obamaadminstrationen. Ofta för detta fränt angripen av samma liberaler som kritiserade George W Bush för samma saker. Denna veckas scoop, att Obamaadminstrationen kräver ut snart sagt alla amerikanska medborgares telefonidata från telekombolagen och att stora internetföretag som Facebook, Skype och Google med automatik lämnar över ALLT material om sina användare till den amerikanska regeringen är hans stora triumf. Lyssna på honom här när han säger att målet för den amerikanska regeringen (säkerligen också för våra europeiska) är "to end all privacy":
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AB 1, 2, 3, 4, SvD 1, 2, 3, 4, 5, DN 1, 2, 3, 4,
 
 
 
 
 

Kommentarer

 • DZ. säger:

  Bravo!

  2013-06-08 | 15:08:29
 • elina säger:

  Fredspriset har i alla fall förlorat helt sitt betydelse.

  2013-06-08 | 17:31:09
  Bloggadress: http://blogg.iniskogen.se
 • S. säger:

  Problemet är ju att de länder som har resurser att ha en långtgående övervakning också kommer att införa det - även om de idag inte har det. Det ligger i sakens natur: tekniken och möjligheten finns, och då det ger olika typer av fördelar att övervaka gör man det också i den mån man kan göra det. Helt frånsett huruvida befolkningen vill det eller ej. Frågan är hur man ska komma till rätta med detta? HUR? Jag är en av de som starkt ogillar denna utveckling men som upplever att det inte går att göra ngt för att stoppa den. Inte heller för att slippa övervakning. Och då resonerar man - precis som de flesta gör - att eftersom man har rent mjöl i påsen och det hitills inte direkt påverkat ens liv så låter man saken bero. Man vet ju inte ens HUR man ska påverka.

  2013-06-10 | 12:12:07
 • Homo Politicus säger:

  S: Visst är det troligt att alla som kan kommer att försöka förr eller senare, OM de inte utmanas av en folklig backlash som gör det politiskt livsfarligt att stå för Storebrorsfasoner. Alla demokratiska regeringar är i någon mån känsliga för folkopinioner. I Sverige såg vi regeringen darra under trycket från kritiken när FRA infördes. Det var på håret där att förslaget föll i riksdagen. Förhoppningsvis åker Barack Obama på en värre smäll och tvingas backa.

  2013-06-10 | 12:40:51
  Bloggadress: http://homopoliticus.blogg.se/

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar