BLONDINEN BILLSTRÖMS BRAVADER

D

et syntes i SVTs Debatt i torsdags. Det nya vidriga Billström-Sverige. Där diskuterades fallet "Skogsnicke" och de grundlurade kamerunska gästarbetarna. De som skrev anställningsavtal med migrationsverket och Niklas Gotthardsson om sex månaders skogsplanteringsjobb i Sverige för avtalsenlig lön på 18 500 i månaden. De som tog lån på upp till 25 000 kronor bara för att kunna åka till Sverige och jobba. De som på plats hos "Skogsnicke" bara fick ackordjobb, till en bråkdel av den utlovade lönen, om de fick någon lön alls. De som fick betala Niklas Gotthardsson 6000 kronor för att han skulle fylla i en blankett åt dem. De som vittnar om hot och slavliknande arbetsvillkor. De kan behandlas som slavar, eftersom det avtal de skrivit på - med arbetsgivaren och en svensk myndighet - visat sig vara värdelöst eftersom det inte är rättsligt bindande. Att behandla gästarbetare som träck är lagligt i det nya vidriga Billström-Sverige. Det kom regeringen och miljöpartiet överens om när de 2008 skrev reglerna för gästarbete.
 
 
    Polisen, den varnades redan förra året för "Skogsnickes" härjningar, "hot, låga löner, papperslösa arbetare, olagliga avgifter och dåliga arbetsförhållanden." Men inte bryr de sig.
 
 
    Man kan tycka att det borde räcka med EN sån skandal. Man kan tycka att det är när sånt här avslöjas som hela Sverige ställer sig upp och ryter ifrån, ber Gotthardssons offer om ursäkt, ser till att de kompenseras rejält och att inget liknande händer igen. Men inte i nya vidriga Billström-Sverige. I Debattstudion klargjorde arbetsgivarrepresentant Katarina Novak att det inte var hennes sak att be om ursäkt för vad hennes medlemsföretag sysslade med. Inte heller att kompensera någon ekonomiskt. Hon ville inte ens medge att kamerunerna blivit grundlurade.
 
 
    Sen kom nyliberalen Fredrik Segerfeldt och sänkte ribban ytterligare. Låt afrikaner jobba för lägre lön än svenskar! De som inte kan "prestera" som svenska arbetare. Öppna gränserna för låglönearbetskraft från Afrika! De kommer att bli så tacksamma över att få komma hit och jobba till låga löner med slavarbetsförhållanden. Typ som hos "Skogsnicke"?
 
 
    Den gamla överklassens kolonialdröm om en svart betjänt ompaketerad i frihetsretorik. Pigmentrea på arbetskraft till kapitalisterna så att de kan öka vinsterna ännu mer. Som en bonus trycker låglönekonkurrensen ner lönerna också för svenska arbetare. 
 
 
    I det nya vidriga Billström-Sverige, där världens mest liberala gästarbetsregler lett till en parallell slaskarbetsmarknad med ibland rent slavliknande arbetsförhållanden, blir nästa steg - att göra det lagligt att lönediskriminera gästarbetare - helt naturligt. Det är ju ändå så det funkar, i praktiken.
 
 
    Sverige är inte vad det varit. Sju år med en borgerlig regering och rasismen har gått från att vara ett nätfenomen till att utövas av svenska myndigheter. Det sägs inte högt, men praktiken talar sitt tydliga språk. Den som tvivlar på den underliggande rasismen i en högerpolitik som utnyttjar gästarbetare som slavar, jagar papperslösa som hundar, avvisar barn som vuxit upp i Sverige till vilt främmande länder, kan ju lyssna på Tobias Billström när karln för en gångs skull talar rakt från hjärtat om de som gömmer flyktingar:
 
 
 
   "Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda."
 
 
    Dåså. Om personen inte är blond och blåögd så är den icke att lita på. Hen är varken svensk eller trevlig.  I det nya vidriga Billström-Sverige dissar våra politiker folk för att de har fel hår- och ögonfärg. Blondinen Billström har talat. Är det nu miljöpartiet slutar dricka kaffe med honom och hoppar av det migrationspolitiska samarbetet?
 
 
    Med en immigrationsminister som är förtjust i rasprofilering så är det inte konstigt att sverigedemokraternas propagandamegafoner blir så understimulerade och uttråkade att de börjar leta nya syndabockar att hetsa mot. Så Avpixlat-mannen putsar upp de traditionella extremhögerattackerna på bögar. Dags att öppna en ny front?
 
 
    Som den spanske poeten Marcos Ana, som satt fängslad under Francos fascistdiktatur, säger: "kapitalismen lämnar alltid dörren på glänt till fascismen". I det nya vidriga Billström-Sverige anar vi hur fort den dörren kan slå upp på vid gavel.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

 • Lennart Persson säger:

  För det första: Vad har Billströms hårfärg med saken att göra?

  Och så till saken: Jag ogillar också att man försöker skaffa sig tillgång till billig tjänstearbetskraft i Sverige på samma sätt som man skaffat oss tillgång till billiga varor genom massimport från tex Kina, där man uppenbarligen skiter i både miljö, arbetsskydd, arbetsvillkor vi är så noggranna med här i den svenska produktionsindustrin.

  Hur gör man för att göra detta möjligt? Jo man ser till att fylla Sverige med lågutbildade (alltför ofta tom analfabeter, se tex reportage i dagens Sydsvenska), svåranställbara människor. På kort sikt fungerar det förmodligen bäst med "gästarbetare" eftersom dealen då är att de verkligen skall jobba, men på längre sikt kommer det även att fungera med de som invandrar till Sverige eftersom vi oundvikligen kommer att nå en gräns för vad socialförsäkrinssystemen kan klara av pga den ökade belastningen. Man kommer därför att tvingas till en bred politisk överenskommelse där de lägsta lönerna tillåts krypa allt lägre ned, där anställningsvillkoren tillåts bli allt sämre och där man kommer att tvinga underklassen att acceptera detta genom att skyddssystemen av rent ekonomiska skäl måste holkas ur allt mer. Det spelar ingen roll om vi har en vänster- eller högerregering. Om man inte vill sätta igång att trycka monopolpengar, måste man helt enkelt se till att flera bidrar, om än med okvalificerade arbetsinsatser.

  Detta kommer att göra livet hårdare och sämre inte bara för den invandrade underklassen, utan kommer även att drabba oss svenskar som inte tillhör den medel- och överklass som oavsett personliga politiska sympatier, tillsvidare kommer att klara sig relativt bra, åtminstone tills turen kommer till dem.

  Därför skall man inte bli förvånad om den svenska underklassen inte kan fås att förstå varför deras liv i hemlandet Sverige på något väsentligt sätt skulle kunna bli bättre tack vare en omfattande invandring och arbetskraftsinvandring. Man får nog ha köpt den ytterst förenklade och bristfälliga iden om att allt bara handlar om fördelning, och att internationell solidaritet mellan tex en svensk underklass/arbetarklass och tex en afghansk dito, skulle vara viktigare än den solidaritet man känner med sitt land och sina landsmän oavsett klass.

  Som anställd i ddn okvalificerde tjänstesektorn och svensk, upplever jag hela tiden hur jag hotas av invandrad arbetskraft som är beredd att göra mitt jobb för en lite sämre lön än den jag lyckats förhandla mig till och som jag dagligen måste motivera genom att jobb mycket hårt. Mitt trumfkort är att jag kan läsa, skriva och tala svenska obehindrat. Detta spelar trots allt roll på en del lågkvalificerade serviceyrken. Jag är hövlig och hjälpsam mot de invandrade arbetskamrater jag tvingas jobba med, men jag är inte alls positiv till att de öht befinner sig i Sverige och dumpar lönerna. Jag är inte heller positiiv till att så ofta behöva jobba med personer som man bara med besvär kan kommunicera med och som man inte kan känna sig "hemma" med. Hade det varit fråga om att då och då jobba på detta sätt kunde det varit berikande, men nu upplevs det alltför ofta som en tröttande belastning.

  2013-03-18 | 21:54:25
 • Homo Politicus säger:

  Lennart: Det var inte jag som började blanda in folks hårfärg, utan Billström. Jag skickar bara pucken tillbaks till honom.

  Bra att du är emot den politik för gästarbetare som regeringen och miljöpartiet driver. Där är det utan tvekan så att en del av syftet - åtminstone från alliansens håll - är att skapa en press neråt på lönerna. Annars hade man såklart stiftat skarpa lagar som gör det omöjligt för arbetsgivarna att utnyttja arbetskraften som de gör.

  Däremot kan du knappast dra de generella slutsatserna om all invandring som du försöker göra. Den stora invandringstoppen hade vi i Sverige på 60-talet. Då kom stora invandrargrupper hit för att arbeta bland annat i våra industrier och bidrog till att bygga upp det svenska tillväxtundret. Skillnaden nu är den ekonomiska politik som bedrivs idag, med massarbetslöshet och nerpressade reallöner för löntagarna. Det har inget med invandringen att göra. Skulle vi stänga våra gränser imorgon skulle arbetslösheten istället drabba svenskar.

  Jag orkar inte inkväll förklara varför den här (och den tidigare sosseregeringens) ekonomiska politik förutsätter en revervarmé av arbetslösa för att fungera. Men läs gärna det här inlägget av Cornucopia (som står till höger, till skillnad från mig, men ändå har bra poänger här):

  http://cornucopia.cornubot.se/2011/11/det-stora-svaret-pa-allt.html

  Din personliga inställning till de invandrare du möter får du ha ifred för mig. Alla är olika. Själv är jag glad åt att det kommit hit fler människor, Sverige är stort och tomt och kallt. Jag tycker att de flesta som jag träffat eller jobbat med har varit sjyssta och roliga, eller iallafall inte sämrte än vilken svensson som helst. Men det finns alla sorter, såväl av invandrar som svenskar.

  2013-03-18 | 22:33:49
  Bloggadress: http://homopoliticus.blogg.se/
 • bloggare på icedaniel.se säger:

  Jag tror inte Billström kommer vara kvar på sin post länge till !

  2013-03-18 | 23:19:24
  Bloggadress: http://www.icedaniel.se

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar