Cypern, euron och stålbadet!

I

bland slinter eliternas tunga. Som igår när Wallenbergbanken SEBs chefsekonom Robert Bergqvist gav sin syn på läget på Cypern:
 
 
 
 
    Så, även om det finns en enkel väg ut ur problemen, dvs att låta krisande länder slippa den ekonomiska tvångströjan som euron innebär, så får de inte ta den. Det viktiga är att euroländerna tvingas genom ett smärtsamt "stålbad", d.v.s. de nedskärningar i välfärdsstaten och den offentliga sektorn och de lönesänkningar som nu drabbar land efter land genom de så kallade "räddningspaketen" från EU. Att detta "stålbad" bara leder till ännu mer misär, krympande ekonomier och rekordarbetslöshet spelar ingen roll. Huvudsaken är det som pågår under ytan: den enorma omfördelningen av rikedomar och resurser från pyramidens botten upp till dess topp. EUs rika ska bli rikare, dess fattiga fattigare, och välfärdsstaterna ska svältas ut. Det är "stålbadet".
 
 
    Egentligen är "stålbadet", bara är ett annat namn för samma gamla högerpolitik som alltid.
 
 
    Inget land får ta den enkla utvägen och lämna euron, av den enkla orsaken att EUs eliter är livrädda för att det skulle gå mycket bättre för det land som väljer att lämna än för de stackars satar som blir kvar i eurosamarbetet. Det vore en katastrof.
 
 
DN 1, 2, 3, 4,  SvD 1,  AB 1, 2, 3, 4,
 
 
 
 

Kommentarer

 • Pjotr säger:

  Självklart är det så. Men för att ändra på saker krävs ett annat system. Man kan anklaga banker osv. men de är bara aktörer i ett och samma system. Att bryta med neo-kapitalismen är det ingen politiker som vill och folket har fullt upp med att klara livhanken. Det är också ett scenario som högern har sett fram emot då de kan styra och ställa - skrämma och lov ömsom - för att diktera villkoren.

  2013-03-22 | 18:47:55
  Bloggadress: http://hermes65.blogspot.com
 • Homo Politicus säger:

  Ja visst krävs det en annan ekonomi, en socialistisk sådan. Men för att lämna euron behöver man faktiskt bara... lämna euron. Den konstruktionen är till och med dålig för en kapitalistisk ekonomi, som vi ju ser nu.

  2013-03-22 | 18:53:17
  Bloggadress: http://homopoliticus.blogg.se/
 • pjotr säger:

  Det har du rätt i. De är väl så rädda att folk ska komma på det så de skyr inga medel att stoppa det.

  Med annat system menar jag ett nytt "tänk" kring allt. Det här systemetet vi har som innefattar beroende av tillväxt, naturavverkning, social utslagning, slaveri under täckmantel av lönearbete, det måste måste ju ersättas. Sen om man vill kalla det socialistiskt eller inte är en annan fråga. Kina kallar ju sig socialistisk, liksom Nord-korea. Jag kallar det sunt förnuft.

  2013-03-23 | 13:01:12

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar