Carema vanvård AB igen
N
"Hösten 2011 var en sorglig tid för dem som vill tjäna pengar på vård och omsorg i Sverige. Vårdbolaget Carema som driver äldreboenden och hemtjänst hamnade i blåsväder efter rapporter om omfattande vanvård. Bara 2010 tjänade bolaget 290 miljoner kronor. Hade vinsten tjänats på bekostnad av de gamlas liv och hälsa tycktes allt fler fråga sig.
Samtidigt hade SNS visat att privatiseringsivrarna löften om småskalighet, mångfald och ökad kvalité i skola, vård och omsorg uteblivit: ”Vi kan inte hitta några vetenskapliga belägg för att de högt ställda förhoppningarna har infriats … Inom de flesta områden har vare sig kvaliteten eller effektiviteten ökat av konkurrensen”, skrev utredningschefen Laura Hartman i Dagen Nyheter den 7 september 2011, några dagar innan hon fick sparken för sin rapport.
Caremaskandalen höll också på att bli ett stort politiskt problem för moderaterna. Partiet som drivit på den omfattande privatiseringen kunde nu lastas för vanvården. Som Laura Hartman slog fast hade nästan alla strategiska beslut tagits av borgerliga regeringar.
Statsminister Fredrik Reinfeldt var pressad men ingenting mot hur Borgarrådet Sten Nordin i Stockholm hade det. I Stockholm låg det nu ökända demensboendet Koppargården. Problemet bestod också i att Carema som företag var själva sinnebilden av nya moderaternas välfärdsstat. Filippa Reinfeldt hade under 2009 invigt tre av företagets vårdcentraler. Tidigare finansborgarrådet Kristina Axén-Olin var bolagets etikrådgivare.
För Sten Nordin gällde det att rädda hela den moderata privatiseringspolitiken. Lösningen var att klippa banden med Carema, men på ett trovärdigt sätt.
Sten Nordin lyfte luren för att köpa sig det stöd han inte kunde finna bland kollegorna i Stadshuset.
Är man moderat i Stockholm har man allt man behöver i sin egen partiförening."