Göran Rosenberg om sossarnas feghet i vinstfrågan

G

öran Rosenberg skriver väldigt träffsäkert i Expressen om varför sossarna och miljöpartiet är så erbarmligt fega i den allt hetare frågan om vinster i välfärden:
 

"Alltså, varför ska detta vara så omöjligt att förändra?

 

Varför kan inte ens ett socialdemokratiskt parti i opposition föreslå att vinstdriften i välfärden regleras eller avskaffas? Ja, inte ens när ett sådant förslag i dag skulle ha en majoritet av väljarna bakom sig?

 

Jag tror att svaret är lika enkelt som oroväckande. Det är för stora pengar och för starka intressen som numera står på spel. Under de knappa tjugo år som gått sedan vinstintresset släpptes loss i den offentligfinansierade välfärden har i Sverige vuxit fram ett välfärdsindustriellt komplex som ingen längre verkar kunna rå på; en järntriangel av politiker, företag och intresseorganisationer, rustad med arméer av lobbyister och PR-konsulter, förstärkt av starka band till förvaltning och medier.

 

På den socialdemokratiska partikongressen hade flera av komplexets aktörer slagit upp sina montrar; Capio, Attendo, Academedia, Humana, Aleris, Vårdförbundet, Vårdföretagarna. Inne i kongresshallen satt ombud med personliga, politiska och fackliga kopplingar till välfärdsindustrin.

 

Förra året köpte kommuner och landsting privata välfärdstjänster för 80 miljarder kronor - i allt högre grad av vinstdrivna företag. En investering på den svenska "välfärdsmarknaden" är i dag en säkrare och lönsammare kapitalplacering än mycket annat (fråga riskkapitalbolagen). Allt starkare intressen har fått alltmer att förlora på en begränsning av vinstdriften i den offentliga välfärden."

 

 
 

Läs hela!

 

 

Det här är precis det den amerikanska sjukvårdsforskaren Charlene Harrington varnade för i Dokument Inifråns uppmärksammade dokumentär "Vi gav dem vår pappa". I USA har de privata välfärdskapitalisterna redan vuxit sig så stora och feta på skattepengar att ingen längre vågar utmana dem. Också i Sverige slingrar sig de privata vinstjagarnas bläckfiskarmar allt längre in i kärnan i den offentliga sektorn. Att utmana dem idag är att utmana en förmögen industri som har mer pengar till lobbyister och PR än vad ett fattigt politiskt parti som vänsterpartiet kan drömma om. Men utmana dem måste vi. Om utvecklingen fortsätter i samma takt som hittills så beräknas välfärdskapitalisterna ha ätit upp 40 årocent av den skattefininsierade offentliga sektorn till 2020-talet. Det rör sig om många hundratals miljarder kronor i intäkter. Då är de garanterat för stora för att stoppa. 

 

 

 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar