Vaddå "partierna"?

A

ftonbladet gör en - i sig riktig - granskning av skumraskerierna runt partibidrag och lobbyister. Verkligen på tiden! Men rubriksättningen irriterar mig som fan:
 
 
 
    Vaddå "partierna"? Det är väl inget att hymla med att det är två - 2! - partier som spjärnar emot alla förslag om skingra hemlighetsmakeriet runt partibidragen: moderaterna och sverigedemokraterna. Överklassens två partier. Som mottar många påsar pengar under bordet från diverse ljusskygga individer som vill påverka samhället i riktning högerut med sina pengar men utan att synas. Vad är det för poäng med att mörka det och tala om "partierna" i svepande ordalag? Om folk ska ha en vettig chans att välja bort de partier som står för korruption, lobbyism och hemlighetsmakeri så måste det väl för fan klart och tydligt framgå i granskningarna vilka de partierna är?
 
 
    Tyvärr fegar ofta journalister ur när de beskriver "partierna" som en enda stor formlös grå massa som tycker likadant. Ett annat exempel ur gårdagens AB är en annars utmärkt krönika av Guillou om nationalekonomins haveri: "Denna auktoritetstro inför räknenissars hugskott har fått svensk politik att trängas ihop i mitten till den grad att man inte längre kan skilja partierna åt, som om höger och vänster inte längre fanns." Jan Guillou vet mycket väl att vänsterpartiet INTE är en del av det inskränkt ekonomistiska konsensus han kritiserar. Det faktum att v vågar gå utanför mallarna och tänka självständigt om ekonomi har varit grunden för många attacker från de politiska motståndarna under åren. Återigen, journalistisk ska ge folket förutsättingar att fatta informerade val. En tidigare granskning gjorde rätt:
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar