Monumentalt svek av LO om vinster i välfärden

F

ör två år sedan fattade LO-kongressen ett viktigt beslut. LOs medlemmar körde över den byråkratiska och sossefierade LO-ledningen och bestämde att facket ska säga nej till privatiseringar och nej till att de skattepengar som vi betalar för att sjukvården, skolan och äldreomsorgen ska fungera bra och vara till för alla istället försvinner i vinstutdelningar åt privata ägare och riskkapitalister. Idag meddelar LOs vice ordförande Tobias Baudin att ledningen tvärvänder i frågan: 
 

"Kan ni tänka er att acceptera vinst om det kommer personal och patienter till del?

–Vi är för vinst i välfärden och att också företagen måste få gå med vinst."
 
 
    Återigen kör LO-fackets byråkratiska och sossefierade ledning över medlemmarna och sviker de egna idealen, för att rädda ansiktet på sossepartiet. För sossarna har det såklart varit väldigt jobbigt att LO, "deras" fackförbund, har tyckt tvärtemot partiet i denna viktiga fråga. Nu kan Stefan Löfvén gå in i valrörelsen 2014 utan att vara rädd för att någon ska slå LO i huvudet på honom när han försvarar vinster i välfärden.
 
 
Och det var visst viktigare för LO-ledningen än att försöka få stopp för privatiseringarna och slöseriet med skattepengar. 
 
 
    Alla opinionsmätningar visar att kritiken mot vinster i välfärden har ett massivt stöd ute bland vanligt folk. Även om vänsterpartiet är de som hårdast driver frågan så når vinstmotståndet långt in i de borgerliga partiernas väljares led. Snart sagt ingen - utanför de snäva politiska eliternas cirklar i huvudstaden - tycker att det är en bra idé att privata ägare och riskkapitalister ska kunna roffa åt sig de skattepengar som vi betalar in för att välfärdssamhället ska fungera. LO kanske tror att de räddar ansiktet på socialdemokraterna i den här frågan, men det troligaste är att de istället själva tappar det och framstår som totalt odemokratiska på kuppen. 
 
 
Motståndet bland socialemokraternas väljare
till vinster i välfärden är kompakt
 
 
 
 
 LO försöker rädda ansiktet på den här mannen
 
 
    Hur kul tror Tobias Baudin det är för oss vanliga LO-medlemmar att betala in 500-1000 kronor i månaden till en organisation som så tydligt visar att den totalt skiter i våra åsikter? Vår enda roll som LO-medlemmar är att betala in pengar som LO sedan kan överföra till sosseriets valkampanjkassa. I övrigt ska vi hålla käft. 
 

    Det påminner ganska mycket om hur LO - och speciellt Kommunal - pressades av sossarna inför EU-omröstningen 1994 att ta ställning för ett Ja till medlemskap. Något som knappast gynnade de vanliga LO-medlemmarna. Det rörde sig om rena maffiametoder som till slut knäckte Lillemor Arvidsson, den dåvarande ordföranden i Kommunal som var en av de få som vågat gå emot sosseriets ledning och tala för ett Nej till EU. 
 
 
    LO är kaputt, det är dags att börja fundera på att gå med i SAC istället. Och sossarna är ett dåligt skämt. 
 
 
 
   Uppdatering: Ann-Charlotte Marteus skriver en mycket bra ledare i Expressen om de politiska och fackliga eliternas myglande för att få bort vinst- och privatiseringsfrågan från dagordningen innan valet 2014. Läs!
 
 
   Läs också Mikael Nyberg som förklarar varför striden om privatiseringar och vinster är så viktig: 

    "Nyordningen av den offentliga sektorn i Sverige hade ett uttryckligt syfte: att föra över resurser från det allmänna till det privata. När nya rikedomar lades i händerna på bankdirektörer och koncernchefer skulle landet lyfta.

    Vi fick tillväxt utan välfärd; svindelkonjunkturer, finanskrascher och krypande depression. Den nya svenska modellen är att dumpa skola, hemtjänst och förlossningsvård för pyramidspelets illusoriska uppåtstigande. I ena änden pågår en förslumning av arbetslivet och det allmänna, i den andra ett berikande av de översta bland de översta i en omfattning som inte skådats sedan början av 1900-talet. Däremellan lever en förment medelklass, nominellt förmögen men utlämnad på nåder åt bankerna och världsmarknadens flöden av kortfristiga kapital."

 
 
 AB 1, 2, SvD 1, 2, 3, DN 1, 2, 3, 4, ETC 1, 
 
 
 
 

Kommentarer

 • Osunt säger:

  Bra att du är tillbaka från semestern :-)

  2014-01-20 | 23:25:54
  Bloggadress: http://osunt.se
 • Staffan säger:

  Ja det här fick mig att börja skriva igen! Fortsättning följer...

  2014-01-21 | 01:24:42

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar