Sossarna krisa´ - samma gamla visa

U

rsäkta rubriken, jag kunde inte låta bli. Men seriöst! Sen jag började intressera mig för politik, tidigt 90-tal och till dags dato, har det i min mening överskuggande temat i svensk politik varit socialdemokratins konstanta kris. "Hvad vilja socialdemokraterna?" var temat för ett föredrag som partiets grundare, August Palm, höll 1881. Uppenbarligen levererade han några bra svar där, för det parti han var med om att föda fram blev så småningom Sveriges största, och fick nästan monopol på regeringsmakten i vårt land mer än 100 år framöver. Man kunde bara önska att någon av partiets nutida stjärnor skulle orka kliva fram och tala om för oss alla som undrar; hvad vilja de egentligen?

Ett tag var det rätt lätt. Sossarna var socialister, och ville som sådana utjämna orättvisor i samhället och utöka den del av samhällsekonomin som ägs gemensamt av alla medborgare. De var rätt finurliga på att snickra ihop lösningar för hur kapitalismens grundpelare; det privata ägandet av företagen, skulle kunna kombineras med minskade klassorättvisor och mer välfärd åt alla. Den svenska välfärdsmodellen, Folkhemmet, blev världsberömd och en förebild för många.

Sen kom åttiotalet, den nyliberala kontrarevolutionen.
Här hemma fick vi en mer högröstad borgerlighet och en socialdemokratisk kanslihushöger som tyckte att man skulle ge marknaderna mer makt och företagsägarna högre vinster. Sossarna ställdes inför sin största utmaning och de kapitulerade på flera viktiga punkter. Den svenska modellen fick ta emot några rejäla smällar under nittiotalets kris, och den blev aldrig riktigt vad den varit. Socialdemokraterna började låta som ett borgerligt mittenparti, talade om att vi måste sänka skatter, skära ner i välfärden, vara "världsmästare i budgetsanering". Man tuggade i sig de nyliberala luftpastejer som bakades av näringslivets tankesmedjor och borgerliga partier. Kanske man inte svalde allt med hull och hår. Men alldeles för mycket.

Varken under Göran Perssons eller Mona Sahlins tid som partiledare
har det socialdemokratiska partiet egentligen levererat några klara svar på vilken ideologi de står för. Under det glada åttiotalet debatterades det åtminstone, med näbbar och klor ibland, när det fortfarande röda LO rök ihop med ett arbetarparti på glid åt höger. Men den debatten har avstannats, eller kvästs under partilojala LO-ordförande som Wanja Lundby-Wedin och hennes lika slätstrukne företrädare Bertil Jonsson. Vem kan idag ens föreställa sig att det var samma LO som på sjuttiotalet lade fram förslag om löntagarfonder som skulle gradvis överföra makten i företagen till arbetarna? Dagens LO-pampar sitter hellre och kliar kapitalister och chefer på ryggen i styrelserna.

"Världen måste lämna nyliberalismen" deklarerade nyligen Mona Sahlin
i en rätt allmänt hållen och uddlös artikel i Dagens Arena. Det uttalandet får väl ändå anses som att konstatera det uppenbara i en tid då bristen på reglering av olika marknader återigen störtat ner världen i ett ekonomiskt moras. Nyliberalismen är redan lämnad i diket. Men vad ersätter vi den med? Mjäkig mittenpolitik? Eller den vänsterpolitik som de svenska väljarna enligt attitydmätningarna vill se socialdemokratin återvända till? En politik som faktiskt minskar orättvisor och klyftor i samhället. Om inte socialdemokratin vill axla manteln som bekämpare av orättvisor och klassamhälle så kommer någon annan politisk kraft att slå mynt av det utbredda missnöjet över ett samhälle där allt fler mår allt sämre. I bästa fall vänsterpartiet eller någon annan radikal politisk kraft. I värsta fall Reinfeldt med sin vänsterretorik som kamouflerar rå högerpolitik.

Så den här senaste pinsamma historien med Wanja Lundby-Wedin är i mina ögon bara ytterligare ett tecken på att socialdemokraterna fortfarande krisar. Hur otroligt det än kan vara så duckar fortfarande partiet undan åttiotalets högervndar och låter hellre bli att visa någon ideologisk ryggrad alls än riskerar att reta upp någon del av det egna partiet. För guds skull sossar, vänsterpartiet var bra mycket snabbare med att studsa tillbaka upp på scenen efter kommunismens kollaps. Var sitter problemet egentligen?


Kommentarer

 • Nils Dacke säger:

  Detta med att den svenska värlfärdsmodellen skulle vara både världsbäst och en världsnyhet är en myt som (S)pridits under 40 år med stor framgång i Sverige.  Folkhemmet var och är inget annat än ett rasistiskt och elitistiskt mardrömsamhälle med makarna Myrdal som arkitekter och deras elaka son som skräckexempel på hur det kan gå.

  2009-04-18 | 14:18:36
  Bloggadress: http://dackecountry.blogspot.com
 • Staffan säger:

  En nyhet tror jag väl inte att någon skulle kalla det vid det här laget. Vad världsbäst betyder kan vi ju diskutera. Nämn ett annat politiskt system som är (eller möjligen var, med tanke på hur välfärdssystemen naggats i kanten de senaste 20 åren) bättre på att leverera rättvis fördelning av resurser, möjlighet till social rörlighet över klassbarriärer, sjukvård, trygg pension och andra välfärdstjänster...  Rasistiskt och elitistiskt mardrömssamhälle..? Nu undrar jag om vi bor på samma planet överhuvudtaget.

  2009-04-18 | 14:57:07
 • Nils Dacke säger:

  Ska vi knäcka myter idag?  1970 dvs innan de progressiva skatterna infördes, låg Sverige på 3 plats bland de rikaste länderna i världen och det land i världen med minst inkomstskillnader. Sedan 1970 har inflationen gjort att dom rikare blivit rikare och de fattiga stannat i sin fattigdom, dvs skillnaderna har ökat trots att (S) har regerat den mesta tiden.  Denna kris som kommer att accelerera skillnaderna i samhället som jag och jag tror även du tycker är olyckligt men det mest tragiska är att (S) inte har någon ide eller visioner alls om detta mer än ett allmänt klagomål på alliansen ( som också är vilse i pannkakan ).

  2009-04-18 | 16:26:44
  Bloggadress: http://dackecountry.blogspot.com
 • Anonym säger:

  Ja knäck på du. Men du levererar inte direkt några kausala samband där. Menar du att det var de proggressiva skatterna som ledde till att Sverige blev fattigare? Eller inflationen?  På den tiden hade de flesta ekonomier liknande proggressiva skattesystem. Och inflation drabbade likaså många länder. Man kan knappast diskutera 70-talet utan att diskutera oljekrisen och de ekonomiska problem den orsakade i världsekonomin.  Kolla t.ex. in ekonomen Richard Wolffs redogörelse för hur reallönerna för arbetare stått praktiskt taget stilla de senaste 30 åren, medan företagens vinster dragit iväg, för en förklaring till varför klyftorna i samhället ökat så radikalt. Där har du den nyliberala politikens facit; de rika blir rikare, och det där med att rikedomen skulle sippra ner till oss övriga, det har vi inte sett mycket av.  Men jag håller med dig om att vänsteroppostionen, speciellt sossarna, framstår som ovanligt bleka. Det är förvånande. Speciellt ett sånt parti som det svenska SAP, som har en väldigt stark historia av reformism och alternativa ekonomiska teorier att falla tillbaks på. Men det beror kanske, som jag skrev ovan, på att de fortfarande inte återhämtat sig från 80-talet.

  2009-04-18 | 22:27:22
 • Staffan säger:

  "På den tiden hade de flesta ekonomier liknande proggressiva skattesystem."  Kanske ska påpeka att jag syftar på de flesta JÄMFÖRBARA ekonomier.

  2009-04-18 | 22:32:56
 • Kerstin säger:

  Ett bra inlägg och en bra sammanfattning av vad som hände med socialdemokraterna från mitten av 80-talet och framåt.  Kommantatorerna verkar däremot inte ha kläm på hur Sverige har sett ut en gång. Jag var däremot med och hade aldrig fått det så bra i mitt liv, och aldrig fått den utbildning jag fick, utan den socialdemokrati vi hade då.

  2009-05-17 | 03:39:49
  Bloggadress: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
 • mie säger:

  BARA ETT TIPS  Sugen på att få gratis presentkort rätt ner i brevlådan på en valfri butik? Det finns en ny sida som är mycket lättare att samla ihop presentkort på, man behöver inte alls ha lika många poäng för att få hem presentkort som på övriga sådana sidor (till exempel gratisbio, gratisklader , gratismakeup, gratismode osv)  Passa på att bli medlem nu, sidan har knappt några medlemmar vilket gör det mycket lättare för dig att få flera presentkort.  Bli medlem här: http://www.freestreet.se/?r=87

  2009-05-17 | 03:46:57
  Bloggadress: http://memie.blogg.se/
 • flem säger:

  Ett bra inlägg. Denna kris som kommer att accelerera skillnaderna i samhället.


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar