Andreas Carlgrens nervösa leende

En gång i tiden beskrev centern sig själv som ett miljöparti. Inte helt oväntat knep man miljöminsterposten när Reinfeldt bildade regering. Men efter Uppdrag Gransknings lustmord på Andreas Carlgren står det klart att miljöengagemang inte har någon plats i det marknadsfundamentalistiska missfoster som partiet blivit. Sällan har väl en svensk minister fått byxorna nerdragna så långt. Andreas Carlgrens fantastiska minspel under intervjun sa egentligen allt.

Det regeringen Reinfeldt och miljöminster Carlgren sysslar med är miljöflum på högsta nivå. I högtidliga tal försöker man framställa sig som miljövänner som tar strid mot den globala uppvärmningen. I verkligheten planerar man för en ökning av biltrafiken och lugnar våra bilister med att "vi ska kunna köra bil utan att ha dåligt samvete". Andreas Carlgren viftar med sitt trollspö, och läser besvärjelsen; "teknikutveckling teknikutveckling teknikutveckling". Och simsalabim! Vi kan både åka mer bil och uppfylla våra utsläppsmål!

Det är ju tur, eftersom det enligt Andreas Carlgren vore "gammeldags"
att försöka få folk att byta till mer energieffektiva transportslag. Och vem vill vara gammeldags? Möjligen är regeringens egna statliga verk gammeldags, som menar att biltrafiken måste halveras framöver. Möjligen är forskarna på KTH gammeldags, som säger liknande saker. Möjligen är också bilbranschen, regeringens kelgris, lite gammeldags, eftersom de förutspår rätt blygsamma inbrytningar på miljöbilsmarknaden. Elbilar kommer till exempel att förbli flera gånger dyrare än bensinblar. Vilket kan avskräcka en del konsumenter som är så gammeldags att de inte vill spendera fantasisummor på bilköp, trots att vår supermoderna regering siar att bilparken ska vara klimatneutral 2030.När sedan miljöminstern står och ljuger oss rakt i ansiktet
och påstår att förbifart Stockholm, regeringens 27-miljarders vägprojekt, enligt vägverket minskar utsläppen med en fjärdedel, när verket i själva verket spått en ökning på två procent, blir tavlan komplett. Mannen har ingen heder, men däremot ett samvete som rymmer det mesta. Möjligen är han ändå lite besvärad av att vara den som ger regeringen Reinfeldts miljöcynism ett ansikte. Det såg iallafall så ut under intervjun.

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar