Läcka: temperaturhöjningen kan bli tre grader

Enligt ett läckt internt FN-dokument från den pågående klimatkonferensen kommer den globala temperaturen stiga med mer än två grader, vilket många länder satt som ribba under det pågående klimatmötet. FN har räknat på vilka konsekvenserna för klimatet blir om länderna bara behöver genomföra de utsläppsminskningar de själva sätter upp som frivilliga mål och kommer fram till dystra siffror: Den globala temperaturökningen kan bli tre grader! Redan det lägre målet på två grader har varit hett omdebatterat i Köpenhamn. Inte minst de önationer som riskerar att helt försvinna under havsytan och afrikanska länder som riskerar torka och missväxt menar att det är mer än de kan tåla.

Democracy Now, USAs bästa nyhetskanal,
sänder löpande, toppklassig nyhetsbevakning från Klimatkonferensen. Här kommenterar bland andra Naomi Klein läckan:I Köpenhamn verkar det se mörkt ut. De rika länderna hade inte räknat med att de fattiga skulle bita ifrån och vägra låta sig köpas så billigt. Trots att värdlandet Danmark, USAs agent på mötet, gjort sitt bästa för att torpedera Kyotoavtalet, som tvingar de rika länderna att begränsa sina utsläpp så lever det fortfarande, må så vara på livsuppehållande dropp och med oviss framtid. USAs utrikesminister Clinton stal showen idag när hon lovade de fattiga länderna klimatbistånd, mot att de lägger sig platt och låter USAs linje segra. Om pengarna ska tas från bistånd, och hur mycket som är statliga pengar kontra  privata investeringar eller lån, är också oklart. USAs egna utsläppsmål verkar däremot huggna i sten, och det rör sig om blygsamma fyra procent, av vilka en stor del förmodligen inte genomförs i USA utan i andra länder. Som regeringen Reinfeldts idé om att fattiga länder ska genomföra utsläppsminskningar å Sveriges räkning. En ny klimatimperialism ser dagens ljus.

Om det danska värdlandets söndra-och-härska-strategi verkar ha fallerat, så har man varit desto effektivare i att slå ner de folkliga protesterna mot det pågående haveriet. Den polisstatslag som den danska regeringen med stöd av högerextrema Dansk Folkeparti lägligt klubbade igenom dagarna innan mötet, som låter polisen gripa vem de vill, när de vill, har kommit till flitig användning. Rapporterna om hur statens våldsmonopol använts mot aktivister som kämpar mot en kommande ekologisk kollaps är vidriga, och oroande för framtiden. Uppenbarligen har makthavarna lärt sig en läxa, må så vara helt fel sådan, av den globala rättviserörelsens lyckade mobilisering vid tidigare toppmäten. De rådande makterna tolererar ingen folklig inblandning när de möts för att kuppa igenom dåliga kompromisser och bekräfta den rådande orättvisa världsordningen. Och de hatar att tappa ansiktet.

Även Sverige, som ordförandeland i EU, får en välförtjänt skopa kritik. Det hade väl inte kunnat bli på annat sätt med Andreas "minskad bilism är gammeldags" Carlgren vid rodret som ansvarig miljöminster och Fredrik Reinfeldt lurande i bakgrunden. Tunga miljöorganisationer levererar idag förödande kritik, bland annat mot att Sverige försökt skjuta Kyotoavtalet i sank. Istället har man hånglat upp USA, som har ett väletablerat modus operandi för att sänka klimatförhandlingar. Regeringens strategi har varit lika misslyckad som dess övriga politik, och bara lyckats reta upp de fattiga länderna ytterligare.

"Den amerikanska livsstilen är inte förhandlingsbar",
påpekade George W Bush frankt på sin tid. Det finns inga skäl att tro att Obama ser saken annorlunda, även om han nog doppar budskapet i honung. Om förhandlingarna brakar samman imorgon så ligger en del av ansvaret på Reinfeldt och Carlgren. Tyvärr är det för mycket som står på spel för att jag ska kunna känna skadeglädje.

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar