Raise me up - tear me down

Ingen har väl missat Susan Boyle, den vanliga, för att inte säga alldagliga kvinnan från en liten by i Skottland som fick hånskrattet att fastna i struparna på de cyniska domarna i en brittisk talangtävling genom att brista ut i skönsång. Själv tyckte jag att det var ett fint ögonblick, kan inte neka till det. Boyle såg på intet sätt ut som en stjärna. Snarare som en snäll men lite bortkommen tant.

Jag vet inte om det var ett slugt marknadsföringstrick av programmet eller om Boyles "sångchock" hände spontant, men sensation blev det. Vi älskar väl alla sagan om den fule ankungen som blir en vacker svan. Och vem passade bättre för den rollen än Susan Boyle, 48 år och enligt egen uppgift "okysst"?

Men lika mycket som media älskar att skapa nya stjärnor och höja dem mot skyarna, lika mycket älskar de också att slita ner dem från piedestalen och trycka ner dem i dyngan. Boyle fick sin beskärda del av den glittrande medaljens baksida redan innan talangtävlingen avslutats. Snaskiga uppgifter om sviktande mental hälsa och nerver som gått överstyr. En alltmer personlig granskning av en kvinna som aldrig levt ett liv i offentligheten, och som väl kan antas vara lika lite förberedd på att plötsligt hamna i det bländande strålkastarljuset som vilken som helst av oss vanliga dödliga. Idag levererar kvällspressen nådastöten, uppgifter om att Boyle tvingats söka in akut för psykiska besvär och "förvirrat vandrat runt i sina underkläder".

Susan Boyle lär nog ta sig en allvarlig funderare på vad hon egentligen gav sig in på
när hon ställde sig där på scenen på bästa TV-tid. Och jag funderar över om alla dessa talangtävlingar blivit en slags moderna gladiatorspel; där deltagarna får slåss om folkets nyckfulla kärlek, men i vilken stund som helst också vara beredda på att Caesar (massmedia) visar tummen ner. Det som i romarriket var en dödsdom blir i nutid massmedialt gatlopp som slutar på psykakuten för den sköre.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar