Valspurten igång; lönedumpning, sjukvårdsresor och pirater under luppen

Jag skrev häromdagen att det var svårt att se vad EU-valet egentligen handlade om eftersom de stora EU-foriska partierna inte vill diskutera EU-frågor. Efter att ha kollat in ett antal debatter och följt medias valbevakning de senaste dagarna har det klarnat lite. Ett par huvudteman har seglat upp; vänsterpartierna varnar för lönedumpning och högerpartierna vurmar för allas rätt att söka sjukvård i vilket EU-land som helst.

Det är såklart helt rätt av vänstern att ta frågan om det så kallade "utstationeringsdirektivet" på allvar. Ambulerande låglönearbetare som sänker löner och försämrar arbetsvillkor för alla löntagare är något som oroar fler än vänsterns kärntrupper. Den utvecklingen är inget dystert möjligt framtidsscenario, om saker vill sig riktigt illa. Det är den verklighet som vi befinner oss i idag, efter att EG-domstolen meddelat att medlemsländer inte kan försvara sin egen arbetsrätt, som man menar är ett hot mot EUs inre marknad och fria rörlighet för arbetskraft. Väljarna förtjänar en chans att säga sin mening om denna överifrån påtvingade högerpolitik. Det är bra att till sist även sossarna kommer med på flaket och protesterar, även om det är senkommet. Hade de rutit ifrån redan när Lissabonfördraget klubbades hade lönedumpning kunnat slängas i papperskorgen i ett tidigt skede.

När det gäller rätten att söka sjukvård i valfritt EU-land är jag möjligen inte tillräckligt informerad
för att lägga ut texten brett. Smart av högerpartierna att välja denna profilfråga, eftersom det ger dem en chans att utmåla sig själva som den lilla människans försvarare mot de stora systemen. Vad skillnaderna mellan högern och vänsterns hållning här innebär verkar lite luddigt. Jag skulle vilja hålla isär två saker när man pratar om rätt till sjukvård utomlands; självklart ska den som är sjuk och inte kan ges adekvat behandling i Sverige ha möjlighet att söka den specialistvård den behöver i annat land, om behandlingen ifråga är effektiv. Det borde vi inte ens behöva diskutera. Invänds det att detta blir dyrt för det svenska socialförsäkringssystemet så kan man ju då påpeka att allt är en fråga om resurser, och hur de fördelas. Vill man ha råd att erbjuda alla medborgare den bästa tänkbara vård så kanske man inte kan sänka skatterna med 150 miljarder, hrm hrm.

Däremot är det inte i mina ögon självklart att medborgare kan kräva behandling i ett annat EU-land
om likvärdig behandling kan ges inom svensk sjukvård. Men även där kan man behöva ta hänsyn till speciella omständigheter, som att en person har alla sina anhöriga i annat land och behöver deras stöd under rehabilitering. Vänsterblocket har i denna fråga lite grann låtit sig motas in i hörnet av högerpartierna som målar ut dem som systemens försvarare, likgiltiga för den lilla människan. Men om vänstern bättre förklarar vad deras förslag faktiskt innebär kanske den gadden tappar sitt sting.

Slutligen har så även Piratpartiet börjat få sin beskärda del av en noggrannare granskning. Det var lite oväntat. Min erfarenhet är att media gärna lyfter upp valets segrare på piedestal när de anar varåt valvinden blåser. Den kritiska granskningen brukar komma efter valet, när euforin mojnat lite. Men det är bra. Piratpartiets vägran att deklarara för väljarna vilken partigrupp man vill tillhöra är deras akilleshäl. En piratröst kan i praktiken innebära en röst för eller emot det mesta, beroende på om de till slut hamnar i den liberala eller gröna gruppen. Det är rätt orimligt att partiets väljare förväntas köpa grisen i säcken. Även om knorren på svansen sticker upp vill vi nog veta hur resten ser ut också.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar