"du spottar på dom mördade palestinska barnen!"

M

iljöpartiets Per Gahrton var i högform igår i Janne Josefssons debatt. Det var faktiskt rätt underhållande, när man väl kommit över den absurda rubriken; "vänstern och antisemitismen". Alla som diskuterar Israels folkrättsstridiga ockupation av Palestina och återkommande massakrer på palestinska civila vet att anklagelserna om antisemitism brukar komma som ett brev på posten. Som flera debattörer påpekade så är detta den sista utvägen för Israels försvarsadvokater; flytta fokus för debatten från Israels förehavanden till att anklaga meningsmotståndaren för att vara judehatare.


Men när det sedan ska benas ut exakt hur det påstådda judehatet yttrar sig, så blir det märkliga krumsprång. I Debatt så gjordes alltså "vänstern" ansvarig för vad ett fåtal deltagare i den 6000 man stora politiska demonstration mot Davis Cup-matchen i Malmö skanderade. En förvirrad debattartikel i Sydsvenskan ägnas till större del åt att ta heder och ära av en enskild bloggare, men hinner med att dänga till vänsterpolitikern Helena Duroj sådär i förbifarten för att hon haft fräckheten att kalla en text från Svenska Kommittén mot Antisemitism för "mindre konstruktiv". I en diskussion jag förde med en av artikelns undertecknare, Charlotte Wiberg, på hennes blogg för ett tag sedan klargjorde hon för mig att man "legitimerar antisemitism" om man inte okritiskt sväljer hennes överdrifter.

I debatten på SVT gjorde högerns mediasluggers
Per Gudmunsson och Dilsa Demirbag-Steen sitt allra bästa för att smutsa ner engagemanget för fred i mellanöstern och mänskliga rättigheter åt palestinierna med anklageler som antisemitism. Dilsa visste som vanligt bättre än hennes motståndare själva vad som motiverar deras ställningstaganden och meddelade att det var en fientlig inställning till judar och det judiska, inte kritik av staten Israel, det rörde sig om. Problemet för de två, och alla andra som använder antisemitism som avledande manöver, är att undersökningar bekräftar det som Ung Vänsters Ida Gabrielsson sa i debatten; vänstern är minst rasistisk, minst antisemitisk och mest tolerant. Till och med Israelälskande folkpartiet har fler judehatare än vänsterpartierna bland sina sympatisörer. Anledningen till att Dilsa och Per inte ställer till ett sjujäkla liv om högerns antisemitism är helt enkelt att det inte tjänar deras syfte. Precis som man aldrig skulle prata om exempelvis de 40000 barn som svälter ihjäl varje dag i vår kapitalistiska värld men gärna använder de som dött av samma orsaker i kommunistiska system som pedagogiska lik så blir en antisemit på högerkanten rätt ointressant för högern, då man är mindre oroad över hatet mot judar än över den växande kritken mot Israel, ofta driven från vänster.

 

(Kolla förresten in dagens ledare i Expressen på temat "absurda överdrifter"!)


 Kommentarer

 • Danne säger:

  Så varför mördas civila judar av araber i Europa? Det har förekommit mängder av dessa fall. Googla på det ska du se.  Och hur många araber mördas av judar i Europa? Noll.  Kan du förklara detta om det nu är så att det är judarna som hatar araber.

  2009-04-20 | 22:48:00
 • Staffan säger:

  Mängder av fall där judar dödats av araber i Europa? Du får gärna komma med exempel, för google hade inget att säga där.  Vi har däremot ett fall av massmord på muslimer i Bosnien, fortfarande i närtid.  Jag får alltså följdaktligen svårt att förklara ett fenomen som inte verkar existera, eller vill du att jag ska berätta en godnattsaga?

  2009-04-22 | 14:40:45

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar