Kravallgänget lyckades igen - en till demonstration shanghajad

Som ingen kan ha missat - massmediabevakningen har varit öronbedövande - lyckades en liten grupp våldsamma autonoma kidnappa en fredlig demonstration mot Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel. Rapporter från Malmö om att de autonoma inte bara gett sig på polisen, utan även fredliga demonstranter, ställer frågan på sin spets; när ska vänstern skaka de svarta lössen ur den röda fanan? En del skyller förstås reflexsmässigt på polisen och massmedia. Men hur polisen och massmedia agerar kan demonstrationsarrangörer sällan påverka. Att media dras till våld och upplopp som getingar till honung vet vi redan. Det hjälper alltså inte om, som i Malmö, en demonstration på 6000 fredliga aktivister försöker lugna och avvisa det lilla fåtalet kravallpuckon. Media kommer alltid att fokusera på de som vandaliserar och bråkar. Det blir alltså de våldsamma autonoma som tar kontroll över budskapet i alla sammanhang de väljer att visa sig. Orättvist? Visst. Odemokratiskt? Som fan. Men det är verkligheten.

Det arrangörerna faktiskt kan påverka är hur de själva ska förhålla sig till oönskade våldsgäster. I Malmö hade organisatörerna valt att bjuda in de autonoma, i en from förhoppning att de denna gång skulle sköta sig. Den strategin slog slint. Problemets kärna är att dessa grupper har en helt annan definition av politisk kamp än den breda vänstern. AFA och andra autonoma grupper ser säkerligen på lördagen som en framgång; de lyckades ju provocera fram en konflikt med samhällets "repressiva apparat", och anser sig antagligen därmed ha bevisat något utöver att de själva är korkade, enkelspåriga våldsfetischister.

Man brukar säga att definitionen av galenskap är att göra samma sak gång på gång och förvänta sig ett annorlunda utfall. Jag har sett för många bra demonstrationer för viktiga ändamål förstöras av en liten odemokratisk och korkad klick svartklädda för att hoppas att de någonsin kommer att bättre sig. Vänstern har vid det här laget att välja på att marginalisera våldsverkarna genom utstötning eller låta dem marginalisera oss genom sin våldsamma framfart.


Kommentarer

 • Kerstin säger:

  Nu var det tydligen inte så mycket av våldsamheter som det har låtit i media, men det räcker ju med en enda sten så kan media fokusera på denna istället för på huvudsaken, Israels politik den här gången.  Jag begriper helt enkelt inte hur de protesterande kan undgå att förstå att de förstör, även sin egen sak, genom att ta till våld. Så obegripligt är det för mig att jag inte kan låta bli att misstänka att det i själva verket är provokatörer som är i farten, för att vänstern ska utmålas i ofördelaktig dager. Men så är det väl inte, för ibland tar ju AFA på sig skulden.  De är givetvis för unga för att minnas hur Röda Arméfraktionen i Tyskland endast resulterade i att staten fick massivt folkligt stöd för ökade kontrollåtgärder och ex. för Berufsverbot. Naivt så det stör, och korkat så man kan gråta är detta agerande. Det förefaller som om de som beter sig våldsamt på demonstrationer av det här slaget inte har mer tankeförmåga än tvååringar, men med sämre inlärningsförmåga för de tycks iförmögna att se vad deras agerande leder till - raka motsatsen mot vad de säger sig vilja uppnå alltså.

  2009-03-11 | 00:55:02
  Bloggadress: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/
 • Staffan säger:

  Visst är det så, en enda kastad gatsten eller smällare verkar räcka för att ta kontroll över budskapet. Man kan såklart med rätta fråga sig varför massmedia så gärna lyfter upp våldsverkare och ger dem en plattform som de inte förtjänar. Men faktum kvarstår, och vill man undvika att samma trista historia upprepas gång på gång så måste man lägga om strategin. Jag menar att det enda kvarstående alternativet är att dra en rågång mellan de här autonoma småungarna och övriga aktivister och alternativa grupper. De får väl ordna egna kravaller istället för att parasitera på andra, fredliga gruppers manifestationer.  Du frågar dig hur det kan komma sig att de inte förstår att de bara förstör, och det har jag också undrat många gånger. Svaret måste väl helt enkelt vara att de anser att politisk kamp kräver våld, eller att våld till och med är själva kampen. Att de sedan som lök på laxen utsätter demonstrationsvakter och övriga demonstranter för våldet när dessa försöker lugna och avvisa dem visar ju på att de överhuvudtaget inte befinner sig på samma planet som oss andra.  Provokatörer kan man såklart inte utesluta som möjlig förklaring. Men i Malmö så har jag inte hört någon mena på att det skulle ha varit provokatörer som kravallade. Risken är ju också att de extremvänsterelement som urskuldrar de här grupperna använder provokatörsargumentet som ursäkt in absurdum.

  2009-03-11 | 10:59:32

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar