Marie Antoinettes ättlingar på Volvo

Nå, inte vet jag om de verkligen är släkt med den franska drottningen som enligt legenden påstås har svarat "dom kan väl äta tårta?!" när någon berättade för henne att hennes folk inte ens hade bröd. Men om man ska döma av det totala hjärnsläpp som Volvostyrelsen gav prov på den här veckan, när de menade sig ha rätt att plocka ut bonusar ur  företaget samtidigt som de går till staten och tigger miljarder av våra skattepengar, så är de åtminstone besläktade i själen.

Nu ska vi ju inte ens tala om de amerikanska bankcheferna som körde världsekonomin i botten med sin girighet och gjorde sina banker konkursfärdiga på köpet, varefter de gick till den amerikanska staten och mjölkade den på 100-tals miljarder dollar. Man kunde ju tänka sig att de åtminstone hade kunnat vänta ett år eller två med att dela ut snuskigt höga bonusar till sig själva. Men icke. Deras chefsgarnityr (de där som spolade ner världsekonomin och de egna företagen i kloakerna) var ju tydligen så hett eftertraktade på arbetsmarknaden att de behövde lite extra motivation för att stanna på sina poster, hette det.

Vad är det med överheten som gör att de kan kosta på sig såna gapflabb rakt i ansiktet på oss andra? De 99 procent av befolkningen som inte glider fram på en räkmacka och aldrig skulle drömma om bonusmiljoner ens i vanliga fall,   definitivt inte om det företag som betalar skivan går med brakförluster? Var det så länge sedan de själva tillhörde gruppen normalinkomsttagare att de helt och hållet tappat greppet om hur vanliga människor lever? Eller skiter de bara fullständigt i om deras beteende sticker i ögonen? Kanske så många miljoner på bankkontot är tillräckligt för att få vem som helst att känna sig osårbar. Men inte hjälpte pengar, lyx och majestät Marie Antoinette. En rasande pöbel gjorde processen kort med "Madame Deficíte", som hon kallades. Sug på den du, Volvochef Johansson.

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar