Två goda nyheter och två fördjävliga

B

orgarblaskan DN lyste upp min morgon tvåfalt. Till att börja med kastade jag mig över artikeln om valet i El Salvador. Landet har länge varit en sorglig svart fläck på den allt rödare latinamerikanska kartan; styrt av Arena, de militära dödsskvadronernas, det politiska myglets och den nyliberala misärens parti. Under 80-talet utkämpades ett blodigt inbördeskrig mellan Arena och vänsterrörelsen FMLN. Bara ytterligare en av centralamerikas tragiska politiska konflikter där en USA-stödd mordisk höger med alla till buds stående medel försökt utrota den folkligt stödda vänstern. Lyckligtvis lade parterna ner vapnen 1992 och sedan dess har kampen om regeringsmakten förts med mer konventionella medel.

Fast nåja. Som Erik De La Reguera berättat i DN så har Arena, den latinamerikanska högerns vana trogen, försökt klamra sig fast vid makten med hjälp av valfusk och utpressning. Denna gång bussade man in sympatisörer från grannländer för att rösta med falska ID-handlingar och stora arbetsgivare krävde att de anställda skulle fotodokumentera vilket parti man valt. På slutet kom också artilleriunderstöd från USA, där republikanska kongressledamöter hotade med att, om vänstern vann, begränsa rätten för salvadoraner i USA att skicka pengar hem till sina familjer, vilket hade varit ett hårt slag mot det fattiga landet. Vilket lyckligtvis Obama-administrationen dementerade. Säkert hjälpte de nya vindarna från Washington, för utpressningsförsöket gick inte hem den här gången. Trots hot, skräckpropaganda och valfusk från regeringspartiet blev nu FMLNs kandidat Mauricio Funes vald till president. Så här glad blev vänsterpartiets Hans Linde, valobservatör, då.

Dagens andra ljuspunkt är att den märkliga Scientologirörelsen nu för första gången, genom en av sina representanter, indirekt erkänt vilken bisarr förkunnelse man lär ut till utvalda (de som kan betala svindyrt för "uppenbarelserna"). Som bland annat South Park redan berättat så liknar det hela mest en sämre sci-fi-roman. Inte så förvånande möjligen eftersom rörelsens grundare, Ron Hubbard, började sin bana som sci-fi-författare. I korthet går mytologin ut på att den onde rymdhärskaren Xenu, som styrde 76 planeter, skickade iväg en massa av sina undersåtar ("thethaner") till jorden, fängslade dem i vulkaner och sprängde dem i bitar med hjälp av vätebomber. Dock blev fragment av thethanerna kvar i osynlig form och kan komma in i oss människor och ställa till en massa djävulskap, vilket såklart kan rättas till med hjälp av (dyr) scientologi. Tidigare har sekten förnekat detta och med alla metoder försökt tysta de som spridit informationen. Man kan ju förstå varför. Men om Scientologirörelsens relativa framgång bevisar något så är det väl att människor faktiskt är beredda att tro på precis vad som helst, så de kanske inte behöver oroa sig.

Men sen var det slut på det roliga. Som så ofta när det gäller nyheter från mellanöstern. Hos Esbati läser jag att att en till solidaritetsaktivist i Palestina blivit skjuten av den israeliska armén när han protesterade mot Israels murbygge runt byn Ni’lin. Syftet med muren är även här att stjäla ännu mer palestinskt land åt israeliska ockupanter, i strid med FNs folkrätt.

37-årige Tristian Anderson från Kalifornien, aktivist i International Solidarity Movement, har nu förts till det israeliska sjukhuset Tel Hashomer nära Tel Aviv. Anderson är medvetslös och har blött kraftigt från näsa och mun. Där en tårgasbehållare träffade honom slogs ett stort hål upp i hans framhuvud.
– De israeliska soldaterna stod på en kulle och såg ut över oss när de sköt tårgasbehållare rakt in i folksamlingen. Tristan träffades och föll ihop på marken. Han hade ett stort hål på framsidan av huvudet och hans hjärna syntes. Jag försökte stoppa blödningarna, men han blödde ymnigt från huvud, näsa och mun, berättar svenskan Ulrika Andersson.

Tidigare har även två svenska kvinnliga solidaritetsaktivister, Ulrika Andersson ovan och Teah Lundquist, blivit skjutna av den israeliska armén när de deltagit i protester mot murbygget kring Ni´lin.

Slutligen har så Avigdor Lieberman, den israeliska högerextremismens posterboy som bland annat tycker att landet ska sätta in atomvapen mot palestinierna, blivit vald till landets nya utrikesminister i en koalition mellan hans högerextrema parti Israel Beiteinu och något mindre högerextrema Likud. Möjligen är kalkylen att han som utrikesminster inte ska kunna ställa till med så mycket elände inrikes. Men det ser mycket mörkt ut i Israel för tillfället.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar