Ogenomtänkt och moralistiskt med indragna femtillstånd

Ali Esbati ställer sig på SVT opinion bakom nya, hårdare regler för alkoholserveringen på krogen. Enligt förslaget ska alltså krogar som i nuläget har utskänkningstillstånd fram till klockan fem på natten tvingas sluta servera alkohol i glasen redan klockan tre. Om jag förstår förslaget rätt väljer man alltså att inte direkt attackera öppettiderna, utan utskänkningen, vilket dock med all säkerhet kommer att ge samma resultat. Enligt en artikel på Ekots hemsida motiveras förslaget med att man vill komma åt "stöket på gatorna utanför krogen". Tydligen tror utredarna att stöket på gatan kommer att minska om man istället för som nu med varierande öppettider istället tvingar ut alla fulla drumlar på gatan samtidigt.

Den här sortens förslag är säkerligen välmenade, men ack så feltänkta. Extra trist är det att vänstern ställer sig bakom en lagstiftning med moralistiska undertoner, som försöker begränsa den sociala kontaktyta som krogen är för många människor. Retorisk fråga; hur många anser att vi i det här landet umgås för mycket med vänner och bekanta? Hur många anser att vi (speciellt under vinterhalvåret) sitter hemma och trycker för lite i våra tv-soffor eller framför datorn? Rätt få människor, gissar jag. Men i praktiken blir sån här lagstiftning, tillsammans med alla andra lagar som reglerar hur, när, var och hur mycket vi svenskar får umgås i miljöer där alkohol finns att köpa och musik spelas, en hämsko på ett redan socialt hämmat folk.

Jag förstår mycket väl att vänsterpartiet och många andra oroas över ökande alkoholkonsumtion. Men tror man verkligen att problemet är att ett fåtal krogar har sena utskänkningstillstånd? Det är en rätt grund analys. Förbjud alkohol på krogen efter klockan tre och ni kommer att få se att supandet bara byter plats, till hemmafester eller svartklubbar, där den sociala kontrollen är mycket svagare än på våra krogar och supandet alltså kan eskalera. För att inte tala om vilka andra saker som kan hända i miljöer där alkoholen flödar och det inte finns några nyktra människor i närheten med ett ansvar för säkerhet och ordning.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar