Vanjatrötthet

Jag har inte riktigt känt blodsmaken i munnen under det senaste drevet. Inte för att Vanja Lundby-Wedin i mina ögon är särskilt bra eller värd att försvaras. Möjligen fattade hon korkade beslut i AMF:s styrelse. Hon vore isåfall knappast den enda politikern som hängt av sig det kritiska tänkandet och ifrågasättandet, lämnat in det med jackan i garderoben och sen mest suttit med på styrelsemötena som stolvärmare. (Att vara stolvärmarme är tämligen högavlönat, om man rör sig på den nivån i politiken och företagsvärlden.)


Men jag måste säga att själva drevhetsen börjar kännas rätt enkelspårig och förutsägbar. Det verkar vara stört omöjligt att få någon klarhet i vems fel det var att dom här pensionspengarna klubbades. Media är som vanligt mest intresserad av att fälla högvilt, och lägger därför det mesta krutet på Vanja Lundby-Wedin. Som i sin tur skyller på någon annan.

Visst förtjänar LO och SAP skäll. Det är en katastrof att arbetarrörelsen också dragits med i den girighetens och superindividualismens tidsanda som bonusar och snuskiga pensionsavtal bara är ett ytterligare symptom på. Men kan vi till att börja med slå fast att om vi vill leta bovar i den här historien så finns det större skurkar att röka ut än LO? Hur kommer det sig att Göran Tunhammar, fd SAF-bas och styrelseordförande i AMF klarar sig lindrigare undan än Vanja? Alla borgerliga politiker som suttit i olika statliga styrelser, hur har de röstat och argumenterat? Vår borgerliga regering har ju fram tills för några dagar sedan haft inställningen att bonusar i statliga företag är bra. Även när företagen går dåligt!

Att all ilska över bonussvinerier och girighet i samhällets toppskikt nu riktas mot LO:s ordförande känns alltså rätt otippat.
Hur rimligt är det? Hur vore det om vi istället ställde Vanja till svars för saker hon verkligen personligen bär ansvar för? Där hon inte kan skylla på att hon undanhållits information:
- Den stadiga vandringen högerut som sossarna och LO företagit sig under hennes tid som LO-bas.
- Sveket mot Kommunals kvinnor när de försökte strejka sig till rättvisare löner.
- Att LO stillatigande låtit den förra socialdemokratiska regeringen föra en politik som accepterat permanent hög arbetslöshet och ökande löneorättvisor.
- LO:s krypande, inkonsekventa inställning till EU och Lissabonfördraget, som hotar hela den svenska arbetsmarknadsmodellen.
Nu inser jag väl att det är för mycket att hoppas på att de här sakerna skulle utlösa massmediala drev. Att svika Sveriges löntagare konsekvent varje dag året om är på nåt vis inte lika upprörande som att köpa en toblerone på statens kontokort eller att rösta för luddiga pensionavstal för EN anställd. Det är väl antagligen därför som det här senaste drevet mest får mig att gäspa.


Kommentarer

 • Micke Håkansson säger:

  Läste Aftonbladet idag och Vanjas försök till upprättelse.  Vanja gå stärkt ut detta ? nä ! Fy ! Det är inget annat än ett fegt försök att med spridd dimridå försöka krångla sig ur ansvar ! Ta istället ansvar och avgå det vore på sin plats !  Men troligen är det förmånga insyltade som inte vågar öppna käft i denna rena kapitalistiska våldtäckt, som själva kanske skulle riskera att förlora ett fett avtal om dom skulle kräva hennes avgång  Aftonbladet har sedan tidigare spelat ut sin roll som seriösa, dom inger noll trovärdigt, Aftonbladet har ju bla Vanja i styret,en större fräckhet av Vanja och LO är att använda egna verktyg för att försöka tvaga sig och samtidigt lura det stackars folket som i sista änden får stå för notan.

  Nej, epoken med logebröder och hålla varandra bakom ryggen ren frimuraranda och maffiosostil är nog lyckligtvis på upphällningen.

  Sverige har blivit ett korrupt och egoistiskt samt själviskt land med en mentalitet som börjar bli otäck.

  2009-03-31 | 20:16:04
  Bloggadress: http://www.totalskandal.com
 • John Gustafsson säger:

  Hur kommer det sig att Göran Tunhammar, fd SAF-bas och styrelseordförande i AMF klarar sig lindrigare undan än Vanja? Din fråga är enkel att besvara! Han har inte såsom Vanja fördömt höga bonusar, jättefallskärmar och miljonpensioner. Gör man det får man finna sig i att fallet blir högt när det uppdagas att man inte iakttagit sina medlemmars intressen!

  2009-03-31 | 20:21:04
 • Staffan säger:

  Ja möjligen, men Tunhammar har också varit ute och spelat ovetande de senaste dagarna och faktiskt backat upp Lundby-Wedins påstående om att styrelsen skrivit på avtal fast de inte vetat vad de inneburit. Vad är det för styrelseordförande som har sån dålig koll?  Och om Vanja L-W hycklat i bonusfrågorna, vad säger du om regeringens tvärvändning på en femöring häromdagen?

  2009-03-31 | 21:04:16
 • Micke Håkansson säger:

  Jo..att många vänder kappan som det passar är inget ovanligt...men efter att under lång tid grävt och rotat i systemet kan jag endast konstatera att vi lider av allvarlig korrupthet i vårt land, denna korruption omfattar även vår regering.  Det farligaste är att dom korrupta makthavarna och folk i ledande position styr och brukar media till att vinkla saker till egen fördel.  Många journalister och krönikörer är idag näst intill "skrämda" att vara lojala om dom vill behålla jobbet och kunna se en framtida karriär.  I vårt fall pensionerades journalister som var för "tuffa" mot systemet, andra "tystades" från högre ort.  En ruttenhet och allsidig egoism råder i vårt land som är väldigt svår att stoppa, detta pga just den korruption som råder.

  2009-04-03 | 10:36:53
  Bloggadress: http://www.totalskandal.com

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar