Börjar temperaturen höjas inför EU-valet?

Vänsterpartiet och miljöpartiet går framåt något i dagens opinionsmätning inför EU-valet. Det är ett tecken på att folk faktiskt börjar få upp ögonen för att det är ett val på gång. De EU-okritiska partierna (sossarna, moderaterna, folkpartiet, centern, kristdemokraterna) gynnas av frånvaron av debatt och folkligt engagemang i EU-frågor, eftersom en rätt stor del av deras bångstyriga väljare inte tycker att det är en bra idé att lämpa över allt mer av svenskt självbestämmande till Bryssel. Ju mer debatten hettar till, och ju närmare valet vi kommer, desto bättre siffror för EU-kritikerna, är min prognos.

Det som gäller för vänsterpartiet, miljöpartiet och junilistan är att förklara för folk att det faktiskt betyder något att rösta till EU-parlamentet, som lite grann övertagit kyrkovalets roll i svensk politik som något man mest garvar åt och överlämnar till Kalle Anka-partierna. Men allt mer av vår lagstiftning kommer från EU-kolossen, och där har parlamentet ett visst inflytande, och tar sig allt mer makt ju längre tiden går. Att som idag ha ett högerstyrt EU-parlament gör alltså skillnad. Även om de sitter så långt borta och är så anonyma att vi inte riktigt ser vad de sysslar med där nere. Men vi kommer att märka det inpå skinnet, förr eller senare.

Jag såg på EU-debatten på TV4 igår, och det var en rätt märklig upplevelse.
Plötsligt tävlar alla svenska partier i att kritisera EU-pamparnas höga löner och skattefria ersättningar, även de som (borgarna) röstar för högre lön och ersättning på plats nere i Bryssel. Plötsligt vill alla krama ihjäl fildelarna och "hitta lösningar" som garanterar integriteten, även de som (borgarna) stiftar nya storebrorslagar på löpande band. Jag tycker uppriktigt sagt synd om de förstagångsväljare och ljummet politiskt intresserade som ska försöka reda ut den där soppan och försöka vaska fram det bästa partiet. Där har de som organiserar debatterna en viktig funktion i att inte låta politikerna komma undan med vad som helst. Lite markkontakt tack!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar