Babels begreppsförvirring

Babels torn är i biblisk mytologi ett monument över människans högmod. Ett högmod som Gud straffade med språkförbistring:

"Go to, let us go down, and there confound their language, that they may not understand one another's speech."Babel är också ett program i SVT där kulturpersonligheter masserar sina egon. Senast var det Berlinmurens och DDRs fall som var på tapeten, med anledning av 20-årsjubileet. I vad som blev en passande återkoppling till den bibliska historien om Babels torn gjorde programmet sitt bästa för att spä på den politiska begreppsförvirringen. DDRs stalinistiska statsideologi ("marxism-leninism") kallades omväxlande socialism och kommunism.

Jag har noterat att borgerligheten numera föredrar att kalla länderna
bakom den forna järnridån för socialistiska, snarare än kommunistiska. Förmodligen för att man anser att begreppet kommunism redan svärtats ner tillräckligt. Men ofta används begreppen som vore de utbytbara. Hur kan ett land alltså både vara socialistiskt och kommunistiskt? Och, om man tar borgerlighetens egen argumentation på allvar så var Sverige snubblande nära att bli ett renodlat socialistiskt land när förslaget om löntagarfonder lanserades på 70-talet.

Hur kan begreppet socialism alltså både omfatta
ett folkrörelsedemokratiskt, rättsäkert Sverige, med löntagarägda företag, och en stalinistisk diktatur som DDR, med en kommandoekonomi där löntagarna saknade allt inflytande över sina arbetsplatser? Om man vill föra in en tredje faktor i ekvationen så påstår numera många borgare att även Hitlertyskland, mordisk diktatur med bibehållet kapitalistiskt ägande och hat mot allt som var vänster, var socialistiskt.En annan följdfråga blir: om nu DDR var socialistiskt, hur kommer det sig att socialister på andra håll inte föreslog politiska förändringar för att göra de länder man verkade i mer som DDR? Tvärtom har de ju skapat samhällen som i allt väsentligt framstår som DDR-systemets motsats. Rösträtten och andra genomgripande demokratiska reformer har ju oftast genomdrivits av socialistiska partier, under hårt motstånd från höger. Invånarna i DDR hade som bekant inte rösträtt eller några andra rimliga möjligheter att påverka systemet med demokratiska metoder.

Hur kan ens de som själva kränger den här nya doktrinen få ihop det utan att drabbas av sprängande huvudvärk? Någonstans handlar det om antingen intellektuell slapphet eller en medveten kampanj för att försöka koppla allt dåligt till ett begrepp som man har politiska skäl att ogilla. Ett bekvämt sätt att försöka tysta politiska motståndare på hemmaplan genom att koppla samman dem med saker ingen vettig människa kan ställa sig bakom.

Vi som redan är politiskt intresserade kan förhoppningsvis hålla isär begreppen.
Ett land blir inte socialistiskt eller kapitalistiskt bara för att ledarskapet påstår det. Lika lite som DDR var demokratiskt, trots att man kallade sig Tyska Demokratiska Republiken. Att kalla sig socialist innebar en gång i tiden en rejäl skopa goodwill hos arbetarklassen i de flesta länder. Så det är inte svårt att inse vilket intresse diverse folkförtryckande regimer som föraktade den socialistiska grundtanken om ekonomisk demokrati hade av att försöka stjäla den karamellen. Men för den som tittar på program som Babel utan hyfsade förkunskaper måste jonglerandet med begrepp vara högeligen förvirrande, för att inte säga desinformerande.

Kommentarer

 • Anders säger:

  Socialism eller kommunism? DET SPELAR INGEN ROLL! Resultatet, misär och förtryck, är det samma. Det är bevisat gång på gång på gång.  Det är mycket underhållande att lyssna på alla fantastiska ursäkter för misslyckande socialist- och kommunistregimer...

  2009-11-08 | 16:05:51
 • homopoliticus säger:

  Ja det är möjligt, nu var ju just det här ingen ursäkt för någon regim utan ett försök att få er att reda upp begreppen. Något som du totalt misslyckas men, men DET SPELAR INGEN ROLL, kanske?

  2009-11-08 | 17:07:09

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar