Centern går från klarhet till klarhet

Det är mycket Maud just nu. Näringsministern valsar runt i media och ser mer stressad ut för var dag som går. Att hon känt till att Vattenfall satts i pant i händelse av en olycka i de tyska kärnkraftverk man investerat i, och dessutom i efterhand försökt påstå  att hon inte visste om det, är såklart allvarligt. Men lika allvarligt är att statliga Vattenfall tillåtits fortsätta sina vansinniga investeringar i smutsig kolkraft och farlig kärnkraft, såväl under centerpartiets tid på näringsdepartementet som sossarnas.

Kampanjen för att försöka framställa sig själva i bättre dager genom att hata på vänsterpartiet har inte heller fallit i god jord. Centerpartiet har själva många många skelett i den ovädrade garderoben. Man var under 30-talet, och fram till Hitlers fall, det svenska parti som gladast hånglade upp den tyska nazismen, i hård konkurrens med högerpartiet (moderaterna). DN hänger ut några av de smutsigare byken till beskådan, och påminner om att centern, till skillnad från vänsterpartiet, aldrig utkommit med några vitböcker eller gjort någon ansats överhuvudtaget till att göra upp med sina historiska misstag. Den anklagelsen kan riktas mot fler av våra högerpartier.

Jonas Sjöstedt påminner om att centerpartiet var de som, tillsammans med högern, hårdast drev kravet på att förbjuda kommunistpartiet.
Under andra världskriget hängde hotet om partiförbud som en giljotin över SKP, vänsterpartiets föregångare. Partiets tidningar beslagtogs regelbundet, medlemmarna åsiktregistrerades och fängslades i arbetsläger, där de sattes att gräva diken och skyffla igen dem igen, i väntan på en tysk inmarsch i Sverige, då de skulle lämnas över till Hitler som en fredsgåva. Inte bara kommunister fängslades där på Hitlertysklands inrådan, utan också socialister och andra radikala nazikritiker.

Möjligen känner dagens centerpartister inte till sin egen historia.
De har kanske förläst sig på Per Ahlmarks revisionistiska historieskrivning, där allt är svartvitt. Eller så hoppades de att den sortens gruppsykologiska mekanismer som funkar på skolrasterna, när alla får chansen att höja sin egen status i gruppen genom att slå några slag på den mobbade killen, skulle kicka igång även denna gång. Nu blev resultatet mer tragikomiskt. Daniel Scythe ger en målande beskrivning:

"Centern är ju faktiskt ett av de partier i Sverige som främst skulle kunna tänkas försöka glömma vad som hände kvällen innan men nej då, de har helt förträngt vad de själva sa och vem de hade sex med och drar likt sällskapets kamikazepiloter upp sin digitalkamera med festbilderna i ett större sällskap utan att ha tittat igenom dem först."

Vänsterpartiets historia har tröskats igenom till leda. Folkpartiet har länge haft smutskasting som profilfråga. En taktik som under Lars Leijonborg ledde partiet till nya opinonsmässiga bottennapp (tills man kom på att man kunde vinna nya väljargrupper genom att flörta med främlingsfientlighet). Högerpartierna har däremot länge klarat sig undan granskning. Det gäller inte bara centerpartiet. Även om moderaternas motstånd mot rösträtten och  varenda demokratisk reform och välfärdsreform blivit någorlunda belyst, så återstår mycket att säga om partiets internationella kontaktnät under kalla kriget, och idag. Vad tyckte högern egentligen om Pinochets statskupp i Chile, om apartheidregimen i Sydafrika? Vilka samarbetar partiet med idag?
Folkpartiet villl gärna framställa sig själva som demokratins riddare på vit springare. En historia som bångstyrigt krackelerar vid närmare undersökning.

När kommer böckerna som synar högerns historia i sömmarna?
När gör Janne Josefsson ett program som granskar folkpartiets stöd till Irakkriget och advokatyr för Israels statsterror mot en försvarslös palestinsk civilbefolkning? Kontakterna med Colombias blodbesudlade regim? För i folkpartiets fall handlar det inte om synder och misstag som förlorar sig i historiens dimmor. Synar man partiets nutid hittar man skamfläckar som vida överträffar allt man kan anklaga vänstern för.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar