Haschkrigen i Köpenhamn sätter legalisering på agendan

Köpenhamns undre värld är indragen i ett regelrätt krig om den lukrativa marknad som skapades när den halvlegala haschmarknaden i Christiania stängdes. Häromdagen sköts en till lokal Hells Angels-ledare. DN rapporterar att det på ett år varit skottlossning på öppen gata vid 109 tillfällen, 6 personer har dödats och 58 skadats. Man intervjuar en försäljare av skyddsutrustning som berättar att han nu kränger i snitt 4 skyddsvästar om dagen, en ökning på 400 procent. Ofta till vanliga människor.

Situationen påminner lite om den i Mexico, fast i mindre skala.
Även där utkämpas ett regelrätt inbördeskrig mellan knarkmaffior inbördes och polis och militär. Men Danmark vore såklart inte det Danmark som vi lärt känna och älska om inte den obligatoriska rasistiska knorren funnes med. 70 procent av danskarna ser enligt DN Hells Angels som "de goda" och ligorna med annan etnisk sammansättning som "de onda". Hells Angels, inga dumskallar, har ju precis som Pia Kjersgard fattat att det går att plocka billiga sympatipoäng genom att spela på rasistiska underströmmar i samhället, och lyckas så framställa sig som mer moraliskt högstående än andra kriminella knarkkrängare.

Händelseförloppet i Köpenhamn är extremt tydligt
. Politikerna skapade en lukrativ svart marknad för en vara som många danskar hett efterfrågar. De kriminella ligorna dök genast in och började slåss om andelarna. Konflikten drabbar inte bara dem, den skvätter även över på vanliga danskar. En väg att tackla problemet pekades ut av politikerna i Köpenhamns stadsfullmäktige, där en majoritet bestående av socialdemokrater, socialistisk folkeparti och enhetslistan föreslog en legalisering av hasch enligt Amsterdammodellen.  I Mexico har politikerna tvingats legalisera mindre mängder narkotika för eget bruk sedan knarkkriget eskalerat till en outhärdlig nivå. Ett omarbetning av ett förslag som röstades igenom av Mexicos parlament för några år sedan, men då stoppades efter hårda påtryckningar från USA.

Kriget mot knarket kan inte vinnas, så länge det finns en efterfrågan. Det innebär ett enormt slöseri av  skattepengar och polisiära resurser som behövs bättre på annat håll. Det innebär också att man skapar brottslingar och kåkfarare i onödan.  De som göds av den nuvarande situationen är de kriminella ligorna, och de politiker och poliser de köper för knarkpengarna. Ju förr vi omvärderar den nuvarande hopplösa strategin desto bättre.

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar