Vänsterpress; om Afghanistan och ekonomisk demokrati

Vänsterpress, interntidningen damp ner i brevlådan igår. Jag ser att debattens vågor går höga om kriget i Afghanistan. Nu när miljöpartiet svängt i frågan, och även framskjutna opinionsbildare på borgerliga morgondrakar börjat tvivla, så känns det som att det borde finnas förutsättningar för en mer konstruktiv diskussion om hur Sverige bäst kan göra en insats för fred och mänskliga rättigheter i det misshandlade Afghanistan. Debatten har ju annars rätt slentrianmässigt snöat in på om ett motstånd mot svenskt deltagande i USAs krigförande med automatik betyder stöd för talibanska syrattacker på afghanska kvinnor. Som krigsmotståndarna länge påpekat går utvecklingen i Afghanistan åt helt fel håll. Den USA-stödda marionettregimen är genomkorrumperad, valfuskar, knarkhandlar, begår övergrepp mot civilbefolkningen och driver varje dag fler afghaner i armarna på talibanerna. Afghanska feminster menar att läget för kvinnor i landet aldrig varit värre. Dessutom är USA på väg att förlora kriget, och förbereder en massiv upptrappning med 40000 nya soldater som ska skickas in i ett krig som inte ens de militära befälhavarna själva verkar kunna förklara.

Den här verkligheten nämner inte Staffan Norberg, Södertäljde,
i ett inlägg som mest blir en lång selektiv rabbling av vad han ser som vänsterpartiets tillkortakommanden, rent allmänt. Vad jag förstår så ska vänstern stödja USAs krig i Afghanistan för att man tidigare kritiserat USA i andra sammanhang, och man vill ju inte misstänkas för att ta ställning mot världens enda återstående supermakts krigande på principiella grunder. Det håller inte Staffan Norberg. Överhuvudtaget känns det inte särskilt sjysst att hela tiden diskutera aktuella politiska ställningstaganden med nån slags kalla-krigsraster som ska placera in meningsmotståndare i gammelkommunisternas skara och putsa på den egna hjälteglorian. Kriget i Afghanistan är inte en okomplicerad fråga, det finns goda och mindre goda argument för olika ställninsgtaganden. En garanterat o-kommunististisk frihetlig socialist (som jag) som aldrig deltagit i några interna skyttegravskrig måste också tillåtas ha en åsikt utan att för den sakens skull stämplas ut med den ena eller andra förringande etiketten eller nedsättande resonemanget om mina dunkla bevekelsegrunder.

Mer upplyftande var det att läsa en insändare från en partimedlem i Uppsala,
som föreslår att vänsterpartiet ska verka för en skatterabatt på rättviseprodukter, och en skattebefrielse för varor som producerats i arbetarstyrda företag. Helt rätt och riktigt! Det är dags att vänsterpartiet återigen tar tar i diskussionen om ekonomisk demokrati, en alternativ modell till dagens superkapitalism. Den var levande och aktuell ett tag, inte minst när den globaliseringskritiska rörelsen var stark. Idag verkar vänstern se sitt ekonomiska uppdrag mer som att leverera en rättvisare fördelningspolitik än sossarna. Det är bra, men inte tillräckligt. Kärnan i socialismen, det begreppet från början betydde, är att avskaffa det kapitalistiska fåmannavälde som håller ekonomin i ett strupgrepp. Så länge som det består kommer politiken bara att vara "the shadow cast over society by big business", som den amerikanske filosofen John Dewey påpekade. Vänsterns politiska och ekonomiska vision måste handla om att flytta makten till de som arbetar och berörs av besluten. En demokrati värd namnet, och en frihetlig vision så god som någon.

Men man ska inte stanna vid att trixa med skattesatser. Den svenska staten äger fortfarande, trots vår borgerliga regering, stora och viktiga företag. Kommuner och landsting är stora arbetsgivare och driver många olika slags verksamheter. Det är dags att börja föra en konkret diskussion om hur vi ska kunna demokratisera de delar av ekonomin som vi direkt kontrollerar, genom vårt gemensamma ägande. Modeller för arbetarstyre bör prövas. Självklart kommer det att få högern att gå i taket. Men den diskussionen borde vänstern välkomna. En utmärkt pedagogisk chans att visa på vilka som egentligen är rädda för demokrati, och vilka som välkomnar den.

Kommentarer

  • Florian Burmeister säger:

    Jag har skrivit en bok vid namn Frihetlig Skatteväxling: En Väg Till Ekonomisk Demokrati. Om någon vill läsa så kan man kontakta mig:

    [email protected]

    2009-11-20 | 10:05:12
    Bloggadress: http://florre.blogspot.com
  • homopoliticus säger:

    Det låter intressant! Bra insändare i Vänsterpress!

    Vad anser du om det jag skriver i inlägget, att inte bara stanna vid skatteväxling utan även tillämpa arbetarstyre inom exempelvis statligt ägda företag?

    2009-11-20 | 11:32:51
  • Florian Burmeister säger:

    Naturligtvis ska vi dra i alla demokratiska trådar vi har. Vi filar på motioner till nästa kongress på www.socialism.nu, vi skulle kunna samordna krafterna. Framförallt är vi några som tycker att nuvarande förslaget till valplattform är osannolikt trubbig, och behöver styras upp. Skicka gärna ett mejl:

    [email protected]

    2009-11-20 | 13:42:40
    Bloggadress: http://florre.blogspot.com
  • Florian Burmeister säger:

    Jag tycker ju att arbetarna ska bestämma över produktionsmedlen och vinsten i sina företag. (Naturligtvis ska inkomsterna beskattas, jag diskuterar problematiken i boken Frihetlig Skatteväxling.) Innebär det samma sak för statliga företag? Jag blir provocerad när skattepengar går i privata fickor i fallet privata dagis och friskolor. Här har jag ärligt talat inte tänkt färdigt.

    2009-11-20 | 14:01:01
    Bloggadress: http://florre.blogspot.com
  • homopoliticus säger:

    Jo, jag inser också måälkonflikten där, det är ju också bra med statlig kontroll över en del verksamheter, SBAB exempelvis. Men i såna fall kanske det går att testa modeller med delat styrande, eller att skriva in vissa villkor för hur verksamheten ska drivas som villkor för att överlåta den på arbetarna.



    Risken är ju att om vänstern inte har ett eget svar när borgarna ropar på privatiseringar så blir företagen varken statliga eller arbetarstyrda, utan privata.



    En annan bra strategi vore generösa statliga lån till de anställda som vill ta över verksamheten när företag flyttar utomlands.



    Det viktiga tror jag är att få bollen i rullning, fokusera diskussionen på makt och ägande, och globalisering igen.



    Vad är er kritik mot valplattformen, mer konkret?

    2009-11-20 | 14:47:27
  • Florian Burmeister säger:

    Här är tre motioner som det hittills bara är jag som står bakom. Det är gott om tid till att skicka in dem (7de februari).



    1. Kapitalismen måste upp på dagordningen

    Valplattformen

    Världen lider fortfarande av 2008 års finanskrasch och Michael Moores film Capitalism-A love story pekar på omänskligheten i det kapitalistiska systemet. I partistyrelsens förslag till valplattform nämns inte ordet kapitalism. Vänsterpartiet har slagläge i debatten, vi borde utnyttja det till fullo.



    Vi yrkar att: ett nytt stycke med lydelsen:

    "Kapitalism innebär att vinstmaximering sätts i första rummet. Aktörer på den kapitalistiska finansmarknaden behöver inte ta något moraliskt ansvar för sina handlingar, utan kan alltid gömma sig bakom den osynliga handen.

    Dessutom leder kapitalismen till otroliga skillnader i förmögenheter och inkomster. 1% av befolkningen i Sverige äger 40% av tillgångarna. Denna klyfta innebär att de som inte har känner sig ofria i vardagen, då man är orolig för om pengarna ska räcka till. Men mest viktigt av allt innebär förmögenhetsskillnaden en maktkoncentration över folks arbetsliv."

    läggs till efter nuvarande stycke 26 i valplattformen.



    2. Ekonomisk demokrati måste upp på dagordningen

    Valplattformen

    Vi yrkade på att valplattformen skulle peka på kapitalismens omoraliska natur i motionen Kapitalismen måste upp på dagordningen. Men det räcker inte. Vi måste formulera realistiska alternativ som väljarna kan tilltalas av, annars är kapitalismkritiken dödfödd.



    Vi yrkar att: ett nytt stycke med lydelsen:

    "Vårat förslag till alternativ till kapitalismen är ekonomisk demokrati, alltså att arbetarna får medborgarstatus och rösträtt i sina företag. Enpersonsföretag är per definition direktdemokratiska. Fåpersonersföretag kan styras direktdemokratiskt. Större företag kan styras genom representativ demokrati.

    Ett exempel på att det kan fungera i stor skala är företaget Mondragon i Spanien."

    läggs till efter föregående föreslagna stycket Kapitalismen måste upp på dagordningen i valplattformen.



    3. En differentierad syn på marknaden

    Valplattformen

    Vi måste differentiera synen på marknaden. Om vi gör en tydlig distinktion mellan den kapitalistiska finansmarknaden och marknaden för varor och tjänster blir debatten med marknadsliberaler mycket enklare att föra.



    Vi yrkar att: ett nytt stycke med lydelsen:

    "Det finns en destruktiv kapitalistisk finansmarknad, där man kan köpa och sälja makt över produktionsmedel och vinster, och därmed folks arbetsliv. I motionen Kapitalismen måste upp på dagordningen yrkar vi på att valplattformen måste innehålla en kritik av det systemet.

    Vi anser däremot att det är befogat att prata om en naturlig marknad för vissa varor och tjänster. Marknaden är en självklar sfär för ekonomiska aktörer som t.ex. skomakare och frisörer.



    Kapitalismen och marknaden är alltså inga synonymer. Kapitalismen rör makten över produktionsmedlen, marknaden rör tillgång och efterfrågan."

    läggs till efter föregående föreslagna stycket Ekonomisk demokrati måste upp på dagordningen i valplattformen.



    För övrigt: skicka gärna mejl!

    2009-11-20 | 15:14:19
    Bloggadress: http://florre.blogspot.com
  • Florian Burmeister säger:

    Apropå arbetarkontroll av statliga företag:



    Annika Lillemets, partistyrelseledamot (MP) skrev på följande tråd:

    http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/11/sveriges-vansterliberala-parti



    "Visst går det, om man vågar tänka nytt. Goda exempel finns att inspireras av. I Storbritannien, har motsvarigheten till Banverket, Network Rail, gjorts om till ett så kallat allmänintressebolag. Bolaget är offentligägt men olika intressenter - operatörer, anställda, resenärer - är delaktiga i dess styrning. MPs kongress beslutade i våras att partiet ska verka för att SJ AB drivs som ett allmänintressebolag.



    Det är hög tid att ifrågasätta vinstmaximering framför allt. Ett företag har så många fler och mer angelägna funktioner än att i alla lägen prioritera att ge högsta möjliga avkastning till aktieägare. Denna insikt sprider sig inte minst i USA. Många exempel på framgångsrika nytänktande små och stora företag, ofta ägda av sina anställda finns också (se www.corporation2020.org )."



    Jag vill gärna tro att det går att synka en del av vår politik med MP, bara vi inte skrämmer för mycket med Marx och socialism...



    S är en annan femma. Hur frihetliga är de på en skala? Är de fortfarande brända av Löntagarfondskatastrofen? Och hur skulle polarna Wallenbergarna ställa sig till frihetlig skatteväxling?



    Trevlig helg!

    2009-11-20 | 15:25:49
    Bloggadress: http://florre.blogspot.com
  • homopoliticus säger:

    Jag håller helt med i andemeningen i din motion, även om jag skulle göra en del språkliga ändringar. Men är det rätt ställe att lägga in den i en valplattform? Det är ingen retorisk fråga, jag har inte järnkoll på exakt hur mycket på djupet man går i sina analyser i en sån.



    Bra miljöpartist du tipsar om också. Det finns ju en del såna, som har kvar nån slags maktanalys och visioner för hur samhället kan utvecklas bort från kapitalismen. Men jag misstänker att de är en krympande skara i dagens miljöparti. Men verkligen bra att driva såna frågor just därför, så ser folk var skiljelinjen går mellan v och mp.

    2009-11-20 | 17:27:26
  • homopoliticus säger:

    Just ja, kan ju bara tillägga att SJ i mina ögon är ett prima exempel på ett statligt bolag (är de ens det längre?) som kunde demokratiseras. Istället för att leka affär och alienera sina anställda genom alla konstiga val och misslyckade satsningar man gör.

    2009-11-20 | 17:29:47
  • Florian Burmeister säger:

    Jag är ny i partiet och har aldrig skrivit en motion i hela mitt liv. Jag fick veta att det finns valplattformar för någon vecka sedan. Så jag har ingen aning hur mycket på djupet man ska gå. Men jag tror på att gå på djupet, men för den skull inte teoretisera för mycket. Skriva så enkelt och kort som möjligt, men inte enklare och kortare. Jag tror att väljarna gillar att bli tagna på allvar. Det skulle bli en polariserad ideologisk debatt med liberaler i alla läger, antagligen även i V, som skulle göra att luften skulle bli lite renare att andas.

    2009-11-23 | 10:32:32
    Bloggadress: http://florre.blogspot.com
  • homopoliticus säger:

    Valplattformen prioriterar tydligen 3 huvudområden, jobb, jämställdhet och integritet. Frågan är var man skulle lägga in ett avsnitt om ekonomisk demokrati. I en allmän formulering uttrycker man att Sverige om 4 år ska vara ett samhälle där löntagarnas inflytande på jobbet stärkts. Kanske där då? Risken är bara att det blir lite rumphugget.

    2009-11-23 | 13:25:55
  • Florian Burmeister säger:

    Vi är några på www.socialism.nu som vill stryka flosklerna 12, 13, och 14. 25 och 26 tänkte vi göra till våra, då de inte säger mycket av värde. Rubrikerna just nu är 1) Kapitalism 2) Ekonomisk Demokrati 3) Naturliga monopol 4) Naturliga marknader och 5) Frihetlig skatteväxling. Jag var lite blyg med skatteväxlingen, men det var en annan som tyckte att den ska upp i valplattformen.

    2009-11-23 | 14:11:58
    Bloggadress: http://florre.blogspot.com

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar