Låt jobbarna ta över SAAB och bygga miljöbilar

När nu affären med den adliga lyxbilstillverkaren, med kineser och ryssar i bakgrunden, spruckit, som många förutsagt, så är sanningens timme slagen för SAAB. Maud Olofssons märkliga hantering av affären har bara gjort saken värre, och det verkar nu troligt att även denna borgerliga regering kommer att få avvecklingen av en till  viktig svensk basindustri på sitt samvete. Men regeringen är inte SAABs enda problem. Man har inte gjort bilar som tillräckligt många velat köpa, och de amerikanska ägarna General Motors har tillräckligt med problem på sin egen tallrik och orkar nog inte släpa på ytterligare ett dotterbolag som misslyckas med att  göra vinst.

Istället för att lägga ner den högkvalitativa tillverkningsindustrin som SAAB förfogar över är det dags för politikerna att spänna musklerna. Världen kanske kan klara sig utan en tillverkare av konventionella bensinbilar i den högre prisklassen, men vi behöver verkligen bra miljöbilar! Låt staten köpa loss företaget från GM (det går säkert att förhandla fram ett bra pris) och låt de anställda själva driva SAAB. Förutsättningen ska vara att de koncentrerar verksamheten på att ta fram koldioxidneutrala bilar till överkomliga priser. På det sättet slår vi två flugor i en smäll; dels räddar vi tusentals jobb i Sverige, och dels får vi en högkvalificerad biltillverkare som enbart inriktar sig på miljöbilsmarknaden, annars rätt styvmoderligt (i vissa fall rent fientligt) behandlad av bensinbilstillverkarna.

De kapitalistiska biltillverkarna har gång på gång bevisat
att de inte har de visioner och den insikt som krävs för att på allvar starta miljöomläggningen av fordonsindustrin. Men verkligheten väntar inte på att myntet ska trilla ner i skallen på bildirektörerna. Bilismen är ett av våra största miljöproblem, ett som bara kan fixas om samhället är villigt att gå in och bidra med ett långsiktigt perspektiv, bortom kvartalsrapportstyranniet. SAABs nuvarande situation är pinsam och dyster, men den kan också bli en möjlighet. Om våra politiker vågar ha visioner. Men klart, med Maud Olofsson på näringsdepartermetet kanske man inte ska hålla andan medan man väntar...

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar