Monatrötthet

Jag har försökt gilla människan lite iallafall. Förtränga minnena av höger-Mona som skickades fram i debatterna med vänsterpartiet på 90-talet för att försvara välfärdsslakt och systemskiften. "Vi har levt över våra tillgångar"-Mona. Tänkt att hon kanske lärt sig några läxor av gatloppen i media, och att till och med en vindflöjel kan svänga rätt när vinden blåser bort från nyliberalism och marknadsfundamentalism.

Men dagens utspel om att samarbeta med något av högerpartierna om det lilla främlingsfientliga partiet kommer in i riksdagen som vågmästare var faktiskt droppen. För det första är det politiskt vansinnigt att redan nu sitta och skissa upp förlorarscenarion. Den opinionsmätning som får Mona Sahlin att börja spinna ser rätt bra ut för det rödgröna blocket, med 48,7 procent är det inte många röster som fattas för egen majoritet. SD är däremot nära riksdagsspärren, som de varit i de flesta mätningar.

Att i det läget fokusera diskussionen på hur man ska agera
om allt går åt pipsvängen är totalt vansinne. Vänsterblocket ska satsa på egen majoritet och förutsätta att det går vägen. Det bästa sättet att vinna val är att upplysa väljarna om skillnaderna mellan höger och vänster och låta dem tänka själva.

För det andra ger Mona Sahlin det lilla främlingsfientliga partiet en makt och en plats i diskussionen som de inte klarar av att erövra på egen hand. Precis tvärtemot Ulf Bjerelds kloka strategi för hur partiet ska hanteras. Att göra dem till en politisk stridsfråga mellan blocken, och putsa på deras martyrgloria, spelar dem såklart rakt i händerna.

Jag önskar att jag kunde skriva att jag inte kan tänka mig
att Mona Salhin är så dum att hon inte begriper att detta utspel är en storstilad julkpapp till extremhögern. Men efter att ha sett henne argumentera för sig i Gomorron Sverige vet jag inte. Hade hon tänkt sig att splittra den borgerliga alliansen genom taktikspel? Ett barn borde förstå att de bara skickar tillbaks bollen till vänsterblocket genom att bjuda in miljöpartiet. Och om Mona inbillar sig att hon kan samregera med de allt nyliberalare f.d. mittenpartierna så är det ju uppenbart inte vänsterpolitik hon vill bedriva som statsminster. Kanske när hon förhoppningar om att kunna dumpa vänsterpartiet och istället bilda en mittenkoalition? Om det är målet så finns det smartare taktiker än den hon valt, som återigen bjuder extremhögern på en plats i solen.

Tyvärr verkar statsminster Reinfeldt ha en avsevärt mycket klarare analys än Mona Sahlin och påpekar helt korrekt: " I flera länder har vi sett hur extremistpartier vuxit när det uppfattats som att alla andra sätter sig i samma båt och man tar bort konflikterna ur politiken."

Antingen har det största partiet på vänsterkanten
en partiledare med förbluffande svagt politiskt handlag. Eller en partiledare som hellre samarbetar med nyliberaler än socialister. Båda alternativen är deprimerande.

Andra skriver om samma sak.

Kommentarer

 • Pappan säger:

  Jag tror du har rätt om Sahlin. Hon var skärrad efter debatten med Åkesson. Vet helt enkelt inte varifrån han kommer. Han betraktas nämligen inte alls som höger, än mindre som extremist, i andra länder än Sverige. Vilket faktiskt säger med om svenskt debattklimat än om resten av världen. Vi har hamnat i en återvändsgränd. Och många ser den enda utvägen i SD.

  2009-11-27 | 19:08:23
  Bloggadress: http://murslev.blogspot.com/
 • Väl insatt i SAP säger:

  Ni har alla rätt - Mona Talfagra kommer inte att klara det oerhörda tryck fram till valet - Hon kommer att klappa igenom och börja gråta och därmed behöva söka vård. Hon är en mycket svag människa med ett mycket stort härskarbegär - Jämför med 1-8 (Adolf Hitler) Hon jämte de övriga Ohlygarkerna vandrar sin självdestruktion.

  2009-11-27 | 19:19:32
 • Anonym säger:

  Den som ser "den enda utvägen" som att rösta på ett främlingsfientligt, arbetarfientligt parti borde skaffa sig ne bättre karta. SD skulle inte bara försämra läget för våra invandrare och försvåra integrationen, utan med sin arbetarfientliga politik ytterligare spä på de redan växande klasskyftorna och orättvisorna, som är det stora hotet mot det solidariska och storhjärtade land jag och ni vuxit upp i.  2009-11-27 | 19:24:37
 • Snickarn säger:

  Mångkultur eller Välfärd? Du väljer 2010. Rösta rätt Inte rött!

  2009-11-27 | 23:19:55
 • homopoliticus säger:

  Vad var det för enfaldigt val? Den svenska välfärden har byggts lika mycket av våra invandrare som infödda.  Skulle extremhögern få som de ville skulle Sverige inte bara bli ett tråkigare land att leva i rent kulturellt, utan även fattigare.

  2009-11-27 | 23:25:39
 • Snickarn säger:

  utvecklingen kan vara på väg mot en katastrof. Det räcker inte med att villkoren i försäkringssystemen försämras. Sverige måste sluta låtsas, att vi kan bjuda på mera ”godhet” än vad andra länder kan. Ungefär en fjärdedel av hela den offenliga sektorns resurser går till folk från och i andra länder, medan bara en dryg tiondel av intäkterna kommer därifrån. Om denna utveckling fortsätter kommer en avsevärd bantning av välfärden att bli nödvändig för framtida generationer. För att bromsa den växande ekonomiska konflikten mellan invandringen och välfärden bör Sverige ta ”time out” från invandringen, även ifrån de nytillkommande EU-länderna.

  2009-11-27 | 23:42:59
 • Anonym säger:

  Näe du snickarn, de där siffrorna vet jag inte var du plockat nånstans, men det stämmer inte. Den seriösa forskning som jag sett på området kostnader för flyktingmottagande talar om marginella nettobidrag/nettoutgifter. Och det räcker med att vi höjer sysselsättningsgraden för invandrargruppen från idag drygt 50 procent till 70 procent för att vi (återigen) direkt kan slå mynt av invandringen, som var en ren kassako för svenska staten fram till 90-talet. Vad hände då i början av 90-talet? Jo, den ekonomiska politiken lades om, i stor enighet mellan sossar och borgare, från att prioritera full sysselsättnig till att ha inflationsbekämpning som högsta prioritet. Vilket såklart helt förutsägbart ledde till ökande arbretslöshet i alla kategorier, men mest bland invandrare och andra som har en svagare position på arbetsmarknaden när det blir konkurrens om jobben.  Summa summarum; en politik för full sysselsättning, som bara vänsterpartiet vill driva, gynnar arbetslösa, invandrare och statsfinanserna.  Men även under den här tiden som gått med hög arbetslöshet har Sverige haft en hög ekonomisk tillväxt, goda statsfinanser med stora offentliga överskott och gott om pengar att satsa på välfärden. Tyvärr har högerregeringen valt att sänka skatterna för de rika istället för att satsa dem där de verkligen behövs. Och så ställer såna som resonerar som du nu en svag och utsatt grupp, invandrare, mot en annan, exempelvis äldre. Som kycklingar som hackar på varandra i en alltför trång bur. Hacka på hönshusets ägare istället, det är han som bestämmer att vi ska sitta och trängas!

  2009-11-28 | 00:12:45

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar