Expressen jagar tolvtaggare - och bommar?

Ska man ge sig på en person med ett så inarbetat varumärke och med en så grundmurad integritet som Jan Guillou så får man nog allt ha mycket på fötterna. Nu blev det mest en gäspning, åtminstone från mig. Guillou-hatarna, för såna finns det ju, får säkert ett helt vattenfall på sin kvarn nu. Men för mig, som hellre friar än fäller om inte bevisen är klara och talande, så smakar Expressens KGB-scoop mest som soppa kokad på en spik.

Man har satt sina grävare på att, vad jag förstår, bara sammanställa redan kända fakta. Och lyckas inte belägga något brott, (att skriva en journalistisk artikel åt KGB är inte kriminellt) eller något uppsåt att skada Sverige från Guillous sida. Han fick som 22-åring kontakt med ryssarnas säkerhetstjänst och smörjde/smörjdes av KGB under 5 år. Enligt Guillou själv jagade han journalistiskt hetstoff. Expressen kan såklart inte motbevisa Guillou när han säger att hans avsikter var goda, rentav patriotiska. Jan Guillou kan å andra sidan inte heller bevisa sin oskuld, i brist på effektiva tankeläsare. Men det faktum att han inte lämnade ut några uppgifter som kan ha skadat Sverige, och att ärendet avskrevs i ett tidigt skede av SÄPO, som kände till det hela, talar till hans fördel.

Även om nu det för Guillou värsta scenariot skulle stämma; att han på 60-talet
samarbetade med det ryska spioneriet för att skada Sverige, vad skulle det betyda idag? Hur många människor har levt ett helt liv utan att ha gjort saker som de senare fått anledning att ångra? Jan Guillou har som journalist och författare uträttat storverk för svensk demokrati och yttrandefrihet. Bara IB-avslöjandet om SÄPOs åsiktsregistrering av kommunister, garanterar honom en plats i historieböckerna. Oavsett om samröret med KGB var ett utslag av journalistiskt bravado, eller något annat, är vi nog många som mer än gärna fortsätter låna ett öra åt Jan Guillou. Få journalister talar med en så tydlig röst som honom. Den kommer inte att tystna bara för att det stormar i ett vattenglas.

 

  • (Uppdatering: kanske Expressen gjort lite mer än bara sammanställa redan kända fakta. Det förekommer på diverse bloggar uppgifter om att SÄPO kan ha läckt information till tidningen. Det vore i sig uppseendeväckande och skulle kunna ge den här historien en oväntad vändning.)

Kommentarer

  • Sten säger:

    Naivt. Nu blev det ju plötsligt uppenbart att det var just KGB som gav honom tipset om IB.

    2009-10-25 | 06:52:31
  • Staffan säger:

    Jag vet inte om det är så uppenbart. Och vad skulle det isåfall förändra?

    2009-10-26 | 01:29:41

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar