"Climategate", mycket väsen för ingenting!

Phil Jones, chef för klimatforskningen på University of East Anglia i England och huvudmåltavla för den smått kissnödiga affär som döptes till "climategate" frias av en parlamentarisk kommitte från alla misstankar om fusk. Det är egentligen inte så mycket att orda om. Att klimatförnekarna försökte koka soppa på en spik var uppenbart redan från start. Nån hacker hade kommit åt interna forskarmejl som visade - hör och häpna! - att forskare är människor de också. De blir förbannade och uttrycker sig nedlåtande om sina meningsmotståndare. Skillnaden mellan forskarna och konspirationsteoretikerna i förnekarlägret är väl vad jag kan se att de förstnämnda åtminstone spyr sin galla i slutna sällskap. Förnekarmaffian spottar etter och syra på varenda blogg och i varenda kommentarsfält de kommer åt.

En annan skillnad är att forskarna förväntas ha sammahängande teorier
som tål att prövas och granskas. Konspirationsteoretikerna hoppar glatt på varenda tåg som verkar gå åt ungefär rätt håll, och när något tåg kör av spåret hoppar de bara på nästa som kommer körande. Det är rätt upplysande, eller möjligen deprimerande, att läsa en sammanfattning av hur låtsasteorierna avlöst varandra under resans gång. Slutdestinationen är alltid densamma: elefantkyrkogården för huvudet-i-sanden-propaganda.



Det här spektaklet är tyvärr välfinansierat: Huffington Post har en artikel om amerikanska oljejätten Koch Industries, USAs näst största företag, som sedan 1997 pumpat in 48,5 miljoner dollar i olika frontgrupper för klimatförnekare och motståndare till förnyelsebara energikällor. I den Greenpeacerapport som HuffPost refererar kan man bland annat läsa om hur de av Koch sponsrade frontgrupperna och tankesmedjorna tog i så de nästan spräckte byxorna för att dra största möjliga växlar på "climategate". De välgödda klimatförnekarna bildar en ekokammare av desinformation som studsar fram och tillbaka, och syftet är såklart inte att vinna några vetenskapliga debatter, utan att så största möjliga tvivel och förvirring i skallen på vanligt folk. En strategi som vi känner igen från exempelvis tobaksindustrins desinformationskampanjer.

Kommer de att lyckas? Klimatmötet i Köpenhamn
var ingen munter tillställning för oss som tar planeten jordens framtid, eller åtminstone mänsklighetens framtida utsikter att bevara planeten beboelig för vår art, på allvar. James Lovelock, mannen som lanserade Gaiahypotesen, om jorden som en självreglerande organism, är iallafall pessimistisk:

- Jag tror inte att vi har utvecklats så långt att vi är smarta nog att hantera en komplex situation som klimatförändringar. Människans tröghet är så stor att vi inte kan göra någonting meningsfullt.





intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer


Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar