En helt vanlig massaker på oskyldiga

Förhoppningsvis har väl ingen missat bilderna från Irak som Wikileaks släppte i veckan, där man ser hur amerikanska soldater prickskjuter på en grupp civila och journalister, och fortsätter prickskjuta på en bil som försöker undsätta de sårade. Fyra miljoner har redan sett klippet på youtube. Det är obehagligt att titta, men alldeles nödvändigt. Så ser krig ut, bortom den aseptiska, rentvättade bild som våra politiker och militärer vill servera oss.

Wikileaks har redan tidigare varit utsatt för krypskytte och står på bland annat Pentagons fiendelista. Ett dokument från den amerikanska underrättelsetjänsten har läckt som diskuterar det lämpligaste sättet att förstöra organisationen. Det nämner möjligheten att göra alla besök på webbplatsen illegala, och skriver att det effektivaste vore att röja identiteten hos uppgiftslämnarna. Anonymitet är ju ofta en förutsättning för att tipsare ska kunna lämna ifrån sig hemligstämplat material.

En annan rapport från den amerikanska underrättelstjänsten som offentliggjordes nyligen
tydliggör varför det är så viktigt för bland annat Pentagon att krossa Wikileaks: den påpekar krasst att USAs krigföring i Irak och Afghanistan är beroende av allmänhetens fortsatta apati, men oroar sig för att om dödssiffrorna stiger så kan apatin utbytas mot engagemang för trupptilbakadragande. USAs allierade i Europa är känsliga för kritiska hemmaopinioner och Hollands beslut nyligen att dra sig ur Afghanistanävetyret har såklart inte gått CIA och Pentagon obemärkt förbi.

Den amerikanska militärens reaktion på bilderna från Irak
var att de inte visade något som bröt mot det militära reglementet. Ingen har åtalats för massakern, och ingen kommer förmodligen heller att åtalas. Det är helt enkelt helt i sin ordning. Oskyldiga dör i krig. Den amerikanska generalen i Afghanistan, Stanley McChrystal, kommenterade rakt på sak nyligen:

"We've shot an amazing number of people and killed a number and, to my knowledge, none has proven to have been a real threat to the force . . . . [T]o my knowledge, in the nine-plus months I've been here, not a single case where we have engaged in an escalation of force incident and hurt someone has it turned out that the vehicle had a suicide bomb or weapons in it and, in many cases, had families in it."

Inte undra på att den amerikanska militärledningen hoppas på fortsatt apati
och vill stoppa alla läckor. Om den brutala verkligheten i Irak och Afghanistan återgavs i media, såsom Vietnam skildrades, skulle den amerikanska krigsmaskinen förmodligen tvingas packa sina väskor de kommande veckorna.

Andra skriver om samma ämne: Esbati, Cwejman, FagerlundKommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar