Finns det intelligent liv på Jorden?

Stephen Hawking varnar för att det kan vara livsfarligt för oss att söka kontakt med andra civilisationer i universum:

- Om utomjordingar besöker oss kan resultatet bli som när Columbus kom till Amerika, vilket inte blev särskilt bra för urinvånarna.


Något att fundera på för alla science fiction-aficionados!
Jag delar Hakwings tro att det säkerligen finns liv i universum, kanske till och med i vårt eget solsystem. Åtminstone enklare varianter som mikrober. Vem vet vad som döljer sig på Mars eller under det tjocka istäcket på Jupiters måne Europa?

Nånstans därute finns det säkert också intelligenta livsformer.
Men precis som Hawking påpekar, och hundratals science fiction-författare före honom, så finns det ingen anledning att anta att de skulle vara särskilt välvilligt inställda mot vår lilla art. Om en avancerad främmande livsform skulle ha ungefär samma inställning till andra livsformer som våra egna "civiliserade kulturer" haft till våra ursprungsbefolkningar så gör vi nog klokast i att göra som Hawking säger: gömma oss och sluta sända ut en massa radiosignaler i rymden.

James Camerons Avatar var en variation på samma tema: amerikansk imperialism på kosmisk nivå. Men Na´vifolket kunde räkna med en levande självmedveten planet för eldunderstöd när det hettade till. Efter allt som vår art gjort mot Moder Jord så kan vi nog inte räkna med nån övernaturlig hjälp från det hållet. Om vi någon dag stöter på en högt utvecklad civiliserad art därute så är ju frågan om de inte känner sig manade att ta över förvaltningen av vår planet från oss och styra oss som våra imperier har styrt mindre avancerade kulturer som haft oturen att bli "upptäckta". (Eller så fryser de ner oss i plastpåsar och hänger in oss i skafferiet som v-ödlorna).

Skämtet är gammalt som gatan, men tyvärr lika aktuellt som alltid: Finns det intelligent liv på Jorden? För medan vår art får tillgång till ständigt mer avancerad teknologi, så ser man inte många tecken på att vår kapacitet att använda den ansvarsfullt utvecklats. Vi blir allt bättre på att kriga ihjäl varandra med allt dödligare vapen. Den planetära nedsmutsningen börjar nå katastrofala nivåer, trots att tekniker finns som skulle kunna ge oss ren, förnyelsebar energi. Människor svälter ihjäl varje dag, varje sekund, eller dör av sjukdomar som vi lätt skulle kunna kurera, samtidigt som vi är rikare än någonsin.

Förmodligen är det här ett prov som varje art i universum ställs inför
när den når en viss utvecklingsgrad: kan vi mogna till den nivå där vi kan hantera de nya förmågor som vår teknik utrustar oss med, eller är vi bara barn som springer runt i högteknologiska laboratorier och vapendepåer och leker krigslekar, med förödande resultat? Kan vi använda de resurser som står till vårt förfogande för att ge alla individer på vår planet det goda liv de förtjänar, eller kommer vi att fortsätta styras av giriga småpåvar som sitter på toppen av sina högar med ihoproffade rikedomar och skiter högaktningsfullt i misären runtomkring? Om mänskligheten som art ska ha en framtid i universum krävs helt enkelt ett systemskifte: kapitalism och miljöförstöring måste väck och ersättas av socialism och ekologiskt ansvarstagande. Vår planet, och universum, kräver inget mindre av oss.intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar