Obama fortsätter med Bushs kidnappningar

George Bush visste att de flesta fångarna på Guantanamo var oskyldiga men vägrade släppa dem av politiska skäl, skriver tidningarna idag.


"I slutet av augusti 2002 fann Wilkerson att av de första 742 fångarna som anlänt till Guantánamo hade majoriteten aldrig sett en amerikansk soldat innan processen mot dem inleddes.

Barn "så unga som 12 och 13 år och åldringar på 92 eller 93 år har skeppats till Guantánamo", säger Wilkerson. Sålda för 5.000 dollar styck.

Ofta fanns det absolut inga bevis alls mot dem.


Cheney och Rumsfeld ville inte släppa de oskyldiga eftersom de befarade att de "ofattbart förbryllande" interneringsoperationerna skulle avslöjas, enligt Wilkerson.

"Deras åsikt var att oskyldiga människor som tynade bort på Guantánamo i åratal rättfärdigades av det vidare kriget mot terror och gripandet av ett fåtal terrorister som var ansvariga för 11 september-attackerna och andra terrorhandlingar", uppger Wilkerson."


Och som om det inte räckte med att spärra in oskyldiga så har vi såklart tortyren som används rutinmässigt.


Guantanamo verkar nu vara på väg att stängas, även om det går långsamt. Frågan är hur många andra läger som existerar under radarn i diverse klientstater till USA. Vi vet att liknande förhållanden rått på Abu Graib i Irak och Bagram i Afganistan. CIA har också drivit ett flertal så kallade "black sites", alltså i princip illegala koncentrationsläger, i Polen, Rumänien och andra länder. Hur många av dessa som fortsätter operera finns det såklart inga säkra uppgifter om. Obama har fortsatt använda Bushs lagvidriga kidnappningar av misstänkta, som forslas till någon av USAs klienstater för förhör:


"The Obama administration will continue the Bush administration’s practice of sending terrorism suspects to third countries for detention and interrogation, but pledges to closely monitor their treatment to ensure that they are not tortured, administration officials said Monday.


Human rights advocates condemned the decision, saying that continuing the practice, known as rendition, would still allow the transfer of prisoners to countries with a history of torture. They said that promises from other countries of humane treatment, called "diplomatic assurances," were no protection against abuse."

 

 

 

intressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

 • realisten säger:

  det är märkligt att det alltid krävs pensionerade och avhoppade militärer och politiker för att rätta åsikter och informations kall komma fram i USA: Hur många civila har inte död i USAs jakt på olja och gas. Avbryt all samarbetan med dom svinen , kasta ut dom ur Europa.. låt dom svälta ihäl

  2010-04-10 | 12:51:14
 • Judas säger:  Något hade de säkert gjort ! Det kostar att driva ett fängelse. Och i demokratin USA kommer allt fram till slut. Till stor glädje för svenska kommunister och vänsterfolk i allmänhet !

  2010-04-10 | 13:29:49
 • homo politicus säger:

  Brukar inte önska folk olycka, men hoppas du får smaka på din egen medicin någon dag!

  2010-04-10 | 13:41:15
 • Antikrist säger:

  Judas... Jaru du har säkert gjort något dåligt i ditt liv också. Så med den där inställningen ska du skickas till samma ställe som dom :D

  2010-04-10 | 21:20:04
 • Kerstin säger:

  Det är märkligt hur människor, som börjar beundra en stat i god tro successivt förs fram till en situation där de kommer att försvara de allra värsta brott man kan tänkta sig. Så undrar folk hur det kunde komma sig att Hitler fick så mycket folk med sig: Jo, de var alla övertygade om att koncentrationslägerfångarna var skyldiga till alla olyckor som drabbade det tyska folket.  Judas befinner sig klart på samma sluttande plan.

  2010-04-12 | 01:08:22
  Bloggadress: http://www.alba.nu/motvallsbloggen/

Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar