Maud Olofssons oljevurpa

Häromdagen tog regeringspartierna chansen att försöka skrämma slag på väljarna apropå att de rödgröna föreslår en höjning av bensinskatten med 49 öre. Maud Olofsson kommenterade:
- Det här drabbar landsbygden, basindustrin och skogsindustrin. Ajaj då.

Problemet var visst bara att centerpartiets egen skattegrupp
föreslagit en koldioxidskattehöjning på 36 öre, som omräknat i bensinpris blir 1,05 kronors höjning.
Oops.

 


Fulspel kring bensinskatten är förvisso inget nytt för borgarna. Nån som kommer ihåg kristdemokraternas betongsäkra "garanti" att de skulle sänka bensinskatten om de vann valet 2006? Den sänkningen blev en höjning istället.

Borgerliga miljövänner (en utrotningshotad art)
inser såklart lika väl som vänstern och de gröna att en bensinskattehöjning är nödvändig. Vi måste fasa ut olja och bensin ur våra energisystem. Vi kan inte vara beroende av ett så smutsigt drivmedel. Förutom att oljan är orsaken till vår tids stora ekologiska katastrof, den globala uppvärmningen, så är den en av vår tids stora konfliktgeneratorer. Hur många krig har inte utkämpats om oljetillgångar? Hur många människor har inte dött? Hur många skurkregimer lever inte gott på oljepengar?

Den nu pågående katastrofen utanför USAs kust är bara den senaste påminnelsen om hur destruktivt vårt oljeberoende är. Igår täcktes en yta motsvarande halva Sverige av oljespill. Lägligt nog kom oljeriggshaveriet bara några veckor efter att Barack Obama svikit sitt vallöfte att inte öppna några fler oljefält utefter kusterna. Drill baby drill!

Politiker som Obama, och Maud Olofsson, kommer aldrig att ha modet
att göra det rätta, även när det blir övertydligt vad som måste göras. De är fega försvarare av status quo och alltför trogna sina vänner storföretagarna. Gott så, det har alltid varit borgerlighetens roll att agera bromskloss. Men kan de åtminstone sluta ljuga och sprida dimridåer?

 

 

 

Mer: Alliansfritt Sverigeintressant.se

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar