Reinfeldts spinnhybris

Som man kunde ana hade vi inte hört det sista om valfusket inom moderaterna. Jag skrev i februari att "de i all hast hopslängda fuskutredningarna väcker mer frågor än de besvarar." TV4 verkar till deras cred inte med hull och hår svalt den friserade version av vad som hänt som moderaternas partihögkvarter slängde ihop i all hast. Den "utredning" som bara lyckades kontakta 117 av 514 nyrekryterade medlemmar och frikände tunga politiker som landstingrådet Christer Wennerholm och borgarrådet Ulla Hamilton från alla misstankar. Nu återkommer Wennerholms namn, men inte bara det, två före detta aktiva moderater  berättar att Reinfeldts närmaste man, HG Wessberg, uppmuntrade valfusket.

Dementimaskinen Renfieldt går såklart igång på högvarv, ständigt allvarsam och högtravande: "ord står mot ord", "det var länge sedan". Men HG Wessberg verkar inte förneka att han redan 2001 blev underrättad om valfusket genom en skrivelse från partimedlemmen Fatima Nur. Före detta moderata landstingspolitikern Ibrahim Adan berättar om ett möte där Wessberg avfärdat Nur och uppmanat honom att "fortsätta göra ert arbete". Och det fortsatte ända fram till alldeles nyligen, då media fick upp vittringen.

Jag tror att moderaterna drabbats av nån slags spinnhybris.
Påkommna med fingrarna i kakburken försöker de slingra sig med undanflykter, istället för att lägga alla korten på bordet och be om ursäkt. Det är en riskabel strategi, inte minst gentemot massmedia, eftersom undanflykter och slingranden brukar trigga ettriga reportrar att gräva djupare. Men jag får känslan av att Reinfeldt är så säker på sin förmåga att handskas med trilskande media, läxa upp olydiga reportrar och vinkla nyheter på ett för moderaterna fördelaktigt vis, att han tar chansen. Han börjar likna Göran Persson på det sättet, lite för självsäker för sitt eget bästa.
Men å andra sidan, varför skulle han inte ta massmedias lojalitet för given?
Han och moderaterna har ju genomfört ett systemskifte i det tysta den här mandatperioden, som inneburit bisarra skattesänkningar för rikt folk på lånade pengar, nedskärningar i den offentliga sektorn, mer ojämlikhet mellan könen och en galopperande arbetslöshet. Och kan ändå beskriva sin egen politik som att den skulle  handla om rättvisa, stark offentlig sektor, jämlikhet och full sysselsättning. Utan att bli utskrattade, eller åtminstone få sina floskler hårdgranskade. Förmodligen är det Reinfeldt och Schlingmann som gapflabbar, i det tysta.
intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar