Sossarnas gubbgäng vässar knivarna

På ett sätt är det logiskt att KO Feldt går ut och hugger kniven i ryggen på sin partiledare (om han fortfarande röstar på sossarna) mitt under brinnande valrörelse. Ingen annan socialdemokrat, ingen annan svensk politiker överhuvudtaget, har väl gjort den svenska överklassen så många tjänster! Och än är det liv i gubben! Feldts kanslihushöger avreglerade den svenska kapitalismen under 80-talet,

vilket ledde till spekulationsbubblor, börsvalpar och så småningom den svenska modellens fall. Som inbiten bilkramare har Feldt länge lobbat mot miljöförbättringar. Som inflytelserik högersosse är han i högsta grad medansvarig till socialdemokratins ideologiska förvirring och dess svårigheter att behålla sin roll som Den Breda Folkrörelsen som dominerar det svenska politiska landskapet. Mona Sahlins problem är åtminstone delvis ett direkt arv från KO Feldt.


Så visst är det logiskt att han och ett annat gäng högervridna föredettingar går ut och ger sin partiledare dödskyssen. Men inte fan är det vackert! Och Charlotte Marteus slår faktiskt huvudet på spiken i en ledare i Expressen: Om det är detta vi ser på ytan, vad har inte Mona Sahlin fått stå ut med bakom kulisserna?

Utan tvekan är det ett element av kvinnoförakt i spel. Gubbgänget hade knappast satt dolken i Göran Persson eller Ingvar Carlsson bara tre veckor innan valdagen. Sveriges första kvinnliga statsministerkandidat däremot får äta upp deras skadeglädje och "vad var det vi sa!". Men det finns också något annat. För första gången på länge behöver dessa farbröder oroa sig över att den ideologiska högerkurs som partiet under deras ledning stakade ut kan vara på väg att läggas om. Samarbetet med miljöpartiet och vänstern förändrar den politiska tyngdpunkten även inom socialdemokratin. Det kommer inte att ske mirakel över en natt. Men i allians med den nya unga generation socialdemokrater som verkar gilla Olof Palme mer än Tony Blair skulle vänstern kunna forma en politisk rörelse för en stark och väl utbyggd välfärdsstat, ökad rättvisa genom omfördelning och kanske till och med åter börja nosa på idéerna om ekonomisk demokrati. Den utvecklingen skrämmer förmodligen herrar som KO Feldt och Björn Rosengren mer än fyra år till med ett högerstyre i färd med att avveckla det som återstår av den gamla socialdemokratiska välfärdsmodellen. Egenintresset ljuger ju aldrig.

För Mona Sahlins del kan jag bara beklaga att hon har så ruttna partikamrater. Jag har lärt mig känna både sympati och respekt för henne under den här valrörelsen, trots att jag aldrig gillat det hon står för politiskt och antagligen aldrig kommer att göra det. Men att fortsätta med huvudet buret högt, och göra bra insatser som den i SVTs utfrågning, trots att det regnar småspik och spottloskor, är ett tecken på en riktig fighter. Hon och sossarna är nu inne i en negativ spiral, där dåliga nyheter föder ännu sämre nyheter. Jag tror att hon kan bryta den, med hjälp av de övriga rödgröna partierna. Helt avgörande blir vad debatten kommer att fokusera på de sista tre veckorna. Kom igen nu: Jobb! Jobb! Jobb!


Kommentarer

  • Doc Button säger:

    Mona är en politisk karriärist utan egentliga visioner, som desperat håller sig fast vid makten och därmed hindrar bättre kandidater att ta sig fram. Margot Wallström däremot, en person med intellektuell skärpa och integritet, skulle vunnit allas respekt. Förlorar S valet är det Mona's fel.

    2010-09-03 | 12:06:38
  • Staffan säger:

    Doc: Jag tror att Margot Wallström hade fått ungefär samma problem som Mona. Jag har också haft reservationer mot Sahlin pga gamla synder, men den här valrörelsen tycker jag att hon gjort ett riktigt bra jobb. Och om man kan ana en slags politisk färdriktning hos sossarna att döma av de rödgröna överenskommelserna så går det ju åtminstone åt rätt håll, om än för långsamt och försiktigt (som alltid!).



    Monas problem är framförallt att hon är kvinna. Tyvärr är det så. Visst har det alltid förekommti hatkampanjer mot sosseledare, minns den mot Olof Palme!, men de har aldrig fått så mycket grepp om opinionen som "Mosa Mona-kampanjen". Jag menar att en stor del av förklaringen är att folk har ett extra vasst horn i sidan till kvinnliga ledare. Men samtidigt ska man såklart inte svära Mona fri från eget ansvar: många på vänsterkanten minns hennes roll under nedskärningsåren med och har svårt att förlåta, med all rätt!

    2010-09-03 | 12:36:31

Kommentera inlägget här:







Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - Socialdemokraterna



Politik bloggar