Gratis bordeller?

Om man bortser från att gratis bordeller och gratis prostitution låter som en självmotsägelse så är det ett intressant initiativ. Tanken är tydligen att protestera mot sexköpslagen i Norge, som liknar den svenska. Jag har aldrig riktigt blivit övertygad om det rätta i att förbjuda sexköp, rent principiellt. Argumentationen är ofta laddad med underförstådda moralkakor, om vilken slags sex som är den rätta och fina, och vad en "normal" människa förväntas vilja göra och inte göra med sin kropp. Som en av de blivande norska gratisprostituerade säger till Aftonbladet:

"Människor har olika relation till sex. Det är inte bara något man gör för att göra barn, eller för att två människor är kära."

Det intressanta när man diskuterar sexköp borde vara hur man bäst hjälper de kvinnor (och män) som säljer sex att hitta alternativa sätt att försörja sig, om det är det de vill. Och jag tror inte att det blir så mycket bättre av att dra in farbror blå i ekvationen. Lika lite som jag tror att man hjälper människor med missbruksproblem med stränga knarklagar som tvingar dem allt längre ut i den samhälleliga periferin.

Om man bortser från det problematiska i att radikala människor
i det här fallet ropar på samhällelig repression som svar på ett socialt problem, så har jag också en annan beef med den radikalfeministiska teorin som många på vänsterkanten ansluter sig till: den är ofta heteronormativ och överhuvudtaget strängt normerande i sin syn på sex. Allt krut läggs på en heterosexuell maktanalys, som ofta har som bisats en puritansk sexualmoral. Inte bara sexköp, utan även porr, sexuella rollekar och analsex är suspekt och möjligen förtryckande. Hårda bud för oss bögar, som väl får avstå från penetrerande sex för att vara på den säkra sidan.

Att den radikalfeminstiska sexualanalysen passerat sitt bäst före-datum
måste man inte vara medlem på många kontaktsajter på nätet för att märka. När nu webkameror är i var persons hand så blir det rätt tydligt att man varken måste vara horsepundare eller skadad av sexuella övergrepp för att ta erotiska bilder på sig själv. Inte heller måste sex ursäktas som en curlad bana som ska leda till tvåsamhet och kärlek. Ibland kan sex för sexets egen skull vara tillräckligt!

Vänstern borde bejaka sin fläckvisa sexradikalism fullt ut
och omvärdera det radikalfeminstiska perspektivet. Det ligger en väldig kraft i mänsklig sexualitet och kärlek. Det är ingen slump att reaktionära rörelser alltid försökt lägga band på och kontrollera dessa grundläggande drivkrafter. Inte heller att den omvälvande vänstervågen på sextiotalet sammanföll med en era av sexradikalism.

 

 

 Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om

, ,

,

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar