Olle Svenning om den europeiska rävsaxen

Aftonbladets i mina ögon vassaste ledarskribent träffar mitt i prick:

"EMU-systemet konstruerades fel konstaterar Paul Krugman, belönad med priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Sexton mycket olika ekonomier kan inte tvingas ihop i ett enda svepande penningpolitiskt system utan att de ekonomiskt svagaste länderna faller ur. De kan bara överleva EMU genom att sänka löner, skära sönder sociala skyddsnät och räkna in svindlande hög arbetslöshet. Ur detta växer politisk, social och demokratisk kris. Grekiska folket valde den socialistiska regeringen för att den skulle förbättra för låginkomsttagare, fattiga pensionärer och rusta upp de sociala systemen. Men det är inte Papandreou som styr Grekland; det gör den europeiska centralbankens chef Jean-Claude Trichet, fransk superteknokrat, aldrig vald till något som helst förtroendeuppdrag."

Den EU-foriska vänstern sitter med arslet i rävsaxen. Unionens grundlagsfästa, högervridna ekonomiska politik övertrumfar de politiska ambitioner vänsterpartier kan ha på nationell nivå. I praktiken tvingas EUs medlemsstater, i synnerhet de som är medlemmar i valutasamarbetet, föra en blaskig högerliberal ekonomisk politik. Som det nu är grekernas tur att märka är summan av liberalismens kardemumma alltid att låginkomsttagarna och arbetarna får betala notan efter börsspekulanternas och överklassens grisfester.

En helt naturlig följd av den här situationen är att socialdemokratin och vänstern tappat makt och inflytande. Varför rösta på partier som inte tillåts genomföra sin politik? Den EU-kritiska vänstern måste nu ta över där den EU-foriska snubblat. EU-projektet är avslöjat som det det alltid var: Ett sätt att flytta makten i samhället långt bort från de berörda, till slutna rum, där besluten fattas över våra huvuden. I sin kärna både antidemokratiskt och antisocialistiskt. Den europeiska socialdemokratin, som tillsammans med den europeiska högern dragit upp ritningarna över hur EU ska fungera, kan därmed ha satt den sista spiken i sin egen kista. Frågan är om fler socialdemokrater än Olle Svenning fattar galoppen?

 

Mer: Motvallsbloggen


Intressant
Läs även andra bloggares
åsikter om , ,
, ,

Kommentarer


Kommentera inlägget här:Twingly Blog Search link:http://homopoliticus.blogg.se/ sort:published


Netroots - SocialdemokraternaPolitik bloggar